Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako skladovať zeleninu a ovocie v chladničke? Mrkva, banány, huby aj repa
Vyzrajte na správne skladovanie ovocia a zeleniny. Mrkva, banány, červená repa, ale aj napríklad bylinky potrebujú na zabezpečenie maximálnej čerstvosti rôzne podmienky na skladovanie. Zaujíma vás, ako dlho vydržia huby v chladničke, prípadne čo nepatrí do mrazničky? Inšpirujte sa našimi tipmi.
Zásady skladovania ovocia a zeleniny
- Venujte dostatočnú pozornosť výberu zeleniny a ovocia už pri nákupe v obchode. Otlčené a nahnité kusy nekupujte.
- Pred aj počas uskladnenia plody kontrolujte – najmä cherry paradajky, čučoriedky, hrozno a maliny, ktoré sa nachádzajú na dne balenia, môžu byť roztlačené alebo napadnuté plesňou.
- Zeleninu aj ovocie umývajte až pred konzumáciou. Nasucho utrite iba špinavé plody, napr. od hliny.
- Chladničku, zásuvky aj nádoby na plody udržujte čisté. Výrazne sa tým predĺži trvanlivosť potravín.
- Zatiaľ čo cesnak, cibuľa, jablká, mrkva, zemiaky a karfiol vydržia uskladnené dlho, mäkké ovocie (maliny, jahody, čerešne) alebo zelenina plná vody (paradajky, šalát, uhorky) majú kratšiu trvanlivosť.
- Zelenine sa najviac darí pri teplote od 2 do 8 °C. Najideálnejšie je skladovať ju v chladnej, vzdušnej a vlhkej pivnici, ktorá vo väčšine domácností chýba. Namiesto pivnice skvele poslúži chladnička.
- Zeleninu a ovocie skladujte v špeciálnej zásuvke. Spravidla ide o nižšie poschodie chladničky.
- Na uskladnenie rozkrojených plodov vám najlepšie poslúžia vákuové dózy na potraviny, prípadne uzatvárateľné sklenené misky.
- Ovocie aj zelenina majú rady sucho. Preto ich nikdy nepokladajte na mokrú poličku chladničky ani neumiestňujte do vlhkej nádoby.
Ako na správne skladovanie?
Naučiť sa správne uskladňovať zeleninu a ovocie je beh na dlhú trať, pretože mnoho druhov plodín vyžaduje na uchovanie svojej maximálnej čerstvosti rôzne podmienky.
- Pobyt v chladničke vyslovene potrebujú černice, špargľa, čerešne, kukurica, maliny, hrach, špenát, jahody a mangold.
- Až týždeň dlhé uskladnenie v chladničke zvládnu čučoriedky, ružičkový kel, karfiol, mandarínky, zelené fazule, papriky, rukola, pór, hlávkový šalát, hrozno a cukety.
- O niečo menej vydržia marhule, nektárinky, broskyne a slivky. Spravidla je to 5 až 7 dní.
- Najdlhšie v chladničke vydrží brokolica, kel, artičoky, čili papričky, brusnice, granátové jablká a koreňová zelenina (mrkva, reďkovky, zeler, repa).
Vyhýbajte sa skladovaniu ovocia vedľa zeleniny
Zeleninu neskladujte vedľa určitých druhov ovocia, pretože počas dozrievania uvoľňuje do zeleniny etylén. Ten urýchľuje proces jej dozrievania a skracuje jej trvanlivosť. Toto ovocie odporúčame skladovať samostatne, alebo v blízkosti ovocia, pri ktorom urýchlené zrenie uvítate.
- Jablká,
- marhule,
- banány,
- figy,
- nektárinky,
- broskyne,
- paradajky,
- avokádo,
- hrušky.
Ako dlho vydrží mäso v chladničke? Chladnička prestala chladiť?
Čo nepatrí do mrazničky?
- Zelenina a ovocie s vysokým obsahom vody (paradajky, cibuľa, šaláty, cukety, uhorky, melón, jahody, maliny, jablká, reďkovky), ktoré je najlepšie zamraziť ako blanšírované (podľa druhu) alebo už spracované napríklad vo forme pyré.
- Citrusy.
- Drobné ovocie (slivky, marhule, broskyne), ktorých kvalita sa po zamrazení výrazne zhorší. Pred prípadným zamrazením ich nezabudnite vykôstkovať.
- Surové zemiaky do mrazničky skrátka nepatria. Avšak bez obáv do neho môžete uskladniť napríklad zemiakové knedle.
- Surové huby, pretože sa v nich počas počiatočného procesu zamŕzania uvoľňujú nebezpečné mykotoxíny, ktoré sú škodlivé pre ľudský organizmus.
