Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Tekvicový koláč nasladko aj naslano: Recepty s orechmi, tvarohom, jablkami či syrom
Tekvicový koláč sa pomaly, ale isto vkráda do našich jesenných jedálničkov. A je to dobré! Ide totiž o chutný, pohodlný a zvyčajne aj rýchly a zdravý dezert. S našimi receptami si môžete pripraviť ako niekoľko sladkých verzií s orechmi, jablkami či tvarohovým krémom, tak aj slanú verziu so syrom. Ktorý teda vyskúšate ako prvý?
Americký tekvicový koláč
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 g zmäknutého masla
- 8 lyžíc vody
- väčšia štipka soli
Náplň
- 3 vajcia
- 120 ml smotany na šľahanie
- 100 g trstinového cukru
- 400 g tekvicového pyré
- štipka soli
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletého kardamómu
- ½ lyžičky mletého badiánu
- štipka muškátového orieška
- citrónová kôra z malého citróna
+ oriešky, tekvicové semienka, brusnice, vyšľahaná šľahačka na ozdobenie
Postup
Náplň: Pyré dochuťte korením, pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí. Do náplne nakoniec vlejte rozšľahané vajcia so smotanou.
Cesto: Z múky, štipky soli a nakrájaného zmäknutého masla vypracujeme mrveničku, do ktorej po troškách pridávame vodu, kým nevznikne vláčne cesto. Rozvaľkajte ho a vložte do okrúhlej tortovej formy. Opatrne pokryte celé dno a okraje. Bez plnky predpečte pri teplote 180 °C po dobu 10 minút.
Potom do korpusu nalejte tekvicovú náplň, posypte nasekanými orechmi, semienkami a sušeným ovocím (ak chcete) a pečte ďalších 30 až 40 minút. Po vychladnutí ho ozdobte šľahačkou.
Hrnčekový recept na plech (jednoduchý a rýchly)
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 2 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 hrnček oleja
- 4 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1⁄4 lyžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lyžičky mletého klinčeka
- štipka soli
Postup
Rúru predhrejte na teplotu 175 °C. Formu na pečenie alebo hlbší plech vymastite a vysypte strúhankou alebo hrubou múkou.
V jednej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a olejom. V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, korením a soľou. Suchú zmes postupne vmiešajte do mokrej a pridávajte aj tekvicové pyré. Hrnčekový tekvicový koláč nalejte do formy a pečte približne 50 minút. Špáradlo zapichnuté do stredu dezertu by malo vyjsť suché.
Tento jednoduchý a rýchly tekvicový koláč podávajte posypaný práškovým cukrom alebo s tvarohovou polevou (napr. z receptu na tvarohový koláč).
Strašidelný halloweensky koláč z tekvice
Krehké cesto
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 1⁄4 hrnčeka cukru
- ½ hrnčeka studeného masla
- 1⁄4 lyžičky soli
- 3-4 lyžice ľadovej vody
Náplň
- 1 a ½ hrnčeka tekvicového pyré
- ½ hrnčeka bieleho cukru
- 1⁄4 hrnčeka hnedého trstinového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1⁄4 lyžičky mletého nového korenia
- 2 veľké vajcia
- 1 hrnček nesladeného kondenzovaného mlieka
+ vyšľahaná šľahačka, čokoládová poleva, biela poleva či strašidelné cukríky na dozdobenie
Postup
Múku, kúsky studeného masla a soľ vložte do stolového mixéra, kuchynského robota alebo sekáčika a kratšími pulzmi ich premiešajte, až sa vytvorí hrubá mrvenička. Potom po lyžiciach pridávajte ľadovú vodu tak, aby vzniklo kompaktné a nelepivé cesto. Zbytočne sa ho nedotýkajte, aby ste zabránili jeho zahriatiu, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte a vyložte ním dno a boky okrúhlej formy s priemerom 23 cm s papierom na pečenie. Povrch cesta popichajte vidličkou, položte naň ďalší list papiera na pečenie a pritlačte ho špeciálnymi guľôčkami alebo fazuľkami. Pečte pri 200 °C približne 10 minút, pokiaľ cesto nie je pevné. Nechajte vychladnúť.
