Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Huby: Ako ich zbierať, čistiť, spracovať a kedy a kam na ne?
Prichádza jeseň a vám už klopká košík. Obzeráte lesy, čucháte typickú hubovú vôňu, pozeráte sa pod každú vetvičku a hocijaký list podobný hube vo vás vyvolá zbytočný nával adrenalínu. Prinesiete si tento rok niekoľko košíkov húb a dostanete sa do novín, alebo zostanete na ocot? S nami sa pripravíte na všetko!
Ako ich správne zbierať a čistiť?
Zber
Ako je uvedené nižšie, zbierajte len tie kusy, ktoré môžete bezpečne a bez akýchkoľvek pochybností rozpoznať. Pozrite sa, či nie je huba poškodená hmyzom a slimákmi alebo či nie je viditeľne napadnutá červami a plesňami.
Kedysi sa odporúčalo odrezať huby tesne nad zemou, aby sa nepoškodilo mycélium. Mnohí ľudia tento postup obhajujú aj dnes, ale stále sa odporúča opatrne ich vyklepať alebo vykrútiť. Takto sa nepoškodí mycélium a nestratí sa základňa huby, kde sa zvyčajne nachádzajú veľmi dôležité identifikačné znaky.
Nehrabte, nekopte ani nešliapte po mieste, aby ste nezničili mycélium.
Pravidlá zberu húb
- Zbierajte len tie huby, ktoré poznáte bez akýchkoľvek pochybností.
- Ak si nie ste istí, huby nezbierajte ani na ne nesiahajte.
- Nezbierajte staré, plesnivé či inak znehodnotené huby.
- Príliš malé plodnice, pri ktorých sa nedá jasne spoznať druh, tiež v lese nechajte.
- Huby nezbierajte ani v oblastiach, kde by mohla hroziť ich kontaminácia – pri továrňach, rušných cestách, na skládkach.
Ako sa čistí?
Aby ste si udržali čistý domov a pokojné nervy, čistite huby v lese. Posaďte sa, vyberte všetky plody z košíka a potom jeden po druhom odstráňte nečistoty a iné nečistoty. Na niektoré postačí kefka, iné časti bude potrebné zľahka odrezať.
Odlúpnite aj tie druhy, ktoré majú na plôškach slizké blanky alebo šupinaté povlaky - konkrétne muchotrávka červenkastá a masliak. Odstráňte plodnice, aby ste sa uistili, že sú bez lariev a červov. Potom ich opatrne zložte späť do košíka mäkké na jednej strane a tvrdšie na druhej alebo tvrdé na spodnej strane a krehké na vrchnej, aby ste zabránili ďalšiemu poškodeniu.
Ako huby spracovať (mrazenie, sušenie, nakladanie)
Mrazenie
Vyberajte huby, ktoré sú pevné, čerstvé a bez škvŕn alebo známok pokazenia. Huby neumývajte - jemne ich utrite vlhkou papierovou utierkou alebo mäkkou kefkou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Potom ich nakrájajte, poduste a v nádobe či sáčku vložte do mrazničky.
Tip: Mrazené huby nie je potrebné pred použitím rozmrazovať. Môžete ich pridať priamo do svojich polievok či dusených pokrmov, kým sú ešte mrazené.
Postup mrazenia húb krok za krokom Ako dlho vydržia huby v chladničke?
Sušenie
Usušenie je skvelým spôsobom, ako huby dlhodobo skladovať. Stačí ich očistiť, pokrájať a usušiť zvolenou metódou. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.
Tip: Dobre usušené a správne uskladnené huby vám vydržia veľmi dlho, ideálne ich však spotrebujte do 3 rokov.
Nakladanie húb do octa
Vodu s octom v pomere 3:1, 1 polievkovú lyžicu soli, 5 pol. lyžíc cukru krupice, 2 bobkové listy, 3 nové korenia, 10 guľôčok celého korenia a kávovú lyžičku horčičného semienka 10-15 minút povarte. Huby nakrájajte na menšie kúsky a tiež ich 10-15 minút povarte, potom ich ukladajte do fľaše - môžete prekladať cibuľou či bylinkami. Zalejte nálevom, fľaše uzavrite a zavarte v zaváracom hrnci, rúre či v umývačke riadu.
