Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Grilované kura: Recepty na kuracie stehná, krídla, steaky a na marinádu
Blíži sa vám veľká letná grilovačka s priateľmi a vy by ste tentoraz namiesto nejakého odvážneho experimentovania radšej stavili na istotu? Na niečo, čo bude chutiť každému a čo nie je možné pokaziť? Jednou takou istotou je práve grilované kuracie mäso a je pritom vcelku jedno, či sa pustíte do grilovania celého kurčaťa, alebo napríklad len do opekania stehien, krídiel alebo pŕs. Poradíme vám, akým chybám by ste sa mali vyhnúť, aká marináda povznesie vaše mäso na novú úroveň a aké recepty vás nikdy nezradia.
Ako nakladať kuracie mäso na grilovanie?
Príprava kurčaťa na grilovanie
Púšťate sa do grilovania celého kurčaťa? V obchode si môžete kúpiť kura, ktoré je už na gril pripravené, a tým si ušetriť trochu času. Ak si kúpite kura klasické, bude potrebné mu vyčistiť dutinu a umyť kožu.
Obdobný proces vás neminie ani pri príprave kuracích stehien, krídiel alebo pŕs. Mäso najskôr zbavte akýchkoľvek nečistôt a umyte ho, v prípade potreby ho naporciujte na rovnako veľké kúsky a nakoniec ho usušte.
Zostávajúca časť prípravy už je oveľa voľnejší. Je totiž len a len na vás, akú marinádu si pripravíte a akými bylinkami a akým korením kura ochutíte. Myslite na to, že mdlo chutiace mäso po grilovaní už len tak ľahko nenapravíte, a to bez ohľadu na to, koľko soli naň nasypete. Marináda je – špeciálne u kuracieho mäsa – naozaj zásadná a neoplatí sa ju podceniť!
Ako, kedy a na ako dlho kura naložiť?
Marinovanie bohužiaľ nie je tak jednoznačné, ako by sa mohlo zdať. Stretnete sa totiž s dvoma tábormi kuchárov a každý z nich si bude skalopevne stáť za svojím spôsobom marinovania.
- Prvou možnosťou je marinovať kurča určitú dobu pred grilovaním a ideálne ho nechať takto namarinované odležať pár hodín v chladničke. Kuracím prsiam by mala stačiť pokojne aj pol hodina, stehnám a krídlam potom 5 hodín a celé kura môžete nechať marinovať cez noc (a môžete sa do neho pustiť s marinovacou ihlou, aby sa chuť korenia dostala naozaj všade).
- Druhou možnosťou je natierať kura marinádou až počas grilovania. Marináda sa takto totiž nespáli a nevysuší a mäso by potom malo byť šťavnatejšie.
Aký z týchto dvoch spôsobov je tou jedinou možnou správnou? Asi si dokážete tipnúť, že pravda bude tradične niekde medzi. Kurča môžete namarinovať ako pred grilovaním, tak aj počas neho. Alebo môžete otestovať každú alternatívu zvlášť a rozhodnúť sa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.
4 recepty na najobľúbenejšie marinády
Univerzálna marináda
Ingrediencie
- 1 lyžička soli
- pol lyžičky korenia
- pol lyžičky rímskej rasce
- pol lyžičky sladkej papriky
- pol lyžičky štipľavej papriky
- štipka sušeného cesnaku
- štipka sušenej cibule
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
Krok za krokom
- Všetky spomínané ingrediencie zmiešajte dohromady v miske a výslednou zmesou potrite pripravované mäso.
- Ideálne je to robiť v ruke, aby sa marináda dostala aj do horšie dostupných miest. Nebojte sa ušpiniť!
- Mäso nechajte aspoň hodinu odležať, aby mohlo marinádou nasiaknuť a medzitým už môžete ísť rozpáliť gril. Pokiaľ chcete nechať mäso marinovať dlhšie, môžete ho vložiť do uzatvárateľnej nádoby, alebo do fólie (ideálne uzatvárateľnej pomocou vákuovačky), a tú potom hodiť na pár hodín do chladničky.
