Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Polievka z tekvice na 6 spôsobov: S kokosovým mliekom, muškátovým orieškom a ďalšie
Tekvicová polievka je jesennou stálicou našich jedálnych lístkov. Skvele chutí, je na pohľad lákavá, ľahko sa pripravuje, krásne zahreje a tiež prospieva nášmu zdraviu. Ako sa robí z rôznych druhov tekvice napríklad s výrazným korením, s kokosovým mliekom, pečením v rúre alebo vo vegánskej podobe? Inšpirujte sa našimi receptami!
Jednoduchý recept na tekvicovú polievku so smotanou
Z hokaido, maslovej, muškátovej aj mexickej tekvice
- 1 kg očistenej a nakrájanej tekvice (cca 1,2 kg pred očistením)
- 1 cibuľa nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na varenie alebo na šľahanie (voliteľné)
- soľ a korenie
- tymian, muškátový oriešok, škorica, chilli na dochutenie (voliteľné)
- opražené tekvicové semienka a krutóny na podávanie (voliteľné)
Postup
Na oleji speňte cibuľu, pridajte cesnak a krátko orestujte. Vsypte kocky tekvice a restujte, až sa ľahko sfarbí dohneda. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia, to by malo trvať zhruba 10 minút. Vlejte smotanu, všetko prehrejte, ale nevarte, a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. Pre skutočne krémovú konzistenciu odporúčame polievku precediť cez jemné sito.
Polievku dochuťte korením alebo bylinkami a podávajte s tekvicovými semienkami, krutónmi alebo pokvapkanú tekvicovým olejom.
Zdravá s kokosovým mliekom
- 1 hokaido
- olivový olej
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- cca 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- soľ a korenie
- štipka mletej rasce
- lúpané tekvicové semienka
- bazalka, koriander alebo iné bylinky
Postup
Tekvicu rozrežte, vydlabte semienka, pokvapkajte ju olivovým olejom, osoľte, okoreňte a zľahka posypte mletou rascou. Pečte ju v rúre na plechu s papierom na pečenie pri teplote 200 °C približne 40 minút. K tekvici môžete pridať aj neolúpané strúčiky cesnaku, ktoré počas pečenia krásne zosladnú a zmäknú. Upečenú hokkaido nechajte trochu vychladnúť a potom ju môžete, ale nemusíte olúpať.
Cibuľu orestujte na lyžici olivového oleja a kúsku masla a pridajte upečenú tekvicu. Podlejte menším množstvo vody alebo vývaru a prevarte. Polievku rozmixujte, dochuťte a zjemnite kokosovým mliekom. Mlieko pridávajte postupne a priebežne ochutnávajte, nech je to podľa vašej chuti.
Lúpané tekvicové semienka za stáleho miešania krátko opražte na panvici a dozdobte nimi hotovú krémovú polievku. Navrch pridajte ešte štipku čerstvo nasekaných byliniek alebo lístoček bazalky a pár kvapiek kokosového mlieka. Ako prílohu odporúčame krajec celozrnného chleba.
Polievka z pečenej tekvice
- 1-2 kg mexickej, maslovej či hokaido tekvice
- 1 veľká cibuľa na štvrtiny
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- soľ a korenie
- voliteľne na dochutenie (štipka): škorica, klinčeky, muškátový oriešok, chilli
- opražené tekvicové semienka
Postup
Rúru rozpáľte na 220 °C. Tekvicu rozkrojte, vyberte semienka a nakrájajte na cca 5 × 5 cm kocky. Rozložte ju na plech s papierom na pečenie a pridajte cibuľu a olúpaný cesnak. Pokvapkajte niekoľkými lyžicami olivového oleja, osoľte veľkou štipkou soli a okoreňte. Premiešajte, aby bolo všetko rovnomerne pokryté a rozprestrite do jednej vrstvy. Pečte 15 minút, zeleninu otočte a potom ďalších 15 minút dopečte. Pokiaľ zelenina nie je mäkká, vráťte plech na niekoľko minút do rúry. Nechajte tekvicu vychladnúť a potom z nej pomocou noža stiahnite šupku.