Hľadanie húb - kde rastú a kedy
Huby milujú vlhké a slnečné počasie so stálou teplotou, a preto sa im veľmi darí na jeseň. Spravidla sa objavujú 1-2 týždne po daždi, kedy sa zemina nasiakne vodou, ktorú slnko následne začne odparovať. Nesmie ale pršať až príliš a tiež by nemalo mrznúť - potom by huby hnili či premrzli a stali sa nejedlými.
Huby však nerastú len na jeseň, niektoré druhy je možné nájsť aj v lete, na jar a v zime.
Obľúbené lokality na zber húb
- Záhorie,
- Tatry,
- Biele Karpaty,
- Malé Karpaty,
- Malacky,
- Stráňany,
- Spišská Magura,
- Osturňa,
- Havka,
- lesy Červeného Kláštora a Lechnice.
Prehľad výskytu húb s aktuálnymi správami od ostatných hubárov, prehľadnou mapkou a atlasom húb nájdete na webe nahuby.sk. Tu môžete nielen čerpať potrebné informácie, ale aj zdieľať svoje poznatky a nálezy s ostatnými užívateľmi.
Jedlé vs. nejedlé a jedovaté huby
Základným pravidlom je: Nikdy nezbierajte huby, ktoré bezpečne nepoznáte! Pre istotu sa tiež neriaďte obľúbenou pomôckou „čo má rúrky, je jedlé“.
Skutoční amatéri by ideálne mali do lesa vyraziť jedine s niekým, kto hubám rozumie. Ďalšou možnosťou je zobrať so sebou atlas húb, ale skvelé sú aj aplikácie na rozpoznanie húb, ktoré si stiahnete do svojho smartfónu. Hubu v lese jednoducho vyfotíte, nahráte do aplikácie a hneď sa dozviete viac - o akú hubu ide, jej popis, výskyt, použitie a možnosť zámeny s podobnými druhmi.
Upozornenie: Jedlosť, nejedlosť a jedovatosť húb si vždy riadne overte a konzumáciu akejkoľvek huby starostlivo zvážte. Berte na vedomie, že Heureka nenesie zodpovednosť za prípadné zdravotné problémy, otravu ani smrť v dôsledku požitia húb.
- Hríb zrnitohlúbikový a hríb siný/modrák - pri stlačení alebo reze rýchlo modrajú, je nutná dôkladná tepelná úprava (cca 30 minút varu).
- Hríb smrekový a hríb dubový - tzv. praváci s minimálnym rizikom zámeny s nejedlou či jedovatou hubou.
- Suchohríb žltomäsový alebo babka - ľahko ho napadnú červy aj pleseň, preto je potrebné starostlivo preberať. Je však veľmi hojný.
- Masliak smrekovcový a masliak obyčajný - takmer nulové riziko zámeny s nejedlými hubami. Vrstvu slizu stačí zoškrabnúť alebo olúpať.
- Bedľa vysoká - vysoká možnosť zámeny s muchotrávkami a nejedlými bedľami. Je výborná na hubové rezne.
- Kozák brezový a kozák dubový - vyskytujú sa pod brezami a dubmi, kozák dubový je vzácny a nemal by sa zbierať.
- Kozák brezový, smrekový a osikový - vyskytujú sa pozdĺž ciest, pod brezami, osikami a smrekmi. Kozák smrekový je chránený a nemal by sa zbierať.
- Hliva ustricová - posilňuje imunitu, nájdete ju na kmeňoch stromov (alebo na pultoch obchodov).
- Kuriatko obyčajné - citlivé na kvalitu ovzdušia, rastie v skupinách v skôr ihličnatých lesoch.
- Václavka obyčajná - rastie v trsoch na pňoch a kmeňoch stromov, výborná je do guláša a treba ju riadne tepelne upraviť.
- Kučierka veľká - ide o parazita rastúceho na boroviciach, je výborný na držkovú polievku.
- Judášovo ucho - zdravá a liečivá huba vyskytujúca sa prevažne na baze čiernej, ideálna na sušenie.
- Čírovka májovka - rastie v máji v parkoch, na záhradách a pod ovocnými stromami a vyznačuje sa výraznou vôňou. Je ľahko zameniteľná s jedovatou hodvábnicou veľkou.
- Muchotrávka červenkastá - ľahko zameniteľná s jedovatou muchotrávkou tigrovanou. Olúpané klobúky sú chutné osmažené na oleji s rascou.
- Rýdzik pravý, smrekový a surovičkový sa dá jesť aj za surova, ostatné treba tepelne upraviť. Vyznačujú sa vytekajúcim mliekom (biele či oranžové), možno ich však ľahko zameniť s nejedlými druhmi rýdzikov.
