Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako zavariť jablká na štrúdľu, kompót alebo desiatu? Ide to aj bez cukru!
Jeseň je ideálny čas na zaváranie jabĺk a prípravu zásob na zimu. Ak milujete chuť tohto obľúbeného ovocia a chcete si ho uchovať na chladnejšie mesiace, máme pre vás niekoľko skvelých receptov. Naučte sa ako pripraviť domáci jablkový kompót s cukrom alebo bez neho, lahodnú desiatu pre deti alebo strúhané jablká na štrúdľu. S rúrou, hrncom alebo umývačkou riadu bude zaváranie jednoduchšie, ako si myslíte, ale dá sa to aj bez sterilizácie.
Príprava pred sterilizáciou a postup
- Vyberte pekné jablká bez známok poškodenia, hniloby či plesne.
- Umyte ich, ošúpte a odstráňte jadrovník. Nakrájajte ich na mesiačiky, menšie kúsky alebo ich nastrúhajte podľa toho, čo z nich chcete pripraviť. V prípade väčších kusov ich odporúčame predvariť do polomäkka.
- Zaváracie poháre a viečka dôkladne umyte horúcou vodou so saponátom a potom ich sterilizujte v rúre pri teplote 100 °C počas 15 minút.
- Ovocím naplňte čisté poháre až po 1 cm od horného okraja a starostlivo uzavrite.
- Sterilizujte vami zvoleným spôsobom alebo zakonzervujte bez zavarenia. P
- o dokončení prípravy poháre otočte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
- Každý pohár označte druhom suroviny a dátumom prípravy.
- Jablká skladujte na suchom a čistom mieste bez prístupu priameho slnka a vysokej vlhkosti.
Spôsoby zavárania jabĺk (rúra, hrniec, umývačka)
V rúre
Teplovzdušnú rúru predhrejte na 180 °C, elektrickú na 200 °C a plynovú na stupeň 2 (prispôsobte svojmu spotrebiču). Poháre naplnené horúcimi jablkami vložte do plechu s vyšším okrajom tak, aby sa navzájom nedotýkali. Vlejte zhruba 3 cm vody a zavárajte 30 minút.
Potom vypnite rúru a zaváraniny nechajte ešte niekoľko minút v rúre. Následne ich vyberte a otočené hore dnom nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
V klasickom a zaváracom hrnci
Čisté, riadne uzavreté poháre naplnené horúcim ovocím vložte do zaváracieho hrnca. Využiť môžete aj klasický hrniec, na ktorého dno ste dali utierku a vliali vodu zhruba do polovice výšky zavarenín alebo tak, aby boli úplne ponorené.
Sterilizujte pri 80 °C okolo 20 minút. Potom poháre vyberte, skontrolujte utiahnutie viečok a nechajte vychladnúť postavené dnom nahor.
V mikrovlnnej rúre
Pri použití tejto metódy voľte iba poháre so skrutkovacími viečkami a pred vložením do spotrebiča ich úplne nedoťahujte, nech môže unikať prebytočná tekutina. Tento spôsob je ideálny na prípravu menšieho množstva výrobkov, pretože je lepšie zavárať po jednom kuse.
Naplnený a nie úplne uzavretý pohár postavte do hlbšieho taniera či misky (zachytí unikajúcu šťavu) a vložte do mikrovlnky. Dĺžku zavárania potom prispôsobte veľkosti pohárov a výkonu vášho spotrebiča. Napríklad pohár s objemom 370 ml pripravujte pri 750 W 3 minúty a 450 ml 4 minúty. Pre jednu 720 ml nádobu platí:
- 700 W = 6 minút
- 750 W = 5 a pol minúty
- 800 W = 5 a štvrť minúty
- 850 W = 5 minút
- 900 W = 4 a pol minúty
Potom pohár vyberte, úplne dotiahnite a nechajte vychladnúť postavené dnom nahor.
V umývačke riadu
Pripravené jablká v uzavretých pohároch vložte do umývačky riadu tak, aby sa poháre navzájom nedotýkali a stáli pekne stabilne. Zapnite spotrebič na štandardný program, keď teplota dosiahne 70 - 80 °C a cyklus trvá 1,5 - 2 hodiny. Nepridávajte tablety, gél ani kapsule.
Nechajte prebehnúť celé umývanie, potom poháre vyberte a dnom nahor ich nechajte úplne vychladnúť.
Tip: V umývačke tiež ľahko umyjete a sterilizujete zaváracie poháre viď obrázok. Stačí nádoby aj viečka umyť štandardným programom s vysokou teplotou.