Tipy, ako skladovať zeleninu v chladničke
Jednotlivé druhy zeleniny sú tvorené rozdielnymi typmi tkanív, čo je tiež dôvod, prečo majú inú trvanlivosť. Tomu je nutné prispôsobovať čas a spôsob skladovania. Ako na to?
- Brokolica vydrží dlhšie, ak prekryjete jej vrchnú časť vlhkou utierkou a stonku ponoríte do pohára s vodou. Vodu je nutné pravidelne meniť.
- Špargľu umiestnite do pohára s vodou, zachová si tak dlhšie svoju čerstvosť.
- Bylinky a listovú zeleninu zabaľte do vlhkej utierky, čím predídete ich uvädnutiu. Druhou možnosťou je ponoriť ich do pohára s vodou, v ktorom vydržia čerstvé aj mimo chladničku.
- Hlávkový šalát ponorte do misky s vodou (rezom nahor). Ak má šalát korienky, ponorte ich do vody namiesto listovej časti.
- Reďkovkám odrežte listy a položte ich na tanierik alebo do misky s vodou korienkami dole.
- Karfiol zabaľte do vlhkej utierky alebo do perforovanej potravinovej fólie, aby mohol dýchať.
- Ak celer zabalíte do alobalu, zachová si svoju chuť aj konzistenciu.
Huby spracujte čo najskôr
K hubám by ste mali pristupovať ako k čerstvému mäsu – spracujte ich teda maximálne do druhého dňa od zberu a uskladnite ich v chladničke. Niektoré druhy húb ako napríklad hríb žltomäsový (ľudovo babka, žabiak, žlták) či iné mäkké a vodnaté huby by sa do chladničky nemali vôbec dostať, pretože sú určené na okamžitú spotrebu. Veľmi rýchlo podliehajú skaze a stávajú sa zdraviu nebezpečnými.
Huby je najvhodnejšie skladovať v priedušnej nádobe a maximálne v dvoch vrstvách. Ideálnou teplotou na ich uskladnenie je 0 až 6 °C a aby skutočne vydržali do ďalšieho dňa, je nutné predísť ich zapareniu. Preto ich nikdy pred uložením do chladničky neumývajte a už počas zberu si dávajte pozor, aby sa nezaparili, pretože by sa mohli stať toxickými.
Varené jedlo z húb by sa malo ihneď po vychladnutí uložiť do chladničky, aby sa nepokazilo. Pripravený hubový pokrm je možné bez obáv na ďalší deň zohriať a skonzumovať.
Huby sa odporúča zamraziť po tepelnej úprave blanšírovaním alebo aspoň päťminútovým dusením. Väčšie huby je nutné pred zamrazením pokrájať na menšie kúsky. Huby je možné uchovať v mrazničke v utesnenom obale a najlepšie je spotrebovať ich do maximálne 6 mesiacov. Po tejto dobe vymŕzajú a strácajú na kvalite.
Šampiňóny začnú lepiť
Čerstvé a neumyté šampiňóny skladujte v chladničke 2 až 3 dni, a to ideálne v zásuvke na zeleninu. Trvanlivosť šampiňónov je ovplyvnená nielen teplotou a podmienkami skladovania u vás doma, ale aj ich čerstvosťou. Optimálna teplota na ich uskladnenie sú 2 až 4 °C, pričom by mali byť hermeticky uzavreté v nádobe. Šampiňóny sa nesmú pred uložením do chladničky umývať, pretože by rýchlo stmavli a ich povrch by sa stal nepríjemne klzkým a lepivým.
Mrkvu umiestnite nastojato
Najlepším variantom na uskladnenie mrkvy je zapichnutie jej koreňovej časti do prepravky s pieskom v pivnici. Mrkva by týmto spôsobom mala vydržať až pol roka v bezchybnom stave. Samozrejmosťou je občasné pokropenie piesku vodou a kontrola jej stavu. Tento postup nie je vhodný len pre mrkvu, ale aj ostatnú koreňovú zeleninu.
Prečo sa koreňovej zelenine v tomto prostredí toľko darí? Je to jednoduché – páči sa jej vertikálne umiestnenie, pretože sa nachádza v takej polohe, v akej prirodzene rastie. Ak nemáte pivnicu, môžete ju ponoriť do pohára s vodou, z ktorého bude dostávať potrebné živiny. Zeleninu je možné tiež zabaliť do vlhkej utierky a uskladniť nastojato v chladničke.
Červená repa rýchlo mäkne
Červená repa je považovaná za kráľovnú koreňovej zeleniny. Ideálnym prostredím na jej uskladnenie je teplota 0 °C a vysoká vlhkosť vzduchu (okolo 95 %). Najpriaznivejšie podmienky na jej uskladnenie poskytuje pivnica, v ktorej dokáže vydržať 3 až 5 mesiacov. Ak pivnicu nemáte, môžete ju umiestniť do chladničky, kde vydrží zhruba 4 týždne. Keďže repa rýchlejšie mäkne a vysychá, zabaľte ju do perforovaného vrecka.
