Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako si doma pripraviť sušené slivky, čo s nimi a ako účinkujú na zdravie?
Sušené slivky sú zdravé, chutné a všestranné a sú malým zázrakom pre vaše zdravie. Aby ste mohli využiť všetky výhody týchto výživných plodov, prinášame vám tipy na ich prípravu, rady na správne skladovanie a chutné recepty. Ako si ich môžete doma usušiť v rúre alebo v sporáku, uchovať ich na ďalšie obdobie a ako prospejú vášmu telu?
Základný postup a príprava
- Vyberte kvalitné, zdravé a zrelé plody. Nesmú byť prezreté alebo niesť známky kazenia či dokonca hniloby.
- Umyte ich, odstopkujte a ak chcete narežte alebo rozpoľte a vyberte kôstky.
- Usušte ich vybranou metódou. Tie rozpolené vždy ukladajte šupkou dole.
- Akonáhle sú stále pružné a pri stlačení z nich už nevyteká šťava, sú hotové. Nemali by byť tvrdé a presušené.
- Nechajte ich vychladnúť najviac 1 hodinu.
- Uskladnite v chlade a tme vo vzduchotesných nádobách.
3 metódy sušenia sliviek
Sušička potravín
Slivky sa podobne ako iné ovocie sušia pri teplote približne 60 °C. Najskôr ich očistite, môžete ich rozpoliť a odkôstkovať alebo rozštvrtiť. Potom ich šupkou položte v jednej vrstve na pláty sušičky tak, aby sa nedotýkali.
Sušte 5 až 8 hodín, pričom z času na čas skontrolujte a prehoďte polohy plátov, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.
Rúra elektrická, teplovzdušná aj plynová
Sušenie sliviek prebieha na trikrát, zakaždým s inou teplotou a inou dĺžkou prípravy. Prvým krokom je rozloženie umytých, prípadne aj vykôstkovaných plodov na plechy s papierom na pečenie. Musia byť iba v jednej vrstve tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pokiaľ máte ovocie polené, položte ho šupkou dole.
Počas sušenia je vhodné nechať dvierka spotrebiča pootvorené a vložiť do nich rukoväť varešky, aby unikala vlhkosť. Nižšie uvedené teploty potom platia pri použití elektrickej rúry, pri teplovzdušnej je dobré nastavovať o 20 °C nižšiu teplotu alebo tú najnižšiu možnú a ovocie viac sledovať. Pri plynovej rúre nastavenie zodpovedá stupňom 2 alebo 3, je však vhodné to upraviť podľa vášho prístroja a použiť kuchynský teplomer.
Ako sušiť?
- Prvých 5 hodín sušte pri 50 °C.
- Rúru vypnite a slivky v nej nechajte vychladnúť.
- Sušte ďalších 12 hodín pri 70 °C.
- Znovu spotrebič vypnite a ovocie v ňom nechajte ďalších 5 hodín.
- Na záver dosúšajte zhruba 3 hodiny pri 60 °C.
Alternatívne je možné sušiť na dvakrát – zhruba 4 hodiny pri teplote 50-60 °C, nechať vychladnúť a potom ďalšie 3 hodiny na 60-65 °C.
Vzhľadom na hutnosť a šťavnatosť ovocia sú uvedené pauzy skutočne dôležité. Inak by sa vám neusušilo správne. Ak pripravujete viac plechov naraz alebo pokiaľ váš spotrebič nepečie rovnomerne, priebežne pláty otáčajte a prehadzujte ich pozície.
Slnko
Tento energeticky a finančne najvýhodnejší spôsob zaberie najviac času, pretože sušenie sliviek na slnku môže trvať až 9 dní - 5 dní na priamom slnku a potom 4 dni na tienistom mieste. Tiež je potrebné ich na noc a pri nepriazni počasia schovávať do interiéru.
Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte. V jednej vrstve ich rozprestrite na pláty zo sieťoviny, aby sa nedotýkali. Potom ich prekryte ešte jednou vrstvou látky alebo starej záclony na ochranu pred hmyzom. Všetko premiestnite na miesto s priamym slnkom, raz denne ovocie otočte a na noc ho odneste do domu. Po piatich dňoch pláty presuňte do tieňa a nechajte ich sušiť ďalšie približne 4 dni, kým ovocie nie je hotové a nevyteká z neho šťava.