Konzervovanie bez zavárania
Jablká sa radi kazia, preto ich určite odporúčame zavárať. Ak sa tomu však z nejakého dôvodu chcete alebo potrebujete vyhnúť, vyskúšajte našu metódu bez sterilizácie.
Plody očistite, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte. Dajte ich do hrnca a pridajte cukor podľa chuti v pomere približne 1⁄4 šálky krupicového cukru na 1 kg ovocia - to však závisí od sladkosti vami vybraného ovocia, preto pridávajte postupne a ochutnávajte (môžete ho aj vynechať). Môžete ich tiež ochutiť škoricou, badyánom alebo ďalším korením. Varte niekoľko minút, aby boli kúsky polomäkké alebo mäkké na rozmixovanie do desiaty alebo pyré.
Pripravte si sterilizované poháre a naplňte ich vriacimi jablkami do výšky 1 cm od horného okraja. V prípade kompótu ich zalejte horúcim nálevom. Poháre dôkladne utrite, aby na hrdle nezostali kúsky potravín, a uzavrite ich. Postavte ich hore dnom na kuchynskú linku s čistou utierkou a nechajte ich niekoľko hodín úplne vychladnúť.
Ako zavariť strúhané jablká na štrúdľu
Na tri 500 ml poháre pripravte približne 2 kg jabĺk. Jablká ošúpte a nahrubo nastrúhajte bez jadrovníkov. Vyžmýkajte prebytočnú šťavu a ak chcete, môžete v tejto fáze pridať šťavu z jedného citróna a 2 lyžičky škorice. Neodporúčame sladiť, aby nedošlo ku kvaseniu.
Zmes natlačte do sterilizovaných pohárov až po ich závit, starostlivo utrite okraje a zavrite ich. Zavárajte podľa vami zvoleného spôsobu - v hrnci približne 20 minút pri teplote 80 °C. Nechajte vychladnúť, otočené hore dnom, a potom uložte do chladnej špajze alebo suchej pivnice.
Príprava jablčného kompótu
S cukrom
- 2 kg jabĺk
- 1 l vody
- 250 g cukru krupica
- prúžok kôry z citróna, bio alebo dobre umytého
- mletá škorica
- celý klinček
Postup
Vodu povarte s cukrom tak, aby sa cukor úplne rozpustil, a nechajte mierne vychladnúť. Medzitým ošúpte ovocie a odstráňte jadierka. Nakrájajte ho na mesiačiky alebo menšie kocky. Čisté poháre naplňte kúskami až po vrch a zalejte ich cukrovým roztokom. Do každej pridajte jeden klinček, štipku škorice a kúsok citrónovej kôry.
Uzavrite a zavárajte. V hrnci stačí napríklad 15 - 20 minút pri teplote 85 °C. Potom nechajte poháre vychladnúť hore dnom.
Bez cukru s korením
- 2 kg jabĺk
- 4 celé klinčeky
- 1 lyžička mletej škorice
- cca 500 ml vody
- 4 tablety sladidla (voliteľné)
Postup
Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na mesiačiky alebo kocky. Vložte ich do hrnca s korením a sladidlom, ak je to potrebné, a zalejte vodou tak, aby boli mierne ponorené. Priveďte k varu a nechajte asi 10 minút bublať, aby ovocie zmäklo a nerozvarilo sa. Potom jablkami naplňte čisté poháre, zalejte ich nálevom, uzavrite a zavárajte podľa tipov v článku vyššie.
Recept na jablčnú desiatu či pyré
Ovocie umyte, ošúpte (voliteľné), odstráňte jadierka a nakrájajte ho na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca a zalejte trochou vody. Varte na miernom ohni približne 20 minút, kým jablká nezmäknú, ale nebudú úplne rozvarené. Rozmixujte ich a ešte hotovým pyré naplňte sterilizované poháre. Utrite hrdlá pohárov a dôkladne ich uzavrite viečkami. Varte zvoleným spôsobom v rúre, umývačke riadu alebo v hrnci a potom nechajte vychladnúť napríklad na pracovnej ploche.
K jabĺčkam môžete pridať aj ďalšie ovocie či sladšiu zeleninu a z jednej várky tak pripraviť niekoľko druhov desiat. Menším deťom zachutí desiata s mrkvou v pomere 1 kg mrkvy na 3 kg jabĺk alebo tekvicová v pomere 1:1. Pridať môžete aj banán, broskyne, hrušky, slivky a iné zrelé ovocie – tvrdšie plody vopred povarte a premixujte spolu s jablkami. Staršie deti a dospelí si pochutnajú na pyré s orieškami, korením (škorica, vanilka, badián), čokoládou či perníkom.