Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako doma sušiť paradajky a ako ich nakladať do oleja
Sezóna paradajok je tu a s ňou aj nadbytok úrody. Skôr než sa vrhnete na výrobu kečupov alebo ich rozdáte príbuzným, skúste ich usušiť! Môžete to urobiť v rúre, v sušičke alebo na slnku a za chvíľu budete mať chutnú ingredienciu, ktorú môžete pridať do mnohých receptov. Ako postupovať pri výrobe domácich sušených paradajok, ako ich skladovať a na čo ich použiť?
Postup sušenia paradajok v 6 krokoch
- Premyslite si, akým spôsobom budete plody dehydrovať. Na výber je slnko, sušička potravín alebo rúra na pečenie.
- Vyberte vhodné, rovnako veľké paradajky ideálne jednej odrody (kvôli podielu vody, semienok a dužiny).
- Umyte ich, menšie kusy prekrojte na polovice a väčšie môžete nakrájať na 1-2 cm plátky a zbaviť väčšiny dužiny so semienkami. Cherry paradajky je možné nechať vcelku.
- Usušte ich vybranou metódou.
- Akonáhle sú kožovité, mäkké a nevyteká z nich šťava, sú hotové. Nemali by byť tvrdé a krehké, ale skôr pripomínať sušené slivky.
- Naložte ich alebo ich vo vákuovej dóze uschovajte v chladničke.
Info: Pri dehydratácii dochádza k odpareniu až okolo 90 % vody. Na jedno kilo sušených paradajok tak treba okolo 11 kg tých čerstvých, závisí však od šťavnatosti vami použitých plodov.
Aké paradajky sú na usušenie vhodné?
Najvhodnejšie sú mäsité paradajky s pevnou dužinou, s malým množstvom šťavy a semienok. Obľúbenou odrodou sú paradajky San Marzano, ktoré nájdete aj v pohároch v obchodoch. Odporúča sa aj česká odroda Sheikh a ďalšie podlhovasté odrody (Opalka, Scatolone, Cornabel, Piccadilly).
Usušiť sa ale dajú v podstate akékoľvek paradajky, veľké, cherry aj tie z obchodu. Len ich treba nakrájať na rovnako veľké kusy a dobu prípravy prispôsobiť ich vodnatosti.
Ako na to v rúre, v sušičke alebo na slnku?
V rúre
Umyté a nakrájané paradajky poukladajte v jednej vrstve na plech s papierom na pečenie. Zľahka ich osoľte a môžete ich tiež postriekať trochou oleja. Sušte v rúre vyhriatej na 80 - 90 °C 8 - 12 hodín. Ak to chcete urýchliť, môžete skúsiť zvýšiť teplotu, ale nenastavujte ju na viac ako 120 °C. Ak počas dehydratácie necháte dvierka rúry pootvorené na rukoväť varešky, vlhkosť z nej bude lepšie unikať.
Ak pripravujete viac plechov naraz, priebežne ich otáčajte a vymieňajte ich polohy. Stav paradajok kontrolujte aspoň raz za hodinu. Keď sú hotové, nechajte ich úplne vychladnúť a použite ich na varenie, uskladnite v chladničke alebo nakladajte.
Info: Sušiť sa dajú aj v mikrovlnnej rúre, nejde však o spoľahlivý spôsob, a preto ho neodporúčame.
V sušičke potravín
Paradajky na polovičky alebo na plátky zľahka posoľte a prípadne aj postriekajte olejom. Rozprestrite ich na pláty sušičky tak, aby boli v jednej vrstve a navzájom sa nedotýkala. Sušte pri 70-75 °C 6-8 hodín.
Pokiaľ váš prístroj nesuší úplne rovnomerne alebo pripravujete niekoľko plátov naraz, priebežne prehadzujte ich pozície. Potom ich nechajte vychladnúť, uskladnite alebo naložte.
Na slnku
Tento spôsob zaberie najviac času, ale nespotrebuje žiadnu energiu a vďaka skvelej chuti produktu sa používa po stáročia. K úspešnému výsledku potrebujete najmä stabilné, teplé, suché a hlavne slnečné počasie. Tiež sa vám budú hodiť väčšie, husto dierované pláty alebo ešte lepšie sitá či rámy so sieťovinou.
