Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Najlepšie recepty na nepečené pečivo: šuhajdy, kokosové aj orechové guľôčky a ďalšie
Pečené vianočné pečivo je klasikou, ktorú sa oplatí pre väčšiu chuťovú i vizuálnu pestrosť nakombinovať s rôznymi druhmi nepečených maškŕt. Vyskúšajte najlepšie recepty inšpirované lahodným dezertom tiramisu či kokosovými pralinkami Raffaelo, rumové guľôčky z piškótov, sušienok alebo zvyškov z vianočného pečenia. Za hriech stoja aj dobroty z orechov alebo Tatraniek a zdravý variant z ovsených vločiek.
Obsah článku
- Čokoládové košíčky (šuhajdy)
- Nepečená čokoládová saláma
- Kokosové nepečené guľôčky à la Raffaello
- Orechové pečivo (mandle, lieskové alebo vlašské orechy)
- Tatrankové guľôčky obalené v kokose
- Zdravší variant z ovsených vločiek
- Lahodné tiramisu guľôčky
- Rumové guľôčky z piškótov, sušienok alebo zvyškov pečiva
Čokoládové košíčky (šuhajdy)
Šuhajdy, známe aj ako šohajdy alebo šohajky, sú tradičné vianočné sladkosti so slovenskými koreňmi. Je to čokoládová pochúťka v papierovom košíčku s lahodnou náplňou na dne. Najčastejšie ide o náplň z mletých orechov, kávy alebo sladeného kondenzovaného mlieka, ktorá je zaliata vrstvou lahodnej čokolády. Na vrchole je ozdoba v podobe orecha, lentilky, kúska kandizovaného ovocia, želé cukríkov alebo cukrárskej posýpky.
Ingrediencie:
- 50 ml kávy,
- 100 g kryštálového cukru,
- ½ lyžičky vanilkového extraktu,
- 100 g mletých orechov podľa vlastného výberu,
- 50 g stuženého tuku,
- 1 lyžička rumu.
Postup: Na miernom ohni za stáleho miešania krátko povarte cukor s čerstvo uvarenou kávou. Potom k nej pridajte ostatné prísady (okrem rumu) a nechajte zmes krátko prevariť, aby sa jednotlivé zložky spojili. Nakoniec prilejte trochu rumu podľa vlastných preferencií. Po vychladnutí je zmes pripravená na použitie.
Ingrediencie:
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko (397 g),
- 100 g másla,
- 100 g mletých orechov,
- 1 lyžička vanilkového extraktu.
Postup: Deň vopred uvarte Salko (2 hodiny a úplne ponorené vo vode) a na druhý deň ho v hrnci krátko povarte s maslom, mletými orechmi, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Po vychladnutí je zmes pripravená na použitie.
Ingrediencie:
- 200 g čokolády,
- 100 g stuženého tuku (príp. iného tuku),
- 1–2 lyžice kakaa.
Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustite kvalitnú čokoládu, stužený tuk a 1-2 lyžice kakaa na zahustenie polevy. Namiesto stuženého tuku možno použiť aj kokosový olej alebo maslo.
Postup: Lyžičkou nalejte trochu čokolády na dno cukrárskych košíčkov, košíčkom jemne zatočte, aby sa čokoláda dostala aj na steny košíčka, a potom ju nechajte stuhnúť. Do košíčka následne pridajte lyžičkou náplň a zalejte až takmer po vrch košíčka rozpustenou čokoládovou polevou. Po miernom stuhnutí šuhajdy ozdobte podľa vlastnej fantázie - orieškami, lentilkou alebo gumovým medvedíkom a ďalej uchovávajte v chlade.
Ak sa vám pošťastí odolať a ihneď ich nezjesť, v chlade vydržia až 2 týždne. Nezabudnite však, že čokoládové sladkosti by ste nemali nechávať na mraze, pretože by čokoláda mohla popraskať.
Nepečená čokoládová saláma
Čo tak si dať nepečenú sladkosť v tvare salámy? Pre deti to môže byť zaujímavým spestrením vianočných sviatkov a pre ich rodičov zase sladkou spomienkou na detstvo. Základom sú piškóty, maslo, sušené ovocie a kakao. Vo verzii pre deti radšej vynechajte rum.
Ingrediencie:
- 300 g piškót alebo maslových sušienok,
- 150 g práškového cukru,
- 150 g zmäknutého masla,
- 2 lyžice kakaa,
- 6 lyžíc mletých orechov,
- 2 lyžice nakrájaného sušeného ovocia,
- 1–2 lyžice rumu (voliteľné),
- kakao alebo strúhaný kokos na obalenie.
