Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Recept na pečené zemiaky na grile
Máte chuť na nejakú grilovanú dobrotu, ale na pečenie nemáte toľko času? Zemiaky má doma každý, na grile ich možno spracovať na sto spôsobov a ich príprava je nielen jednoduchá, ale aj rýchla! Grilované zemiaky sú navyše akousi bezodnou studňou možností – môžete si ich dať ako chuťovku, alebo ako prílohu k niečomu ďalšiemu, môžete si ich vychutnať so smotanou, so slaninou, alebo so syrom a môžete ich pripraviť ako v šupke, tak aj v alobale a dokonca aj plnené!
Jednoduchý recept na zemiaky na grile
Ingrediencie
- zemiaky (odporúčame skoré, alebo napríklad francúzske grenaille)
- olivový olej
- soľ a korenie
- slanina
- tvrdý syr
Množstvo zemiakov prispôsobte počtu porcií, veľkosti zemiakov a samozrejme aj tomu, ako veľmi ste hladní.
Príprava zemiakov alebo musíte ich predvariť?
Grilované zemiaky narýchlo
Začnime tým najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom prípravy grilovaných zemiakov.
- Zemiaky umyte a ošúpte.
- Nakrájajte ich na hrubé plátky.
- Potrite ich olivovým olejom a zľahka ich osoľte a okoreňte.
Zemiaky v šupke a plnené zemiaky na grile
Láka vás nejaký kreatívnejší spôsob prípravy? Aj taký tu pre vás máme, a to grilovanie zemiakov v šupke.
- Zemiaky umyte a pod vodou ich tiež opatrne vydrhnite kefou.
- Zemiaky v šupke môžete pripraviť niekoľkými spôsobmi. Môžete ich predvariť (o niekoľko minút kratšiu dobu ako normálne) a potom ich nechať chvíľku vychladnúť. Urýchlite tým ich grilovanie a nebudete ich musieť baliť do alobalu.
- Alebo ich naopak do toho alobalu zabaľte a predvarenie pokojne preskočte.
- Ďalšie rázcestie vás čaká pri krájaní zemiakov. Plátky hrubé približne pol až jeden centimeter sú stávkou na istotu.
- Na gril ale môžete hodiť aj užšie hranolky – len počítajte s tým, aby vám neprepadli roštom do temných uhoľných hlbín a aby boli pekne prepečené zo všetkých strán, nezaobídete sa bez grilovacieho koša.
- Poslednou a dosť možno najvynaliezavejšou alternatívou je „vejár“. Každý jeden zemiak niekoľkokrát z jednej strany narežte. Naozaj ale len narežte, neprekrojte ho napoly. A vzniknuté výrezy v tvare vejára naplňte podľa chuti slaninou alebo syrom.
- Nakoniec si pripravte marinádu. Do misky nalejte olivový olej (2 polievkové lyžice by mali byť tak akurát), prisypte soľ a korenie a podľa chuti pridajte ďalšie korenie a čerstvé bylinky – náhodne napríklad tymian a rozmarín.
- Marinádu môžete po zemiakoch buď rozotrieť štetcom, alebo môžete zemiaky v marináde pekne vykúpať a dôkladne ich premiesiť v rukách, aby sa dostala do každého zákutia.
- Zostávajúcej marinády sa nezbavujte. Zemiaky ňou môžete potrieť aj pri grilovaní.
Ako grilovať zemiaky?
Zemiaky máme umyté, nakrájané a namarinované. Nastáva preto čas rozpáliť gril!
- Pred akýmkoľvek grilovaním gril dôkladne očistite. V našom článku o čistení grilu narazíte na množstvo tipov a trikov, s ktorými to bude hračka!
- Na opekanie zemiakov môžete využiť ako klasický rošt, tak napríklad aj keramickú grilovaciu dosku. Ostatne zemiaky je možné pripraviť na toľko spôsobov, že si s nimi nejako poradíte absolútne vždy. Môžete si ich „po starom“ opražiť na ohni a pokiaľ by vás náhodou zastihlo zlé počasie, môžete si ich tiež opiecť v teple domova v rúre na papieri na pečenie, alebo na kontaktnom grile.
- Vráťme sa ale ku klasickému grilovaniu. Gril rozohrejte a zemiaky rozprestrite po rozpálenom rošte. Nemali by sa váľať „lážo plážo“ na sebe – všetky by sa neopiekli.
- Zatvorte veko grilu. Doba grilovania sa odvíja od toho, akým spôsobom ste zemiaky pripravili a aký máte gril. Olúpané a nepredvarené? Približne 15 minút. V šupke a v alobale? Okolo 30 minút. Vedľa svojich stopiek sa môžete riadiť aj zlatistou a chrumkavou kôrkou, ktorá sa na zemiakoch začne pomaly objavovať. Tá je dobrým znamením toho, že nadišla chvíľa ich z grilu sňať.
Čerešnička na torte, respektíve syr na zemiakoch
Predtým, než zemiaky z grilu zložíte, na ne môžete položiť tvrdý syr a nechať ho roztaviť. A kreatívnejší kuchári môžu ešte pred grilovaním plátky zemiakov napichnúť na špíz a preložiť ich klasicky mäsom, alebo napríklad okorenenými kúskami slaniny a zeleniny.
Grilované zemiaky podávajte samostatne, alebo ako prílohu k ďalším lahôdkam – k steakom, ku grilovanému hamburgeru, ku grilovanej cukete, alebo napríklad ku grilovanému hermelínu.
A vedľa zemiakov si nezabudnite pripraviť aj chutný dip
Dip k zemiakom
Ingrediencie
- jogurt, alebo tvaroh a kyslá smotana
- čerstvé bylinky
- jarná cibuľka
- citrón
- cesnak
- soľ
Aj v tomto prípade pre vás máme pripravené dve možnosti – tú jednoduchšiu a potom tú o niečo kreatívnejšiu.
Nakrájajte čerstvé bylinky (podľa chuti – my by sme sa napríklad obrátili na petržlen, bazalku, pažítku a rozmarín), švihnite ich do bieleho jogurtu a všetko starostlivo zmiešajte a dosoľte. To je náš prvý a jednoduchší dip ku grilovaným zemiakom.
A ten druhý? Do misky vyklopte mäkký tvaroh a kyslú smotanu. Vedľa si nakrájajte čerstvé bylinky, a to na drobné kúsočky, a spolu so štipkou soli, s citrónovou kôrou a rozotreným cesnakom ich nasypte k tvarohu a k smotane. Všetko zmiešajte dohromady a prípadne dochuťte podľa seba.
Najlepšie grily Návod na výrobu záhradného grilu a ako rozpáliť gril?