Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Zaváraná tekvica: Ako postupovať, rôzne metódy a recepty na kompóty
Zaváranie tekvice je jednoduchou cestou, ako uchovať úrodu, a pritom to nie je nič zložité. Pripravili sme vám podrobný návod s postupom prípravy vrátane jednotlivých metód sterilizácie (alebo napríklad bez nej). Inšpirujte sa naším výberom osvedčených receptov na zaváranú tekvicu na sladko vo forme kompótu alebo naslano v štýle kapusty. Ako na to?
Postup zavárania tekvice krok za krokom
- Výber tekvice: Vhodný je druh s pevnejšou dužinou – hokaido, muškátová alebo maslová. Nemala by byť nezrelá, poškodená alebo mať známky hniloby.
- Príprava pohárov a viečok: Najprv ich starostlivo umyte v teplej vode so saponátom. Potom ich sterilizujte vo vriacej vode alebo v rúre pri 100 °C po dobu 10 minút.
- Čistenie tekvice: Tekvicu olúpte, rozkrojte a vyberte semienka. Dužinu nakrájajte podľa odporúčaní v recepte a toho, čo pripravujete.
- Plnenie pohárov: Kúsky tekvice, „kapusty“ alebo pyré naplňte do nádob až po 1 cm od horného okraja. Potom ich starostlivo uzavrite viečkami a utiahnite.
- Zavarenie: Pripravené poháre sterilizujte vybranou metódou v hrnci, rúre alebo umývačke. Potom nechajte úplne vychladnúť. Tento krok je možné preskočiť, ak nechcete tekvicu zavariť.
- Skladovanie: Zavarenú tekvicu uchovávajte na chladnom, suchom a tmavom mieste so stabilnou teplotou. Tak by vám mala vydržať 1 rok aj dlhšie.
Ako ju zavariť v rúre, hrnci či umývačke
V rúre (teplovzdušnej, elektrickej, plynovej)
Teplovzdušnú rúru rozpáľte na 150 °C, elektrickú s horným a spodným ohrevom na 170 °C, plynovú na stupeň 1 alebo 2. Očistenú tekvicu v sterilizovaných uzavretých pohároch postavte do hlbokého plechu na pečenie. Do neho nalejte vodu tak, aby dosahovala cca do polovice výšky pohárov.
Zavárajte 30-40 minút, potom rúru vypnite a zavareniny nechajte ešte zhruba rovnako dlho vo vnútri rúry ľahko vychladnúť. Potom ich vyberte a dnom nahor postavte na čistú a suchú utierku. Po úplnom vychladnutí poháre presuňte na suché, chladné a tmavé miesto.
V hrnci
Uzavreté poháre s kompótom alebo pyré sterilizujte v obyčajnom hrnci, na ktorého dno ste predtým položili utierku, kus starého prestieradla alebo podobnú textíliu. Týmto spôsobom sa poháre nepoškodia a budú aj lepšie držať na mieste. Nalejte asi 4 cm vody (môže byť až do výšky pohárov) a zohrejte ju na 80 - 90 °C. Vložte poháre s tekvicou a varte pri stabilnej teplote 20 minút v prípade predvarenej tekvice alebo približne 40 minút v prípade surovej tekvice (pozri recepty). Potom ich vyberte a nechajte ich otočené hore dnom úplne vychladnúť. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Pri používaní konzervačného hrnca postupujte podľa pokynov výrobcu, ale vynechajte tkaninu na dne. Potom tekvicový kompót alebo zaváraniny sterilizujte približne 20 minút pri teplote 80 - 90 °C alebo pri nastavení tvrdého ovocia. Poháre nechajte vychladnúť hore dnom a potom ich uložte do chladnej, tmavej špajze alebo suchej pivnice.
V umývačke riadu
Naplnené a starostlivo uzavreté poháre vložte do koša umývačky riadu. Mali by byť stabilné a nemalo by hroziť, že sa prevrátia alebo o seba narazia. Nastavte najdlhší program na najvyššiu teplotu - ideálne by mal prebiehať 1,5-2 hodiny pri teplote nad 70 °C. Zapnite ju bez akéhokoľvek umývacieho prostriedku. Po skončení cyklu môžete tekvicu nechať v spotrebiči úplne vychladnúť alebo poháre vyberte a nechajte ich otočené hore dnom na kuchynskej linke, aby vychladli. Skladujte v suchom, tmavom a chladnom prostredí.
Nakladanie bez sterilizácie
Pokiaľ nechcete z nejakého dôvodu tekvicu zavariť, je možné tento krok preskočiť. Stačí len kúsky tekvice vyskladať až po 1 cm od horného okraja do umytých a sterilizovaných pohárov. Následne ich zalejte veľmi horúcim, skoro až vriacim nálevom. Po starostlivom uzavretí pohárov ich obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
Aj v tomto prípade by sa mal obsah zakonzervovať a vydržať tak dlhšie chutný. Nezabudnite na správne skladovanie v chlade, tme a bez prístupu prílišnej vlhkosti.
Tip: Týmto spôsobom bez zavárania je možné pripraviť aj džemy, nakladané uhorky alebo iné ovocie či zeleninu.
6 receptov zavárania nasladko aj naslano
Recepty z tekvice (marmeláda, roláda, risotto a iné)
Základný recept na kompót vrátane sladkého nálevu
- 1 kg tekvice hokaido alebo maslovej
- 600 g cukru
- 1,5 l vody
- šťava z 2 citrónov
- 2 celé škorice
- 4-6 klinčekov
- semienka z 1 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
Do veľkého hrnca nalejte vodu a citrónovú šťavu, pridajte škoricu, klinčeky, vanilku a cukor. Varte a nepretržite miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nálev ochutnajte a podľa potreby upravte kyslosť alebo doslaďte. Pridajte olúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú tekvicu. Varte 10-15 minút, kým tekvica nie je mierne mäkká, ale stále pevná na zahryznutie.