Ďalšie vydarené marinády pre všetky možné typy grilovaných pokrmov nájdete v našom článku Domáca marináda na grilovanie: 10 najlepších receptov.
Bylinková marináda
Ingrediencie
- 1 celé menšie kura
- olivový olej
- citrónová šťava
- rozmarín
- bazalka
- oregano
- tymian
- chilli
- soľ
Ako grilovať kura?
- Kurča vyčistite a umyte vodou, a to nielen zvonku, ale hlavne aj vo vnútri. Potom ho dôkladne osušte.
- V miske si pripravte bylinkovú marinádu zmiešaním všetkých vyššie uvedených surovín.
- Kurča marinádou potrite, a to zase nielen zvonku, ale aj vo vnútri. Marinádu sa snažte dostať aj pod kožu – hlavne okolo pŕs.
- Rozpáľte gril na strednú teplotu okolo 180 °C a kura grilujte 1 hodinu na nepriamom ohni. Nezabudnite zavrieť veko grilu, aby sa kura opieklo zo všetkých strán.
- Po hodine kura znova potrite marinádou, aby bolo poriadne šťavnaté, a grilujte ďalšiu 1 hodinu. Rozhodujúcim ukazovateľom prepečenia kurčaťa ale nie je čas, je to jeho vnútorná teplota. Tá by mala byť minimálne 82 °C. Teplotu merajte v jeho najsilnejšej časti, napríklad pri stehne.
- Pred podávaním kurčaťa ho nechajte chvíľu oddýchnuť.
Jogurtová marináda na kuracie prsia
Ingrediencie
- niekoľko kuracích pŕs
- biely jogurt
- citrónová šťava
- nadrvený cesnak
- tymian
Ako a ako dlho grilovať kuracie prsia a steak?
- Najskôr si pripravte marinádu zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií.
- Prsia rozrežte na rovnako silné (respektíve tenké) prsné rezne, umyte ich, osušte a vložte do marinády.
- Kuracie prsia nechajte marinovať na chladnom mieste aspoň 1 hodinu.
- Gril rozpáľte s dostatočným časovým predstihom a prsia ukladajte až na naozaj rozpálený rošt. Grilujte na priamom ohni pri strednej teplote okolo 180 °C po dobu približne 10 minút (5 minút na jednej strane a 5 na druhej). Prípadne môžete tiež začať nepriamym grilovaním a grilovanie zakončiť na priamom ohni.
- Pred zložením mäsa z grilu je vždy dôležité skontrolovať jeho prepečenie vo vnútri, najlepšie teplomerom. Najnižšia bezpečná vnútorná teplota sa pri prsiach pohybuje okolo 77 °C.
- Po opečení nechajte mäso pár minút odpočinúť. Podávať ho môžete napríklad s grilovanými zemiakmi.
Medová marináda na kuracie krídla, stehná a paličky
Ingrediencie
- kuracie krídla, stehná, alebo paličky
- tekutý med
- čerstvý nasekaný zázvor
- rozdrvený cesnak
- sójová omáčka
- citrónová šťava
- soľ a korenie
Ako grilovať kuracie krídla, stehná a paličky?
- V miske zmiešajte všetky suroviny na marinádu.
- Umyté a osušené mäso položte do marinády a nechajte ho takto naložené v chladničke aspoň pár hodín, pokojne aj celú noc.
- Stehná, krídla aj paličky sú v porovnaní s prsiami oveľa šťavnatejšie, a to pretože sa grilujú s kožou, pod ktorou sa skrýva natoľko dôležitý tuk. Rozpáľte gril na strednú teplotu okolo 180 °C a mäso grilujte na priamom ohni po dobu približne 20 minút. Kuracie mäso v priebehu opekania aspoň raz obráťte, pokojne ho ešte potrite marinádou a kontrolujte ho, aby sa nepripieklo a nevysušilo.
Ako a ako dlho kuracie mäso grilovať?
Teraz už k samotnému grilovaniu. Bez akých trikov sa pri grile nezaobídete a akých chýb je lepšie sa vyvarovať?
- Pokiaľ ste dali marinované mäso do chladničky, aspoň pol hodiny pred grilovaním ho z nej zase vyberte. Nehádžte ho na gril úplne studené.