Potrite ich olejom, rozložte na ne jednu vrstvu nakrájaných paradajok a jemne ich osoľte. Umiestnite ich na slnečné miesto tak, aby pod sitami mohol prúdiť vzduch (napr. na kusy dreva alebo tehly). Odporúčame ich prikryť vrstvou sieťoviny alebo záclonou, aby sa zabránilo ich požieraniu zvieratami. Na noc alebo v prípade nepriaznivého počasia preneste paradajky dovnútra. Sušenie by malo trvať približne 4 dni, ale závisí od teploty a vodnatosti plodov. Môže to trvať až týždeň.
Tipy, ako ich naložiť do oleja
Sušené paradajky vyskladajte a ľahko natlačte do sterilizovaných uzatvárateľných pohárov. Skvelú chuť im dodajú aj bylinky ako tymian, rozmarín alebo oregano v čerstvej i sušenej podobe, ktorými môžete preložiť vrstvy paradajok. Skúste tiež pridať čerstvý alebo sušený cesnak, kapary, bobkový list, nové korenie či napríklad orechy.
Na záver všetko prelejte kvalitným olejom, napríklad panenským olivovým. Všetky kúsky by mali byť ponorené. Starostlivo zaviečkujte a v chladničke nechajte niekoľko dní odležať. Takto naložené paradajky majú dlhšiu trvanlivosť, napriek tomu ich odporúčame skladovať v chladničke, zvlášť ak ste pridali nejaké čerstvé suroviny. Až ich skonzumujete, olej rozhodne nevylievajte, ale použite ho do cestovín, šalátov, pesta atď.
Tip: Voľte poháre so širším hrdlom. Do nich sa vám budú plody nielen lepšie vkladať, ale budú sa aj ľahko vyberať.
Skladovanie a trvanlivosť
Finálny produkt môžete vo vzduchotesnej nádobe uložiť do chladničky, kde by paradajky mali vydržať niekoľko týždňov. Trvanlivosť až na niekoľko mesiacov predĺži mraznička, kam ich tiež môžete uložiť vo vhodnej nádobe alebo vo vákuovom vrecku. Najobľúbenejším variantom je naloženie do oleja, kde by vám úroda mala vydržať taktiež niekoľko mesiacov až do budúcej sezóny.
Vždy však záleží na tom, koľko vlhkosti v paradajkách zostalo – šťavňatejšie paradajky vydržia kratšiu dobu a budú ľahšie podliehať skaze. Počas skladovania ich pravidelne kontrolujte, či neplesnivejú alebo sa inak nekazia.
6 receptov s použitím sušených paradajok
Cestoviny so sušenými paradajkami
- 500 g cestovín
- 30 g sušených paradajok
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice masla
- 30 g hladkej múky
- 400 ml plno/polotučného mlieka
- 200 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (možno nahradiť vodou)
- po ½ lyžičke sušenej bazalky, tymianu, oregana a rozmarínu
- soľ, korenie a chilli podľa chuti
- 70 g čerstvého baby špenátu
- strúhaný parmezán
Postup
Vo veľkom hrnci dajte variť vodu, osoľte ju a akonáhle začne vrieť, vsypte cestoviny. Pripravujte podľa pokynov na obale výrobcu.
Medzitým na panvici zohrejte trochu oleja zo sušených paradajok a orestujte na ňom nasekaný cesnak. Pridajte nakrájané paradajky a premiešajte. Odsuňte ich trochu bokom a na vytvorenom priestore rozpustite maslo. Metličkou vmiešajte múku, kým sa nevytvorí svetlohnedá zápražka. Pridajte bylinky a korenie a premiešajte.
Za stáleho miešania postupne vlejte mlieko a vývar, nechajte prevariť, až omáčka zhustne. Vsypte strúhaný parmezán, umytý špenát aj uvarené cestoviny a starostlivo premiešajte, aby omáčka všetko pekne pokryla. Podávajte ozdobené lístkami čerstvej bazalky a posypané strúhaným syrom.
Nátierka
- 8 naložených sušených paradajok bez oleja
- 250 g čerstvého krémového syra (napr. Lučina)
- 120 ml kyslej smotany
- 120 ml majonézy (možno nahradiť kyslou smotanou či hustým jogurtom)
- 2 jarné cibuľky
- soľ a korenie podľa chuti
- Tabasco alebo iná pálivá omáčka (voliteľné)
Postup
Všetky ingrediencie okrem jarnej cibuľky dajte do stolného mixéra alebo sekáčika a mixujte dohladka. Pridajte nasekanú jarnú cibuľku a krátko premixujte. Podávajte ako nátierku na pečive alebo dip k nakrájanej zelenine či grilovanému mäsu.