Škoricu a klinček vyberte a kocky tekvice rovnomerne rozdeľte do umytých a sterilizovaných pohárov. Prelejte vriacim nálevom tak, aby od horného okraja zostal zhruba 1 cm miesta. Starostlivo uzavrite a zavarte pri 85 °C po dobu 10-15 minút. Nechajte vychladnúť a uložte do tmy a chladu.
Tip: Odporúčame deň vopred tekvicu namočiť do vody s 200 ml octu. Tak sa namarinuje a pri varení by nemala príliš zmäknúť.
Tekvicový kompót s ananásom
- 2,5 kg tekvice hokaido, maslovej alebo muškátovej
- 2,5 l + 1,5 l vody
- 200 ml octu
- 600 g cukru
- 2 citróny bio alebo starostlivo umyté, na tenké plátky
- 5 klinčekov
- 2 fľaše ananásovej arómy (1 možno nahradiť plechovkou ananásu)
Postup
Tekvicu ošúpte, vydlabte a nakrájajte na kocky. Namočte ju na noc do veľkého hrnca do nálevu z 2,5 litra vody, 200 ml octu a 1 fľaše ananásovej arómy. Na druhý deň vodu zlejte a k tekvici pridajte 1,5 litra čistej vody, plátky citróna, cukor, klinčeky a druhú ananásovú drť alebo konzervu ananásu. Krátko povarte, aby tekvica mierne zmäkla, ale zostala pevná na zahryznutie.
Vyberte klinčeky, kocky tekvice rozdeľte do sterilizovaných pohárov a prelejte horúcim nálevom. Zavárajte cca 20 minút pri 80 °C. Nechajte vychladnúť a uložte do suchej pivnice alebo tmavej a chladnej špajze.
Tip: Arómu je možné tiež nahradiť fliašou ananásového sirupu. V takom prípade potom použite už len 300 g cukru.
Kompót s octom
- 1 kg tekvice hokaido, maslovej alebo muškátovej (možno aj zmes)
- 3 l + 2 l vody
- 1 l bieleho vínneho octu
- 2 kg cukru krupica
- 3 hviezdičky badiánu
- 2 celé škorice
- 1 pomaranč bio alebo starostlivo umytý, na tenké plátky
- 20 klinčekov
Postup
Tekvicu olúpte, vydlabte a nakrájajte na 1,5 cm kocky. Do veľkého hrnca vlejte 3 l vody a ocot, pridajte kocky tekvice a dajte na 24 hodín odležať. Druhý deň sceďte a nechajte odkvapkať.
2 l vody zvarte s cukrom, badiánom, škoricou a klinčekmi. Cukor sa musí rozpustiť a nálev ľahko zhustnúť, potom môžete (ale nemusíte) vybrať korenie.
Odkvapkanou tekvicou plňte čisté a vyvarené poháre, pridajte plátky pomaranča a zalejte nálevom. Zaviečkujte a sterilizujte pri 85 °C zhruba 45 minút.
Tip: Môžete pridať aj očistené sušené šípky, hrozienka alebo brusnice.
Zavarené tekvicové pyré
Olúpanú a vydlabanú tekvicu nakrájajte na kocky. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou tak, aby bola tak akurát ponorená. Priveďte do varu, potom výkon znížte a varte do zmäknutia 15-20 minút. Potom ju sceďte a rozmixujte dohladka. V prípade potreby pridajte trochu vody, aby pyré nebolo také husté.
Plňte do suchých a čistých pohárov až po 1 cm od horného okraja, starostlivo uzavrite viečkami a pri 80-90 °C zhruba 40 minút zavárajte. Nechajte vychladnúť a uložte do sucha, chladu a temna.
Skúste si podľa nášho návodu pripraviť pyré z upečenej tekvice: Recept na pyré z pečenej tekvice
Tekvicová kapusta
- 2 kg tekvice, olúpanej a vydlabanej
- 1 hrnček octu
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 veľká lyžica soli
- 2 lyžice celej rasce
Postup
Tekvicu postrúhajte nahrubo, pridajte ostatné ingrediencie a premiešajte. Na 1 hodinu kapustu uložte do chladničky.
Potom ňou plňte suché a čisté fľaše, ktoré starostlivo uzavrite. Zavárajte pri 85 °C zhruba 30 minút. Nechajte vychladnúť a uložte do pivnice či špajze.
Naslano (na polievku, na šalát a pod.)
- 1 kg tekvice hokaido alebo maslovej
- 1 l vody
- 2 lyžice soli
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sušeného tymianu alebo rozmarínu (voliteľné)
- 1 lyžica cukru (voliteľné)
- 1 lyžica octu (voliteľné)
- pre ďalšie variácie: badián, klinčeky, zázvor, chilli, iné bylinky
Postup
Tekvicu olúpte, odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na kocky o veľkosti asi 2-3 cm.
Do veľkého hrnca nalejte 1 liter vody a pridajte soľ, cukor, ocot, cesnak, čierne korenie, bobkové listy a bylinky. Zmes priveďte do varu a miešajte, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Pridajte nakrájanú tekvicu a varte asi 5-7 minút, kým nie je mierne mäkká, ale stále pevná. Potom môžete vybrať korenie a bobkový list.
Pripravené čisté a suché fľaše rovnomerne naplňte tekvicou a tú zalejte horúcim nálevom tak, aby bola úplne ponorená. Nezabudnite nechať asi 1 cm voľného miesta od horného okraja. Pevne uzavrite viečkami.
Sterilizujte pri 85 °C 15-20 minút, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich uložte na chladnom a tmavom mieste.