Vo veľkej mise zmiešajte tekvicové pyré, oba cukry, všetky koreniny a vajcia. Potom zašľahajte nesladené kondenzované mlieko a náplň nalejte na upečené koláčové cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C približne 55 minút - kým stred koláča nie je tuhý. Nechajte ho úplne vychladnúť a potom môžete vrch ozdobiť duchmi alebo pavúkmi zo šľahačky. Na povrch môžete tiež pomocou čokolády alebo polevy namaľovať akýkoľvek strašidelný vzor (príklad zdobenia na obrázku).
Variant s orechmi
- 1 balíček lístkového cesta alebo 1 dávka krehkého cesta (napr. z receptu na halloweensky koláč)
- 1 vajce rozšľahané s 1 lyžicou mlieka
Náplň
- 425 g tekvicového pyré
- 2 veľké vajcia
- 200 g hnedého cukru
- 8 g kukuričného škrobu
- 160 ml smotany na šľahanie
- 80 ml mlieka
- 1 a ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého sušeného zázvoru
- 1⁄4 lyžičky mletého muškátového orieška
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky soli
Orechová vrstva
- 130 g sekaných pekanových alebo vlašských orechov
- 100 g hnedého cukru
- 43 g medu
+ hrubšia morská soľ a vyšľahaná šľahačka na dozdobenie
Postup
Cesto: Rúru predhrejte na 190 °C. Vychladnuté cesto vyvaľkajte a vložte do 23 cm okrúhlej koláčovej formy vyloženej papierom na pečenie. Dno cesta zľahka popichajte vidličkou, aby sa natoľko nenafúklo, navrch položte ďalší list papiera na pečenie a vsypte špeciálne keramické guľôčky, fazuľu alebo ryžu ako záťaž. Korpus 10 minút predpečte, vyberte z rúry a zložte závažie. Povrch potrite vajcom rozšľahaným s mliekom a vráťte späť do rúry na ďalších cca 8 minút. Dno by sa malo začať sfarbovať dozlatista. Nechajte zľahka vychladnúť.
Náplň: Všetky prísady na náplň dôkladne vyšľahajte metličkou alebo ručným mixérom. Vylejte na ešte teplý korpus a pečte 50 minút, kým sa stred koláča prestane chvieť.
Orechový topping: Orechy, med a cukor zmiešajte v miske. Presypte na upečenú náplň a zľahka pritlačte, aby k sebe vrstvy priľnuli. Pokiaľ je už teraz okraj cesta dosť upečený, zakryte ho kruhom z alobalu. Koláč vráťte do rúry ešte na 15 minút.
Pred podávaním nechajte tekvicový koláč s orechmi úplne vychladnúť a dozdobte vyšľahanou šľahačkou. V chladničke vydrží až 5 dní.
Variant s tvarohom a jablkami
Cesto
- 2 hrnčeky (425 g) tekvicového pyré
- 2 hrnčeky cukru
- 1 hrnček oleja
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- ¾ lyžičky soli
- 2 lyžičky škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky mletého nového korenia
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 stredné jablko, olúpané a nastrúhané
- ¼ šálky jablčného pyré či výživy
Tvarohový krém
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- 120 g tvarohu alebo krémového syra (Lučina, Philadelphia)
- 2 a ¾ hrnčeka práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkovej extraktu
- štipka soli
Postup
Rúru predhrejte na 175 °C. Tortovú formu o veľkosti 10 × 15 cm vymažte tukom a vysypte (strúhankou, hrubou múkou) alebo vyložte papierom na pečenie.
