Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Najlepšie recepty na vanilkové rožky: tradičné aj bez orechov či lepku, dia a vegánske
Upečte tradičné krehké vanilkové rožky, ktoré sa budú rozplývať na jazyku. Pripravili sme pre vás top recepty na pečivo z vlašských orechov, mandlí alebo lieskových orieškov aj bez nich, jednoduché hrnčekové aj kokosové bez cukru pre diabetikov. Nezabudli sme ani na milovníkov zdravého životného štýlu, celiakov či vegánov, ktorí pečú bez vajec, masla a iných živočíšnych surovín. Ktorý variant si tento rok vyberiete?
Mandľové vanilkové rožteky ako od babičky
Vanilkové rožky patria medzi najobľúbenejšie vianočné pečivo. Je možné ich pripraviť na klasický spôsob s mletými mandľami, vlašskými alebo lieskovými orechmi. Hoci sa v mnohých domácnostiach rožky tradične tvarujú ručne, možno ich prípravu urýchliť aj pomocou foriem na pečenie vanilkových rožkov, do ktorých cesto jednoducho natlačíte a rovno upečiete.
Ingrediencie:
- 210 g masla alebo Hery,
- 280 g hladkej múky,
- 100 g mletých mandlí (mletých vlašských alebo lieskových orechov),
- 2 žĺtky,
- 35 g práškového cukru,
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- Hladkú múku preosejte s práškovým cukrom, pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 2 hodiny odležať v chladničke.
- Z menších kúskov cesta vyvaľkajte cca 0,7 cm hrubé valčeky, ktoré nožíkom nakrájajte na 3–5 cm dlhé kúsky.
- Pečivo poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na silikónovú podložku na pečenie a pečte ich dozlatista pri teplote 150 °C približne 12 minút.
- Na kontrolu prepečenia vždy otočte jeden rožok a skontrolujte, či je zo spodnej strany upečený (zafarbený mierne dohneda).
- Keď sú rožky ešte horúce (minútu alebo dve po vybratí z rúry), veľmi opatrne ich obaľujte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Skvelou alternatívou je použiť namiesto vanilkového cukru semienka vanilkových strukov alebo mletú vanilku.
- Obalené kúsky poukladajte vedľa seba na vopred pripravený tanier, podnos alebo studený plech a nechajte ich tam vychladnúť. Až potom ich môžete uložiť do dózy - teplé rožky sú veľmi krehké a mohli by sa polámať..
Krehké rožky bez orechov
Užite si pohodové sviatky s lahodnou chuťou krehkých vanilkových rožkov bez orechov. Ako na ne?
Ingrediencie:
- 120 g zmäknutého masla alebo Hery,
- 200 g hladkej múky,
- 50 g práškového cukru,
- 1 žĺtok,
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- Z uvedených surovín vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte cez noc odpočinúť v chladničke.
- Na pomúčenej doske vyvaľkajte asi 0,7 cm hrubé valčeky, nakrájajte ich na kúsky dlhé asi 4 cm a vytvarujte ich do tvaru podkovy.
- Pečivo pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 8 minút pri teplote 180 °C.
- Ešte teplé rožky opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Bezlepkové s bielkom pre celiakov
Pripravte si krehké pečivo bez lepku, na ktorom si pri sledovaní vianočných rozprávok zaručene pochutnáte.
Ingrediencie:
- 300 g bezlepkovej múky,
- 200 g zmäknutého masla,
- 70 g práškového cukru,
- 120 g mletých orieškov,
- 1 bielok,
- štipka soli,
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- V kuchynskom robote (alebo ručne) zmiešajte všetky prísady a spracujte ich do kompaktného, nelepivého cesta.
- Po zabalení do potravinovej fólie ho nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Potom z neho na pomúčenej kuchynskej doske vytvarujte menšie rožky.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie alebo použite špeciálnu silikónovú podložku a poukladajte na ňu vytvarované pečivo. Pečte pri teplote 160 °C približne 10 minút.
- Hotové kúsky ešte teplé obaľujte v zmesi práškového cukru a vanilky.
Zdravé zo špaldovej múky a bez cukru
Ježia sa vám všetky chlpy pri predstave, koľko cukru do seba počas Vianoc dostanete? Maškrťte bez väčších výčitiek s výbornými špaldovými rožkami bez cukru.
Ingrediencie:
- 300 g špaldovej múky,
- 200 zmäknutého masla,
- 100 g mletých orechov (vlašských, lieskových alebo mandlí),
- 1 vajce,
- 1 žĺtok,
- 60 ml javorového sirupu,
- 1 lyžička vanilkového extraktu a/alebo semienka z vanilkového struku.
Postup:
- Všetky suroviny spracujte na hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho cez noc odpočinúť v chladničke.
- Na druhý deň cesto rozvaľkajte na niekoľko valčekov hrubých asi 0,7 cm a potom ich nakrájajte na kúsky dlhé cca 4 cm. Potom ich vytvarujte do tvaru podkovy.
- Vytvarované pečivo položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ho zhruba 15 minút v rúre predhriatej na 170 °C.