Postup: Sušienky alebo maslové sušienky nakrájajte na menšie kúsky alebo ich nahrubo rozmixujte. Zmiešajte práškový cukor s kakaom, mletými orechmi, maslom, piškótami a nahrubo nakrájaným sušeným ovocím. Na záver môžete do verzie pre dospelých pridať trochu rumu na konzerváciu a tradičnú vianočnú vôňu. Zo zmesi vytvarujte valček v tvare salámy, obaľte ho v kokose alebo kakau a nechajte cez noc stuhnúť v chladničke. Hotovú salámu zabaľte do alobalu alebo papiera na pečenie a nechajte odležať na chladnom mieste 3 až 5 dní. Potom ju skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vám vydrží minimálne 2 týždne.
Náš tip: Namiesto sušeného ovocia pridajte do sladkosti nakrájané želé cukríky a na záver salámu pokvapkajte lahodnou čokoládovou polevou.
Kokosové nepečené guľôčky à la Raffaello
Vianočné sladkosti vo forme lahodných kokosových guľôčok inšpirovaných pralinkami Raffaello zaujmú všetkých milovníkov kokosu, kondenzovaného mlieka a jemných mandlí. Vďaka jednoduchej a rýchlej príprave sú obľúbené a majú pomerne dobrú trvanlivosť. Na predĺženie ich trvanlivosti ich odporúčame skladovať v mrazničke, odkiaľ ich môžete vybrať krátko pred konzumáciou.
Ingrediencie:
- 180 g strúhaného kokosu,
- 50 g rozpusteného masla,
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko (397 g),
- celé mandle (možno nahradiť lentilkami alebo lieskovými orieškami),
- strúhaný kokos na obaľovanie.
Postup: Lyžicou zmiešajte strúhaný kokos, vlažné rozpustené maslo a zahustené sladené mlieko Salko. Lepkavú hmotu nechajte hodinu v chladničke a potom z nej rukou vytvarujte guľôčky s priemerom asi 2 cm. Do každého kúska schovajte prekvapenie v podobe mandle, ktorú môžete nahradiť lieskovým orieškom, prípadne lentilkou, ktorá poteší najmä deti. Guľôčky obaľte v strúhanom kokose a ukladajte ich do malých cukrárskych košíčkov. Skladujte ich na chladnom mieste, kde vydržia aj niekoľko týždňov.
Tajný tip: Zmes môžete posunúť na vyššiu úroveň pridaním lyžice sušeného mlieka, mletých oblátok alebo rozmixovaných ovsených vločiek. Nezabudnite však o pridané množstvo zároveň odobrať zo strúhaného kokosu. Chuť tejto dobroty obohatíte pridaním lyžice mandľového likéru.
Orechové pečivo (mandle, lieskové alebo vlašské orechy)
Základom tohto receptu sú mleté orechy podľa vlastného výberu a cukor s maslom. Na dochutenie použite rum a kvalitné holandské kakao.
Ingrediencie:
- 160 g zmäknutého masla,
- 200 g mletých orechov (vlašských, lieskových, mandlí),
- 200 g práškového cukru,
- 2 lyžice rumu,
- 1 lyžica kakaa (alebo karobu),
- mleté orechy na obalenie.
Postup: Zo zmäknutého masla, mletých orechov, práškového cukru, rumu a kakaa (alebo karobu) vypracujte kompaktnú hmotu. Vytvarujte z nej v dlaniach guľôčky s priemerom 1,5-2 cm a obaľte ich v mletých orechoch. Skladujte ich na chladnom a suchom mieste, kde vďaka obsahu alkoholu vydržia 2-3 týždne.
-
- 1,30 € – 2,79 €
- Cukrárske košíčky v 5 obchodoch
-
- 0,89 € – 1,40 €
- Cukrárske piškóty v 6 obchodoch
-
- 2,09 € – 3,64 €
- Horúce čokolády a kakao v 2 obchodoch
-
- 9,00 € – 15,87 €
- Orechy a semienka v 7 obchodoch
Tatrankové guľôčky obalené v kokose
Lieskovo-oriešková chuť s nádychom rumu a kokos na povrchu - to sú guľôčky z obľúbenej tyčinky Tatranky. Vyskúšate ich?