Ktorá zelenina nepatrí do chladničky?
- Zázvor, tekvica a baklažány vydržia najdlhšie v izbovej teplote.
- Cesnak ani cibuľa v chladničke nebudú jasať radosťou. Keďte majú rady tmavé a suché prostredie, najviac sa im bude páčiť v látkovom alebo papierovom vrecku.
- Cukety, zemiaky a batáty uskladnite do pivnice alebo špajze, kde je chladnejšie.
- Nezrelé avokáda (v chladničke sa zastaví proces ich dozrievania, preto do nej odpočúrame uložiť len zrelé plody, ktoré sú určené na skorú konzumáciu).
- Nenakrojené melóny.
- Rajčiny do chladničky nepatria, pretože v nej prichádzajú o svoju bohatú chuť a ich dužina sa stáva múčnatou.
- Uhorky môžu byť kvôli svojmu pobytu v chladničke nepríjemne slizké (a to aj papriky a paradajky). Najlepšie sa im podarí pri izbovej teplote.
Ako na skladovanie ovocia v chladničke?
Ovocie vhodné na uskladnenie v chladničke by sa malo skladovať na polici s najnižšou teplotou a najvyššou vlhkosťou. Okrem ovocia sa na toto miesto bežne ukladá aj listová zelenina a v oddelených nádobách mäso a mäsové výrobky. Niektoré druhy ovocia vyžadujú na zachovanie svojej maximálnej trvanlivosti teplotu v rozmedzí 0 až 4 °C, ktorej chladničky pri bežnom používaní v domácnosti obvykle nedosahujú. Aj to je dôvod, prečo sa v nej toto ovocie pomerne rýchlo znehodnocuje. Patria sem napríklad kiwi, egreše, kaki, liči, višne, maliny, hrozno, černice, broskyne, nektárinky, slivky, jahody, ríbezle a brusnice.
Opačným prípadom je tropické ovocie ako avokádo, limetky, banány, citróny, grapefruity a ananás, ktoré na svoju dobrú výdrž potrebujú uskladniť pri teplote nad 10 °C. Ani túto podmienku chladničky nedokážu splniť, a preto ho mnohí konzumenti pokladajú na najteplejšie miesto, čo je v prípade kombinovanej chladničky na vrchnej polici. Úplne najlepším variantom je tropické ovocie uskladňovať v chladnej špajze.
Bez ohľadu na druh plodiny patrí každý kus rozkrojeného ovocia do chladničky, aby sa zabránilo rýchlemu skazeniu. Platí to aj pre ovocie, ktoré nie je v celom stave odporúčané umiestňovať do chladničky: citrusy, ananás, mango, banány, jablká, hrušky a melóny.
Banány v chlade strácajú chuť
Banány do chladničky nepatria, pretože v nej ztmavnú rýchlejšie ako pri izbovej teplote, a navyše stratia svoju lahodne jemnú chuť. Možno ste si po prinesení trsu banánov domov všimli, že ich stopky sú obalené do potravinárskej fólie. Nejde o žiadny obchodný trik, ale o snahu predajcu predĺžiť banánom trvanlivosť. Dokonca je odporúčané banány jednotlivo zabaliť do fólie, čím sa zabráni vylučovaniu etylénu, ktorý urýchľuje proces dozrievania ovocia i jeho následné pokazenie.
Hrozno rozdeľte na menšie časti
Hrozno rozdeľte pred vložením do chladničky na niekoľkých menších zväzkov a zabaľte do plastového vrecka. Na bobule naspodku nebude vyvíjaný silný tlak, vďaka čomu si zachovajú svoj pôvodný tvar i kvalitu po dlhší čas.
Skladovanie byliniek v chladničke
Kuchynské bylinky milujú vlhké prostredie. Domáce čerstvé bylinky dôkladne umyte v ručnej sušičke na šalát, ktorá z nich odstredí veľké množstvo vody, a následne ich vysušte pomocou kuchynskej papierovej utierky.
- Odolnejšie bylinky je možné položiť na papierovú utierku a zrolovať. Zväzok takto zabalených bylín vydrží najdlhšie v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
- Spodnú časť stoniek jemnejších bylín možno odstrihnúť a vložiť do uzatvárateľnej nádoby s vodou, ktorú opäť skladujte v chladničke.
- Byliny ako bazalka je možné skladovať vertikálne vo váze alebo inej nádobe s vodou, a to pri izbovej teplote.