Vplyv na zdravie – zápcha, hnačka, diéta, tehotenstvo
Toto ovocie je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Obsiahnutý vitamín C podporuje imunitný systém a chráni telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek. Beta-karotén potom prispieva k ochrane buniek, čo pôsobí ako prevencia pred aterosklerózou, ochoreniami srdca či nádormi hrubého čreva a znižuje závažnosť zápalov. Ďalej sa v ňom nachádzajú vitamíny K a E.
Draslík potom pomáha zdraviu kostí, pretože chráni pred stratami vápnika, a je nevyhnutný na udržanie normálneho krvného tlaku a správnu funkciu srdca.
Slivky sú známe svojimi prirodzenými preháňavými účinkami, čo je dané vysokým obsahom vlákniny (vrátane tej rozpustnej) a ďalšími látkami. Zaisťujú tak správnu črevnú peristaltiku a môžu byť účinné pri prevencii a liečbe zápchy, ale aj ako pomoc pri hnačke. Ovplyvňujú aj zdravie črevného mikrobiomu, čo je kľúčové na celkovú pohodu a prevenciu mnohých ochorení. Vláknina pomáha s normalizáciou hladiny krvného cukru, znižuje cholesterol a tiež účinne zasýti. To sa hodí najmä pri snahe o zníženie hmotnosti.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môžu slivky prispievať k ochrane tela pred chronickými chorobami. Antioxidanty totiž neutralizujú škodlivé voľné radikály v tele, čím znižujú oxidačný stres.
V tabuľke nižšie nájdete prehľad, aké sú približné výživové hodnoty pre 100 g sušených sliviek. To možno porovnať s percentami či gramami dennej odporúčanej dávky (DDD). Čo obsahujú?
Na 100 g sušených sliviek | DDD | |
Kalórie | 240 kcal | 1 600-2 500 kcal podľa pohlavia, aktivity a veku |
Vláknina | 7,1 g | 25-30 g |
Cukry | 38,1 g | 25-40 g |
Tuky | 0,4 g | cca 1 g/1 kg telesnej váhy |
Bielkoviny | 2,18 g | cca 1 g/1 kg telesnej váhy |
Vitamín A | 781 IU | max. cca 2 000 mg |
Vitamín C | 0,6 mg | 1 % |
Vitamín K | 60 mg | 70 % |
Vápnik | 43 mg | 4 % |
Železo | 0,9 mg | 8 % |
Horčík | 41 mg | 10 % |
Draslík | 732 mg | 25 % |
Sodík | 2 mg | 0,1 % |
Zinok | 0,44 mg | 3 % |
Fosfor | 69 mg | 10 % |
Diéta
Sušené plody sú prirodzene sladšie a taktiež majú vyšší obsah kalórií (240 kcal na 100 g). Vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny sú však pri diéte vhodné. Efektívne a na dlhšiu dobu zasýtia, rýchlo zaženú hlad, a navyše podporia zdravé trávenie a zrovnajú krvné cukry. Takže si na nich môžete pochutnávať bez výčitiek svedomia, pridať ich do ovsenej kaše alebo si z nich pripraviť zdravý dezert. Aj tu však platí „všetko s mierou“.
Tehotenstvo
Slivky sú pre tehotné rozhodne bezpečnou a zdravou potravinou. Vďaka obsahu železa a vitamínu C môžu pomôcť predchádzať anémii, ktorá je v inom stave bežná. Vláknina navyše pomáha riešiť častý problém tehotných žien, ktorým je zápcha. Ako je uvedené aj vyššie, slivky pomáhajú s reguláciou krvných cukrov, starajú sa o zdravie srdca a kostí a obsahujú veľké množstvo antioxidantov.
Rovnako ako u všetkých potravín by mala byť ich konzumácia vyvážená a prispôsobená individuálnym potrebám a zdravotnému stavu tehotnej ženy. Prípadné zmeny jedálnička tak vždy konzultujte so svojím lekárom.