Ingrediencie:
- 5 ks lieskovo-orieškových tyčiniek Tatranky,
- 160 g zmäknutého masla,
- 250 g práškového cukru,
- 3 lyžice rumu,
- 3 lyžice mlieka,
- strúhaný kokos na obaľovanie.
Postup: Tatranky vložte na 3 hodiny do mrazničky a potom ich najemno nastrúhajte. Pridajte k nim ostatné suroviny a vypracujte pevné cesto. Potom v rukách vytvarujeme malé guľôčky a obaľte ich v strúhanom kokose. Sladkosti skladujte v chlade, kde by vám mali vydržať približne 2 týždne.
Zdravší variant z ovsených vločiek
Hoci tento recept obsahuje cukor aj maslo, je predsa len o niečo zdravší ako vyššie uvedené druhy. Namiesto rozdrvených piškót alebo sušienok môžete použiť ovsené vločky plné vlákniny a o jedinečnú chuť sa postarajú med a sušené ovocie.
Ingrediencie:
- 250 g ovsených vločiek,
- 125 g zmäknutého masla,
- 150 g trstinového cukru,
- ½ lyžičky vanilkového extraktu (možno nahradiť semienkami z vanilkového struku),
- 30 g nasekaných orechov podľa vlastného výberu,
- 30 g nasekaného sušeného ovocia (marhule, brusnice, hrozienka atď.),
- 3 lyžice medu,
- 3 lyžice rumu,
- kakao/strúhaný kokos/karob/mandľová múka/mleté orechy na obaľovanie.
Postup: Ovsené vločky za stáleho miešania nasucho opražte na panvici a dávajte pozor, aby ste ich nepripálili. Zmiešajte ich s ostatnými surovinami a vypracujte na vláčnu hmotu. Cesto nechajte hodinu odpočívať v chladničke a potom z neho vytvarujte guľôčky. Tie potom obaľte v strúhanom kokose, kakau alebo mletých orechoch. Kakao je možné nahradiť karobom, ktorý tolerujú aj alergici na kakao. Pri skladovaní na chladnom a suchom mieste vydržia 1 - 2 týždne.
Lahodné tiramisu guľôčky
Preneste sa na chvíľu do slnečného Talianska a ochutnajte jemné guľôčky inšpirované obľúbeným dezertom tiramisu, ktoré vás očaria hneď na prvé zahryznutie. Počiatočná horká chuť kakaa sa vo vašich ústach v okamihu zmení na sladkú bodku obohatenú o kávu a hutné mascarpone.
Ingrediencie:
- 1 vychladené espresso (25–35 ml),
- 50 g práškového cukru,
- 1 téglik mascarpone,
- 140 g cukrárskych piškót (dlhých),
- kakao na obaľovanie.
Postup: Cukor vyšľahajte s mascarpone, potom do neho pridajte vychladnuté espresso a mleté cukrárske piškóty. V dlaniach vytvarujte menšie guľôčky s priemerom asi 1,5 cm a obaľte ich v kakaovom prášku. Skladujte ich na chladnom a suchom mieste, kde vám vydržia približne 4 dni.
Rumové guľôčky z piškótov, sušienok alebo zvyškov pečiva
Mnohí stravníci považujú práve rumové guľôčky za najchutnejšie nepečené sladkosti. Ak sa aj vy idete za nimi zblázniť, vyskúšajte tento jednoduchý recept z mletých piškót, orechov a nasekaných šťavnatých hrozienok.
Ingrediencie:
- 200 g rozdrvených piškót a/alebo sušienok,
- 240 g zmäknutého masla,
- 160 g práškového cukru,
- 120 g nahrubo rozkrájaných hrozienok,
- 5 lyžíc mletých orechov (vlašských, lieskových alebo mandlí),
- 6 lyžíc rumu,
- 4 lyžice kakaa,
- strúhaný kokos na obaľovanie.
Postup: Piškóty, sušienky alebo zvyšky sladkostí rozmixujte v mixéri, zmiešajte s nahrubo nakrájanými hrozienkami, mletými orechmi, práškovým cukrom a kakaom. Po zmiešaní suchých prísad pridajte rum a zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Potom rukami vypracujte kompaktné a mäkké cesto. Z cesta medzi dlaňami vytvarujte rovnako veľké kúsky do tvaru guľôčok a obaľujte ich v strúhanom kokose. Potom ich vložte do väčších cukrárenských košíčkov. Na chladnom a suchom mieste vydržia asi týždeň.
Náš tip: Do stredu každej guľôčky vložte kompótovú višňu naloženú cez noc v rume.