Všetko preložte do hrnca, zahrejte na miernom ohni alebo na strednom výkone a zalejte polovicou vývaru. Rozmixujte do hladka a postupne pridávajte ďalší vývar, kým polievka nebude hladká a krémová. Dochuťte soľou a korením a podľa chuti pridajte ďalšie korenie alebo bylinky. Podávajte s opečenými semienkami.
So zázvorom, karí a pomarančom
- 425 g tekvicového pyré
- 1 veľké jablko na kocky, olúpané a zbavené jadrovníka
- 1 veľká cibuľa nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku nadrobno
- 2 lyžice čerstvého nasekaného zázvoru
- 60 ml pomarančového džúsu
- 700 ml zeleninového vývaru (pre krémovejšiu polievku je možné nahradiť rovnakým množstvom mlieka alebo 350 ml smotany na varenie)
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžičky karí zmesi korenia
- 1 lyžica kurkumy
- štipka chilli
- soľ a korenie
Zázvorovo-javorová cibuľka (voliteľné)
- 1 veľká cibuľa, na tenké plátky
- 60 ml javorového sirupu
- 1 lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
- 2 lyžice oleja
- štipka soli
Postup
Vo väčšom hrnci zohrejte olej a na ňom domäkka orestujte cibuľu a cesnak so zázvorom, karí, kurkumou, chilli a kockami jablka. Malo by to zabrať cca 5 minút. Vmiešajte tekvicové pyré a pomarančový džús, pridajte vývar, mlieko alebo smotanu a rozmixujte dohladka. Nechajte polievku mierne povariť (so smotanou by sa už nemala variť) a dochuťte ju soľou a korením.
Na zázvorovo-javorovú cibuľu: Na oleji orestujte plátky cibule, kým nezískajú jemnú farbu a nezmäknú. Pridajte javorový sirup, zázvor a štipku soli, znížte teplotu a za občasného miešania varte asi 10 minút. Cibuľa by mala byť pekne skaramelizovaná a tekutina zredukovaná na hustý sirup. Pri podávaní ňou polievku dozdobte.
S mrkvou, zemiakmi a muškátovým orieškom
- 1 kg tekvice (mexickej, muškátovej, maslovej, hokaido)
- 2 mrkvy na kúsky
- 2 cibule na plátky
- 1 veľký zemiak, olúpaný a nakrájaný
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru či vody
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice oleja
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ a korenie
Postup
Rúru rozpáľte na 220 °C. Na plech dajte olúpanú, vydlabanú a nakrájanú tekvicu, mrkvu a cibuľu. Pokvapkajte olejom a pečte zhruba 40 minút, aby zelenina zmäkla, ale nespálila sa.
V hrnci uvarte zemiak do mäkka a bokom zohrejte vývar. Obe prísady zmiešajte s opečenou zeleninou a rozmixujte do hladka. Prelejte do hrnca, prilejte smotanu, zohrejte a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením.
Vegánska bez smotany
- 1 kg očistenej a nakrájanej tekvice, bez semienok a šupky (hokaido sa lúpať nemusí)
- 1 stredná cibuľa nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku nadrobno
- 1 lyžička čerstvého nasekaného zázvoru
- 400 ml kokosového mlieka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžica kokosového alebo iného oleja
- 1 lyžička tymianu
- štipka chilli
- soľ a korenie
Postup
Na oleji speňte cibuľu, cesnak a zázvor. Po chvíli vsypte tymian a chilli a restujte do zmäknutia. Pridajte tekvicu, kokosové mlieko aj vývar, znížte výkon či oheň a varte zhruba 10 minút. Po úplnom zmäknutí tekvice všetko rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením.