Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Recepty na tie najlepšie špízy na grile, vrátane marinád
Naložené mäsko, cibuľa, slanina, paprika, cuketa a ideme znova od začiatku. Mäsko, cibuľa, slanina... Toto všetko a mnoho ďalšieho si úhľadne vyskladáte na špajli, hodíte na gril a výsledkom bude jedna z najobľúbenejších letných delikates - špízy na grile, známe aj ako ražniči. Poďme sa pozrieť na niekoľko našich obľúbených receptov, a to nielen tých mäsových – špízov kuracích a bravčových, ale aj receptov na špízy zeleninové, teda vegetariánske a vegánske!
Kuracie a bravčové špízy na grile
Najpopulárnejším typom špízov sú stále špízy mäsové. Je pritom vcelku jedno, či sa bavíme o mäse kuracom, bravčovom, alebo napríklad morčacom. Skvelé špízy sa dajú poskladať z ktoréhokoľvek z nich.
Nižšie uvedené ingrediencie berte len ako voľnú inšpiráciu pre svoje výtvory a nakladajte s nimi podľa ľubovôle. Nechutia vám šampiňóny? Pokojne ich vynechajte. Zabudli sme na niečo, čo absolútne milujete a bez čoho sa vaše špízy nezaobídu? Ak veríte, že sa to tam hodí, tak to tam jednoducho prihoďte! Buďte originálni a na vaše špízy potom nedá nikto dopustiť.
Základné ingrediencie
- kuracie prsné rezne, bravčové pliecka, alebo morčacie prsia
- anglická slanina
- paprika
- cuketa
- baklažán
- cibuľa
- šampiňóny
Ako naložiť mäso alebo marináda na špízy
Marináda na kuracie špízy
- olivový olej
- sójová omáčka
- soľ a čierne korenie
- citrónová šťava
- zázvor
- med
- cesnak
- chilli papričky
Vrhneme sa na marinádu, a to najskôr na tú k mäsu kuraciemu. Kuracie si totiž dobre rozumie so sladkastou chuťou medu.
- Pripravte si väčšiu misku a nalejte do nej pár lyžíc olivového oleja a sójovej omáčky (tú možno ale ľahko nahradiť napríklad worcestrovou omáčkou) a jednu alebo dve lyžičky citrónovej šťavy.
- Do misky nastrúhajte čerstvý zázvor a zmes dochuťte niekoľkými lyžicami medu.
- Marinádu zľahka osoľte a okoreňte. Tí z vás, ktorí milujú cesnak, môžu pridať aj ten - či už čerstvo rozdrvený, alebo sušený. A nič nepokazíte ani jemne nakrájanými čili papričkami alebo pár lyžicami horčice.
- Vedľa si pripravte mäso. Očistite ho, nakrájajte na väčšie kocky (predstavte si ho napichnuté na špajli – kocky by nemali byť ani príliš veľké, ani malé) a tie nakoniec hoďte do predpripravenej marinády.
- Kocky v ruke poriadne premieste, nech sa marináda dostane naozaj na každý kúsok.
- Mäso nechajte marinovať aspoň pol hodiny, ale ideálne mu dajte na odpočinok pokojne aj 6 hodín. Čím dlhšia doba marinovania, tým lepšia chuť!
Marináda na bravčové špízy
- slnečnicový olej
- soľ a korenie
- cibuľa
- cesnak
- čerstvé bylinky
- sušené chilli
- Do misky nalejte niekoľko lyžíc rastlinného oleja.
- Olúpte cibuľu a cesnak. Cibuľu nasekajte na jemno a cesnak nastrúhajte. Oboje prihoďte do misky.
- Zmes osoľte a okoreňte a podľa chuti pridajte aj trochu sušeného chilli.
- Nakoniec je rad na bylinkách.
- K bravčovému sa ich hodí veľa, my by sme vám odporučili použiť napríklad čerstvý tymian, rozmarín a oregano, ale nebojte sa experimentovať. Bravčové toho znesie naozaj veľa, ako zo strany byliniek, tak aj korenia.
- Bravčové mäso umyte, naklepte, nakrájajte na kocky a tie vložte do marinády.
- Uistite sa, že sa marinuje naozaj každý jednotlivý kúsok a mäso nechajte odležať cez noc.
Ako urobiť špízy?
Mäso je po svojom zaslúženom kúpeli v marináde pripravené na ďalšie kroky. To, s čím ho ale na špíze skombinujete, je len a len na vás. Klasikou je cibuľa a červená a žltá paprika. Určite sa ale nemusíte báť nevšedných ingrediencií - napríklad slaniny, klobásy, alebo šampiňónov. A my napríklad nedáme dopustiť na grilovanú cuketu.
Zeleninu a ďalšie ingrediencie umyte a olúpte (tie ktoré to potrebujú) a nakrájajte ich na podobne veľké kúsky ako mäso. Špíz by mal byť rozumne vyvážený.