- Smrčok obyčajný – vzhľadom je takmer nezameniteľný, má výraznú chuť a rastie od apríla do mája. Je potrebné ho dôkladne tepelne upraviť.
- Prašivka obyčajná a prašivka obrovská - okrúhle plodnice sa najčastejšie vyskytujú na lúkach a v tráve. Výborné sú na rezne alebo na spôsob mozočku.
Tip: Konzumácia červivých húb sa neodporúča. Červy môžu do húb zaniesť mikroorganizmy majúce negatívny vplyv na zdravie.
Otrava hubami môže zapríčiniť zažívacie ťažkosti, zvracanie, hnačky a kŕče, ale aj potenie, tras, bolesti hlavy a v niektorých prípadoch smrť.
- Hríb žlčový alebo horčiak - má výrazne horkú chuť.
- Čírovka biela - vzácna huba vyznačujúca sa bielou až krémovou farbou celej plodnice.
- Hríb červený - možno zameniť s obľúbeným hríbom zrnitohlúbikovým, ktorý však na trení (nôžke) nemá vystupujúcu sieťku.
- Plávka nádherná a krásna - majú červené sfarbenie a zamatový klobúk.
- Hliva fialová - fialovo-hnedý variant hlivy ustricovej, má veľmi tuhú dužinu.
- Rýdzik plstnatý, osikový a ryšavý - pálčivá a horká chuť.
- Muchotrávka tigrovaná - jedovatá a halucinogénna huba, ľahko zameniteľná za muchotrávku ružovkastú. Otrava sa prejavuje za 2-3 hodiny zažívacími ťažkosťami a dezorientáciou podobnou opitosti.
- Muchotrávka zelená - prudko jedovatá až smrteľná. Možno ju zameniť so šampiňónom a bedľou. Otrava sa prejavuje až po vstrebaní do organizmu za cca 8 a viac hodín od požitia, a to únavou, nevoľnosťou, závratmi, zvracaním a hnačkou.
- Muchotrávka červená - jedovatá a halucinogénna huba. Šanca na zámenu s jedlým druhom je s ohľadom na jej vzhľad minimálna.
- Muchotrávka citrónová - je slabo jedovatá a spôsobuje žalúdočné a črevné problémy. Je možné ju zameniť s prudko jedovatou muchotrávkou zelenou.
- Hríb satan - môže spôsobiť až niekoľkohodinové zvracanie. Má svetlý klobúk a červenú spodnú časť plodnice. Je zameniteľný napr. s hríbom červeným a zrnitohlúbikovým.
- Hríb purpurový - spôsobuje miernejšiu formu otravy ako hríb satan, priebeh a príznaky sú však zhodné. Má svetlý klobúk a červenú spodnú časť plodnice.
- Hodvábnica olovová - prudko až smrteľne jedovatá huba. Otrava sa prejavuje cca do 2 hodín zvracaním a zažívacími problémami. Je možné ju zameniť za mladé plodnice hríbu dubového.
- Pavučinovec plyšový - veľmi zákerná a veľmi jedovatá huba. Otrava sa prejavuje najskôr za 2 dni od požitia problémami so zažívaním a močením. Jed napáda obličky a pečeň, ktoré dlhodobo ničia, čo môže vyústiť smrťou, alebo trvalé poškodenie orgánov.
- Čírovka mydlová - je veľmi hojná a jej dužina má mydlovú vôňu. Otrava sa prejavuje za niekoľko hodín zvracaním a hnačkami.
- Plávka zlomocná - fialové až čierne sfarbenie a pálčivá chuť.
- Strapačka úhľadná - mierne jedovatá huba spôsobujúca zvracanie, črevné problémy a kŕče. Je možné ich zameniť za iné druhy kuriatok.
- Pestrec obyčajný - niektorí ho používajú ako hubové korenie, je však jedovatý a konzumácia sa neodporúča. Spôsobuje bolesti žalúdka, zažívacie ťažkosti, bolesti hlavy, potenie až poruchy dýchania.
Prvá pomoc pri otrave hubami
Pri ľahších otravách sa prvé príznaky môžu objaviť okolo 30 minút od požití. Postihnutý môže trpieť nevoľnosťou, zvracaním či hnačkami. To môže byť spôsobené zle pripravenými hubami alebo starými hubami a premrznutými kusmi. V takom prípade sa telo s látkami snaží vysporiadať samo a pomôcť môže väčšia dávka živočíšneho či čierneho uhlia. Radšej však kontaktujte lekára.