Ako ich skladovať a ako dlho vydržia
Správne usušené slivky je nutné skladovať vo vzduchotesných nádobách, vo vákuu alebo v zipsových vreckách. Uchovávajte ich v mieste bez prístupu priameho slnka, s nízkou vlhkosťou aj teplotou. Ideálne tak môže byť chladnejšia špajza alebo suchšia pivnica. Tam vám vydržia minimálne niekoľko mesiacov.
Pri skladovaní v chladničke sa trvanlivosť pretiahne zhruba na pol roka. V mrazničke potom zvládnu dlhšie ako rok.
Recepty s využitím sušených sliviek
Sušené slivky v slanine
- 30 sušených sliviek bez kôstky
- 30 olúpaných mandlí
- 30 plátkov slaniny
- 250 ml portského vína alebo sherry
Postup
Slivky naplňte mandľami a v miske ich zalejte alkoholom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, potom ich zlejte a nechajte odkvapkať. Po jednej ich zabaľte do plátkov slaniny a spojte špáradlami.
Na panvici alebo na plechu v rúre pri 200 °C opečte, až je slanina vypečená a chrumkavá.
Tip: Mandle môžete pred plnením nasucho opražiť na panvici.
Sušené slivky v čokoláde
- 200 ml rumu
- 30 vykôstkovaných sliviek
- 30 olúpaných mandlí
- 200 g horkej čokolády (vysokopercentná alebo na varenie)
- mleté orechy (voliteľné)
Postup
Slivky cez noc namočte do rumu (možno nahradiť vodou či šťavou), druhý deň ich zlejte a nechajte vykvapkať. Potom do každej urobte menší otvor, naplňte ju mandľou a strany rezu zase pritlačte k sebe.
Čokoládu opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo po 30-sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre. Pomocou špáradla alebo vidličky v nej obaľujte jednotlivé slivky a ukladajte ich na mriežku alebo papier na pečenie. Pred zaschnutím ich môžete obaliť v mletých orieškoch.
Tip: Ovocie môžete mandľami naplniť ešte pred namočením do rumu. Potom aj orechy pekne nasiaknu a zmäknú.
Bravčová panenka plnená sušenými slivkami, lekvárom a orechmi
- 4 kúsky bravčovej panenky po cca 200 g
- 10 vykôstkovaných sušených sliviek
- 4 lyžice slivkového lekváru
- 4 lyžice vlašských alebo lieskových orechov, nasekaných
- olivový olej
- 1 lyžička škorice
- štipka mletého klinčeka
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Slivky pokrájajte na rezančeky a zmiešajte s lekvárom, korením, 1 lyžicou oleja a orechmi. Do stredov valčekov panenky urobte otvory, čím vytvoríte vrecká na náplň. Pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka potom mäso vypchajte náplňou, potrite ho trochou oleja a nechajte niekoľko minút odležať.
Rozpáľte panvicu a mäso na nej sprudka po všetkých stranách opečte. Akonáhle sa zatiahne, stlmte plameň alebo výkon a pozvoľna dopečte tak, aby vo vnútri zostalo ešte ľahko ružové.
Podávajte so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi.
Tip: Pre pridanie ďalšej chuti môžete panenku pred pečením obaliť v slanine alebo sušenej šunke.
Slivková omáčka k mäsu či syrom
- 100 g sušených sliviek bez kôstky
- 1 čili paprička
- 200 ml červeného vína
- 4 lyžice slivkového lekváru
- 3 lyžice cukru krupice
- 1 lyžica masla
- 1 šalotka alebo menšia cibuľa, najemno
- po 1 štipke korenia a soli
- kôra z 1 citróna
Postup
Na masle orestujte šalotku a vsypte cukor. Miešajte a nechajte zľahka skaramelizovať. Pridajte nakrájané slivky, chilli papričku najemno a polovicu vína. Nechajte pár minút prebublávať, aby sa objem tekutiny zmenšil cca na polovicu.
Potom pridajte lekvár, soľ, korenie a zvyšok vína a opäť nechajte povariť, aby sa omáčka zredukovala. Ak chcete, na záver ju dochuťte citrónovou kôrou.