- Grilujte na čistom a riadne rozpálenom rošte. Rošt môžete pred grilovaním tiež ľahko potrieť olejom, aby sa na neho mäso príliš nepripekalo.
- Rošt umiestnite približne 10 centimetrov nad uhlíky. Teplota grilu by sa pri opekaní kuracieho mäsa mala pohybovať okolo 160 až 180 °C, takže niekde okolo stredu. Pokiaľ to s tým ohňom preženiete, výsledkom bude zvonku spálené mäso, ktoré bude vo vnútri stále ešte surové. Pokiaľ nemáte trpezlivosť na boj s grilom na drevené uhlie, odporúčame vám grily plynové a grily elektrické – grilovanie je s nimi oveľa jednoduchšie.
- Podľa potreby pracujte nielen s priamym ohňom, ale aj s tým nepriamym – kombinujte ich. Nepriame grilovanie využijete na riadne prepečenie mäsa vo vnútri, zatiaľ čo priame grilovanie sa vám bude hodiť na formovanie chrumkavej kôrky.
- S mäsom na grile veľmi nemanipulujte. Nechajte gril robiť svoju prácu a používajte jeho veko (za predpokladu, že váš gril nejaké má), aby sa mäso prepieklo rovnomerne.
- Do mäsa nepichajte, inak vám zo všetkých tých „bodných rán“ vytečie všetka šťava. Namiesto vidličky používajte grilovacie kliešte.
- A pokiaľ budete do mäsa predsa len niečím pichať, tak jedine vpichovacím teplomerom na mäso. Teplomer je skvelou pomôckou a nemal by chýbať na žiadnej grilovačke. Vyhnete sa s ním surovému mäsu a mäso pritom ani nevysušíte a nespálite. Nikdy totiž nemôžete vedieť, koľko minút bude presne trvať opečenie toho ktorého kúska mäsa. Teplota je tým najlepším vodítkom. Vnútorná teplota by sa mala pre bezpečné prepečenie celého kurčaťa rovnať 82 °C. To isté platí aj pri grilovaní stehien a krídiel. Pri prsiach je bezpečná teplota nižšia a je len 77 °C.
- Ako overiť prepečenie mäsa bez teplomera? Nakrojte ho v jeho najsilnejšej časti a overte si, či je rez pekne biely, alebo stále ružový. Môžete sa riadiť aj farbou šťavy pri narezaní, alebo pichnutí do mäsa. Pokiaľ je šťava číra, máte hotovo. Ak je ružovkastá, ešte ho na grile nechajte.
Grilovanie celého kurčaťa
- Celé kurča grilujte nepriamo, teda na nepriamom ohni pod poklopom. Odporúčame vám použiť grilovaciu misku (v tomto prípade ale bude potrebné mäso po určitej dobe otočiť), alebo otáčacie špízy, ideálne v kombinácii s motorkami.
- Vyberte také kura, ktoré nie je príliš veľké. S veľkým kurčaťom sa vám bude horšie zaobchádzať - ako pri marinovaní, tak pri grilovaní. A hlavne ho budete musieť grilovať oveľa dlhšie, aby sa vo vnútri riadne prepieklo.
- Na posledných pár minút je možné kura opiecť nad priamym ohňom a utvoriť tak na jeho povrchu pekne chrumkavú kôrku.
- Dobu grilovania kurčaťa je možné skrátiť tým, že ho budete piecť tzv. „naplacato“. Pred grilovaním ho zbavte chrbtice, aby ste ho potom mohli roztvoriť.
- Oplatí sa si pod kura postaviť odkvapkávaciu misku, alebo aspoň kúsok alobalu. Šťavy z neho potom nebudú dopadať priamo do grilu a vy sa nebudete musieť natoľko trápiť s jeho čistením.
Chcete si osviežiť svoje vedomosti priameho a nepriameho grilovania? Prečítate si náš článok Grilujeme: Najčastejšie chyby pri grilovaní alebo ako správne grilovať?
Grilovanie: Najčastejšie chyby Údenie mäsa pre začiatočníkov