Tip: Pomeľte si úrodu orechov na elektrickom mlynčeku na orechy, s ktorým to pôjde takmer samo. Vďaka jeho multifunkčnému prevedeniu ho využijete po celý rok - môžete ním mlieť mäso, plniť domáce klobásy alebo strúhať zeleninu.
Jednoduché hrnčekové z vlašských orechov
Kúzlo tohto hrnčekového receptu spočíva v rýchlej príprave cesta bez váženia jednotlivých surovín na kuchynskej váhe. Objem hrnčeka by sa mal pohybovať medzi 200 a 250 ml. Dôležité je cesto na konci podľa potreby "doladiť", t. j. do príliš riedkeho cesta pridať po troške múku alebo orechy, alebo naopak do príliš suchého cesta pridať žĺtok, kúsok masla alebo trochu mlieka.
Ingrediencie:
- 1½ hrnčeka hladkej múky,
- 1 hrnček mletých vlašských orechov (prípadne lieskových orieškov alebo mandlí),
- ¾ kocky masla alebo Hery,
- 5 lyžíc práškového cukru,
- 1 vajce, mlieko (voliteľné, podľa potreby),
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- Z uvedených ingrediencií vypracujte pevné, nelepivé cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte ho odpočívať do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Z cesta vyvaľkajte valčeky hrubé asi 0,7 cm a nakrájajte ich na kúsky dlhé asi 3 - 4 cm. Zatočte ich do tvaru rožkov.
- Pečivo pečte pri teplote 170 °C približne 10 minút.
- Ešte teplé ich obaľujte v práškovom a vanilkovom cukre
Masťové rožky s maslom
Pečivo obohatené o bravčovú masť je voňavé a krásne krehké. Idete do toho tento rok s nami?
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky,
- 100 g zmäknutého masla,
- 100 g práškového cukru,
- 100 g bravčovej masti,
- 100 g mletých orechov,
- ½ lyžičky kypriaceho prášku,
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- Zmiešajte múku s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Do takto vzniknutej zmesi pridajte ostatné prísady a vypracujte pevné cesto, ktoré by sa nemalo lepiť.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a uložte ideálne na noc do odpočinúť do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkajte na valčeky hrubé asi 0,7 cm - nakrájajte ich na rovnako dlhé časti a vyformujte ich do tvaru podkovy.
- Rožky pečte pri teplote 160 °C 10 - 15 minút dozlatista.
- Horúce pečivo obaľujte v zmesi vanilkového a práškového cukru
Tip: Na skrotenie príliš lepkavého cesta môžete použiť trochu múky, zatiaľ čo trhanie cesta môžete vyriešiť pridaním trošky bravčovej masti.
Kokosové dia rožky bez cukru
Toto pečivo si zamiluje každý, kto sa musí počas vianočných sviatkov zaobísť bez cukru.
Ingrediencie:
- 75 g zmäknutého masla,
- 150 g hladkej múky,
- 75 g strúhaného kokosu,
- 40 g sorbitu (potravinárske sladidlo),
- 1 vajce,
- 1 žĺtok,
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu,
- 100 g mliečnej dia čokolády na polevu.
Postup:
- Potravinárske sladidlo nechajte rozpustiť v malom množstve vody a potom ho vmiešajte do preosiatej múky a ostatných surovín.
- Vypracujte vláčne cesto a uložte ho ideálne na noc do chladničky.
- Ručne ho vyvaľkajte na valček hrubý asi 0,7 cm. Nakrájajte ho na menšie kúsky dlhé asi 4 cm a na pomúčenej doske z nich vytvarujte rožky.
- Pečivo pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C zhruba 10-15 minút dozlatista.
- Dia čokoládu nalámte na väčšie kúsky a rozpustite ju v horúcom vodnom kúpeli. Vychladnuté rožky namáčajte do polevy, nechajte odkvapkať a zaschnúť na kuchynskej mriežke. Efektne vyzerá, aj keď je pečivo čokoládou iba postriekané.
Vegánske bez vajec a masla
Krehučkého cesta s vôňou vanilky sa kvôli vegánskej strave nemusíte vzdávať. Upečte si verziu bez vajec a masla, po ktorej sa budete oblizovať až za ušami rovnako ako v detstve. Pri príprave tohto vegánskeho pečiva by ste mali mať na pamäti jednoduchú zásadu - vajcia a živočíšne maslo môžete nahradiť rastlinnou alternatívou, teda vegánskym maslom.
Ingrediencie:
- 280 g hladkej múky,
- 100 g mletých vlašských orechov,
- 40 g práškového cukru,
- 200 g zmäknutého vegánskeho masla,
- 1 lyžička citrónovej kôry,
- práškový cukor s vanilkou na obalenie.
Postup:
- Zmiešajte suché suroviny, pridajte do nich zmäknuté maslo, nastrúhanú citrónovú kôru a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odležať 1-2 dni v chlade.
- Z cesta vytvarujte valček hrubý asi 0,8 cm, nakrájajte ho na menšie kúsky dlhé 4 - 5 cm a rukou ich vytvarujte do tvaru podkovy.
- Pečivo pečte približne 8 minút pri teplote 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo na špeciálnej silikónovej podložke.
- Po upečení ich ešte teplé jemne obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru. cukru.