Na špajli potom striedavo napichujte jednotlivé suroviny. Neexistuje na to žiadne pravidlo, snáď len že slanina by mala byť vedľa mäsa, pretože tá sa na špíz nedáva len kvôli svojej chuti, ale aj preto, aby mäso nevyschlo a zostalo pekne šťavnaté.
Stretnúť sa môžete aj čisto len s mäsovými špízmi, s tým že zelenina sa griluje samostatne a podáva sa ako príloha. Tento spôsob prípravy má svoju zrejmú výhodu v tom, že každú surovinu môžete grilovať tak dlho, ako presne potrebuje.
Ako grilovať špízy?
Vôbec nezáleží na tom, či špízy opečiete na klasickom grile na drevené uhlie, na grile domácom, alebo napríklad na plechu v teplovzdušnej rúre. Však oni sa nestratia dokonca ani na panvici!
Pokiaľ sa rozhodnete pre gril, odporučili by sme vám sa poobzerať po špeciálnych stojančekoch, ktoré sa postarajú o to, aby špíz neležal priamo na rošte a aby ste ním mohli voľne podľa potreby otáčať. Stojančeky sa spravidla predávajú spoločne s oceľovými ihlami na špízy, takže vám potom nebude chýbať už vôbec nič.
Lacnejšou možnosťou je zabaliť špíz do alobalu. Špíz budete najskôr grilovať v ňom a až na posledných pár minút ho z alobalu zložíte a dogrilujete ho bez neho. Ak teda máte radi chrumkavú a zlatistú kôrku.
Podobným princípom je dobré sa riadiť aj pri grilovaní bez alobalu – špízy grilujte dlhšiu dobu na nepriamom ohni a len na pár minút ich nechajte na tom priamom.
Ako dlho grilovať špízy?
Doba grilovania sa bude odvíjať od typu špízu. Pri kuracom mäse bude minimum nejakých 15 minút, zatiaľ čo u bravčového sa doba bude blížiť skôr 30 minútam.
S čím špízy podávať?
Špízy je možné podávať buď samostatne, alebo si vedľa nich môžete pripraviť jednoduché a rýchle zemiaky na grile. Nikdy vás samozrejme nesklame ani čerstvý chlieb – zvlášť pokiaľ ho na chvíľu tiež hodíte na gril. A nepodceňte ani dipy. Pripraviť si môžete svoje vlastné, alebo zapátrajte v obchodoch.
Zeleninové špízy na gril – vegetariánske aj vegánske
Špízy si väčšina z nás síce spája hlavne s mäsom, ale to neznamená, že ponuka nimi končí. Naopak, vegetariánske a vegánske špízy bleskovo naberajú na popularite. Nielen pretože sú o niečo zdravšie, ale aj vďaka tomu, ako výborne chutia a ako sú na tanieri lákavo farebné.
Ingrediencie
- žltá a červená paprika
- cherry paradajky
- červená cibuľa
- cuketa
- cesnak
- šampiňóny
- údené tofu, alebo syr feta
- olivový olej
- citrónová šťava
- bazalkové pesto
- soľ a korenie
- Ani pri zeleninových vegetariánskych a vegánskych špízoch to nepôjde bez marinády. Do misky nalejte niekoľko lyžíc olivového oleja a pár lyžičiek citrónovej šťavy.
- Pridajte jeden alebo dva nastrúhané strúčiky cesnaku a trochu bazalkového pesta.
- Marinádu osoľte a okoreňte a poriadne premiešajte.
- Umyte, olúpte a nakrájajte pripravenú zeleninu.
- To, či sa vydáte vegetariánskou cestou a na špíz si napichnete nejaký syr, alebo cestou vegánskou a zvolíte tofu, necháme na vás. Snáď len dodáme, že skvelou náhradou mäsa sú aj sójové kocky a rezance.
- Až budete mať všetko nakrájané na kocky, nechajte to aspoň pol hodiny marinovať.
- Rozpáľte gril a zeleninu a ďalšie ingrediencie začnite striedavo napichovať na špajle.
- Špízy grilujte približne 5 minút z každej strany. Pri grilovaní ich môžete potrieť zvyškom marinády.
Hotové špízy podávajte s ľahko okoreneným kuskusom premiešaným so sušenými paradajkami, prípadne s bulgurom.
Ovocné špízy pre deti
A pokiaľ si všetkou tou zdravou zeleninou chcete získať svoje ratolesti, nezúfajte a skúste im pripraviť jednoduché špízy z nakrájaného ovocia – z banánov, z jahôd, z jabĺk a z čohokoľvek, čo máte doma v chladničke. Tieto špízy ani grilovať nemusíte a napriek tomu sa stavíme, že vyčarujú vašim deťom na tvárach veľké úsmevy a že zožne maximálny úspech!