Pesto
- 250 g naložených sušených paradajok bez oleja
- veľká hrsť bazalkových lístkov (cca 20 g)
- 50 g strúhaného parmezánu
- 30 g píniových orieškov (nie z Číny, bývajú horké), možno nahradiť inými orieškami alebo slnečnicovými semienkami
- 3 strúčiky cesnaku
- po 1⁄4 lyžičke soli a korenia
- cca 100 ml olivového oleja alebo oleja z paradajok
Postup
Všetky suroviny vložte do sekáčika alebo stolového mixéra a zapnite prístroj. Za stáleho chodu pridávajte olej, kým sa všetko nepremieša a nevznikne hrubšia pasta. Použite ihneď alebo prelejte do uzatvárateľnej nádoby a uložte do chladničky.
Krémové rizoto so sušenými paradajkami
- 300 g krátkozrnnej ryže na risotto (arborio, carnaroli, vialone)
- 100 g sušených paradajok
- cca 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 50 ml bieleho vína
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 menšia cibuľa, na kocky
- 1 bobkový list
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky
- olivový olej
Postup
Nasekanú cibuľu orestujte spolu s bobkovým listom na 2 lyžiciach olivového oleja alebo oleja zo sušených paradajok. Pridajte ryžu a za stáleho miešania 1 minútu opekajte.
Vlejte biele víno a nechajte ho krátko odpariť. Zalejte 1 naberačkou horúceho vývaru a pridajte polovicu nasekaných paradajok bez oleja a polovicu nasekanej bazalky. Priveďte k miernemu varu. Vždy, keď sa tekutina odparí, pridajte ďalšiu naberačku vývaru a varte, kým ryža nezmäkne cca 20 minút.
Na záver vsypte zvyšok pokrájaných paradajok aj bazalky, strúhaný parmezán a zalejte lyžicou olivového oleja. Premiešajte a podávajte.
Kuracie mäso s mozzarellou a paradajkami
- 4 kuracie prsia, vcelku bez kože
- 125 g mozzarelly, na plátky
- 4 sušené paradajky, odkvapkané a krájané na prúžky
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- olivový olej
- bazalkové pesto (voliteľné)
Postup
Rúru predhrejte na 200 °C. Do kuracích pŕs urobte zárezy na niekoľkých miestach vzdialených od seba asi 1,5 cm a hlbokých 2 cm, ale mäso úplne neprerežte. Do každého zárezu vložte plátok mozzarelly, prúžok sušenej paradajky a lístok bazalky.
Alternatívne môžete do mäsa urobiť otvor pozdĺžne a naplniť ho ako vrecko (viď obrázok).
Prsia dajte do hlbšieho pekáča, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte 20 minút. Mäso by malo byť hotové (vnútorná teplota okolo 72 °C) a syr rozpustený. Po dopečení potrite bazalkovým pestom, ak chcete, a podávajte napríklad so šalátom alebo zemiakmi.
Tip: Podobne pripravíte aj roládu z hydiny alebo bravčovej panenky, kedy stačí plát mäsa naplniť rovnakými ingredienciami, zarolovať, previazať potravinárskym povrázkom a upiecť tak, aby malo mäso vo vnútri nad 70 °C.
Gnocchi s paradajkami, rukolou a píniovými orieškami
- 600 g gnocchi
- 120 g rukoly
- 3 lyžice píniových orieškov (nie z Číny, bývajú horké)
- 12 ks naložených sušených paradajok bez oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky sušenej mletej papriky
- strúhaný parmezán
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
V menšej miske paradajky zalejte horúcou vodou a nechajte ich nasiaknuť. Do hrnca s dostatkom vody vsypte soľ a akonáhle začne vrieť, vsypte gnocchi. Varte podľa návodu na obale alebo do vyplávania. Na panvici zohrejte trochu olivového oleja a opražte najemno nasekaný cesnak a pínie. Keď sú zlatisté, pridajte väčšinu rukoly, premiešajte a vsypte uvarené gnocchi.
Paradajky nakrájajte na menšie kúsky, zmiešajte s mletou paprikou a lyžicou oleja a dajte k ostatným surovinám na panvicu. Premiešajte a odstavte z ohňa. Servírujte s hrsťou čerstvej rukoly a parmezánom.