Cesto: V mise zmiešajte múku, jedlú sódu, kypriaci prášok, korenie a soľ. V inej mise vyšľahajte pyré, cukor a olej, potom po jednom zašľahajte vajcia. Suché ingrediencie postupne vmiešajte do mokrých, až sa zmes spojí v hladké cesto. Pridajte jablčnú detskú výživu a strúhané jablko. Vlejte do formy a pečte 25-30 minút, až špáradlo zapichnuté do stredu múčnika vyjde čisté. Nechajte vychladnúť.
Krém: Vyšľahajte maslo, tvaroh alebo krémový syr a vanilku. Pomaly zašľahávajte práškový cukor, až je krém hladký a nadýchaný. Rozotrite na vychladnutý korpus a podávajte.
Tip: Skúste cesto na tekvicový koláč s tvarohom a jablkami upiecť v bábovkovej forme alebo v tej na biskupský chlebíček či srnčí chrbát!
Zdravá vegánska verzia (možno bezlepková)
- 425 g tekvicového pyré
- 1 a 1⁄4 hrnčeka nesladeného rastlinného, orechového alebo klasického mlieka
- ½ hrnčeka javorového alebo agávového sirupu
- 1 lyžička škorice alebo perníkového korenia
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 balenie lístkového cesta alebo 1 dávka krehkého cesta (možno vynechať pre bezlepkový koláč či nahradiť variantom bez lepku)
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C. V hrnci na strednom ohni zmiešajte pyré, mlieko, sirup, škrob a korenie. Za stáleho miešania nechajte prebublávať, až zmes zhustne. Všetko mixérom prešľahajte, aby bola náplň úplne hladká. Nechajte zľahka vychladnúť.
V prípade bezlepkovej verzie tekvicového koláča nalejte náplň do sklenenej alebo silikónovej nádoby a pečte asi 40 minút, kým nie je pevná. Potom nechajte úplne vychladnúť.
Ak používate cesto, rozvaľkajte ho a vyložte s ním 23 cm okrúhlu koláčovú formu. Nalejte náplň a pečte 40 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia dozlatista. Pred podávaním ho nechajte vychladnúť.
Slaný tekvicový koláč so syrom
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 30 g strúhaného čedaru
- 150 g masla
- cca 80 ml studenej vody
- štipka soli
Náplň
- 450 g tekvice (hokaido, maslovej, muškátovej), olúpanej a nakrájanej na 1cm kocky
- 120 g nastrúhaného syra gruyère (príp. čedar, ementál, comté, raclette)
- 25 g nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica olivového oleja
- 25 g masla
- 1 cibuľa na tenké plátky
- 125 ml vody
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice balzamikového octu
- 2 celé vajcia + 1 rozšľahané vajce na potretie
- soľ a korenie
Postup
Cesto: Z múky, masla, soli a syra vytvorte prstami alebo pomocou kuchynského robota mrveničku. Postupne pridávajte studenú vodu, kým nevznikne kompaktné cesto. Cesto príliš neprepracujte, aby sa maslo neroztopilo. Zabalte ho do potravinovej fólie a uložte na 30 minút do chladničky.
Náplň: Na oleji a masle orestujte cibuľku, pridajte kocky tekvice a opekajte 2-3 minúty. Vlejte vodu, prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte do zmäknutia zhruba 20 minút. Potom vmiešajte cukor a ocot balzamiko a nechajte úplne vychladnúť. Zeleninu zľahka roztlačte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou a zmiešajte s 2 rozšľahanými vajcami, polovicou syra gruyère, soľou a korením.
Kompletizácia: Cesto rozvaľkajte na placku s priemerom 30 cm a preneste ho na plech s papierom na pečenie. Zasypte ho zvyšným gruyère, pričom od vonkajšieho kraja nechajte zhruba 2 cm voľné. Na syr rozprestrite tekvicovú náplň a cez ňu prehnite tento 2 cm voľný okraj – ľahko ho založte, aby vytvoril skladanie či plisovanie (viď obrázok). Okraj cesta pomažte rozšľahaným vajcom a posypte strúhaným parmezánom. Pečte 30 minút dozlatista.