Pokiaľ sa však otrava prejaví až po niekoľkých hodinách či dňoch, mohlo už dôjsť k vážnemu zasiahnutiu organizmu a poškodeniu vnútorných orgánov. V takom prípade sa môže objaviť pokles krvného tlaku, kŕče a tras. Napríklad muchotrávka zelená spôsobí prvé príznaky otravy až za 6-8 hodín či dokonca za jeden deň od požitia.
- Pri menej vážnych otravách kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum (tel.: 02/547 741 66 alebo 02/546 523 07) alebo svojho lekára.
- Pri podozrení na akútnu otravu hubami a u detí sa čo najrýchlejšie obráťte na lekára či Zdravotnícku záchrannú službu (tel.: 155).
- Pripravte vzorku požitých húb alebo zvratkov.
Tip: Názory na to, či zvracanie vyvolať, alebo nevyvolať sa rôznia. Odporúčame sa v prvom rade obrátiť na lekára, TIS či ZZS a postupovať podľa ich odporúčaní.
Hubárska výbava
Hubárčiť sa samozrejme dá len tak „na blind“ bez akéhokoľvek vybavenia, nedá sa to ale odporučiť. So správnou hubárskou výbavou budete po prvé vyzerať oveľa úctyhodnejšie, ale po druhé má svoje opodstatnenie.
V prútenom košíku môžu huby pekne dýchať a nezaparia sa, čo by mohlo spôsobiť ich nepožívateľnosť až jedovatosť. Otvormi v košíku navyše po ceste povypadávajú kúsky zeminy a ihličia, ale napríklad aj chrobáky a pavúky ukrývajúce sa v hubách. Do igelitového vrecka alebo tašky huby nikdy nezbierajte, zaparili by sa, takže by v nich začali hnilobné procesy a huby sa stali nejedlými až jedovatými.
S hubárskym nožom môžete každú hubu odkrojiť a očistiť hneď v lese, čím si ušetríte prácu doma. Tiež ale les nepripravíte o podhubie, z ktorého by sa urodili ďalšie poklady. Pokiaľ hubársky nôž nemá vo výbave štetec, kúpte si ho samostatne - aj ten pomôže s očistením húb ako od hmyzu, tak od lístia a zeminy.
Zadarilo sa a nesiete si z lesa plný košík? Vytaste hubársku váhu a pozrite sa, koľko kilogramov sa vám podarilo nazbierať. Použiť môžete kuchynskú váhu, na ktorú košík postavíte, alebo rybársku váhu na zavesenie košíka.
Keď sa náhodou hubárčenie pretiahne, nohy vás už bolia alebo máte poriadnu nálož húb na čistenie, vezmite si so sebou skladaciu stoličku. Tú jednoducho rozložíte prakticky kdekoľvek a nemusíte si sadať na zhnité pne.
Čo na seba?
Hubárčenie nie je len o výbave na nosenie a čistenie húb. Aj vy sa musíte pripraviť. Les môže byť plný nástrah v podobe hmyzu, meniaceho sa počasia, nepriechodných krovín a rozmanitého terénu.
Do lesa vyrážajte v oblečení s dlhými nohavicami a rukávmi. Nebudete tak musieť riešiť lezúce kliešte, bodajúce komáre, ale ani prudké ochladenie či popichanie černicami. Z rovnakého dôvodu sa vám bude hodiť aj klobúk, ktorý vašu hlavu ochráni pred dažďom aj padajúcim ihličím. Na nevyspytateľné jesenné počasie sa vybavte pršiplášťom a vysokými čižmami, s ktorými sa nemusíte pri prvej spŕške ponáhľať domov a vyhnete sa aj premočeniu s následným prechladnutím.
Les je plný bodajúceho hmyzu a predovšetkým kliešťov. Preto by ste sa mali chrániť repelentom, ktorý nastriekate na telo, oblečenie aj topánky. Tak si z hubárčenia neodnesiete štípance, ale ani prisaté kliešte hroziace nepríjemným ochorením.
Vyrážate na dlhší výlet do poriadneho terénu? Obujte trekové topánky, zložte trekingové palice a do turistického batohu zabaľte navigáciu alebo mapu, fľašu s vodou aj desiatu.