Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Domáca marináda na grilovanie: 10 najlepších receptov
Grilovať bez marinády? Ide to, ale prečo by ste preboha niečo také robili? Marináda, pradávny konzervátor potravín, má dnes na prvom mieste trochu inú funkciu. Funkciu chuťovú. A vy predsa svoje grilované steaky, hermelíny a zeleninu nechcete o chuť pripraviť, že nie? Rozhodli sme sa vám preto predviesť hneď 10 receptov na tie najlepšie marinády, ktoré pozdvihnú chuť vašich dobrôt vysoko do nebies.
Kúzelná formulka na prípravu marinády
Dobre chutná marináda sa zakladá na jednoduchej kúzelnej formule s celkom tromi zložkami. Tými zložkami sú:
- tuk, spravidla vo forme oleja (tuk drží všetko pekne pohromade, je nositeľom chuti a navyše zabraňuje vysušovaniu),
- kyselina, spravidla vo forme octu, citrónovej šťavy, alebo jogurtu (kyselina zvýrazňuje chuť grilovaného pokrmu a zaisťuje krehkosť mäsa – rozpúšťa v ňom totiž bielkoviny),
- a keď už sme tú chuť takto „nahryzli“, práve ona je spolu s arómou tou treťou najdôležitejšou zložkou a na starosti ju majú bylinky a korenie, typicky minimálne soľ a korenie.
Či už robíte akúkoľvek marinádu, vždy by ste sa pri jej príprave mali odraziť od týchto troch základných stavebných kameňov. Na ne potom môžete pridávať ďalšie a ďalšie ingrediencie, či už napríklad cesnak, cibuľu, alebo pokojne aj med.
Tipy, triky a najčastejšie chyby pri marinovaní
Základ by sme mali a teraz nadišiel čas naň nabaliť nejaké praktické odporúčania a užitočné rady.
Ako dlho marinovať (mäso a ďalšie)?
Vašou prvou otázkou bude určite: „Ako dlho mám tú ktorú surovinu marinovať?“ Bohužiaľ vám na ňu nedokážeme dať jednu priamočiaru odpoveď. Aj keď, vlastne áno, dokážeme. Naša odpoveď znie: „To záleží – na type suroviny, na type mäsa, na jeho veľkosti…“
- Rybám, syrom a zelenine (áno, všetky tieto pokrmy môžete bez problémov aj marinovať) stačí kratšia doba – okolo 30 minút. Faktom ale je, že sa zaobídu aj bez marinovacieho „kúpela“, stačí keď ich marinádou potriete pred a pri grilovaní.
- U kuracieho mäsa dosť záleží na jeho type a veľkosti. Doba marinovania sa tak bude pohybovať medzi 1 až 6 hodinami.
- Bravčové mäso vyžaduje 6 až 12 hodín, ideálne ho preto nechajte marinovať cez noc.
- S hovädzím sa potom dostávame na 12 až 24 hodín, a pri zveri je to ešte dlhšie.
Je pritom dobré myslieť nielen na minimálnu dobu marinovania, ale aj na maximálnu dobu. Kyslé zložky niektorých marinád môžu mäso po určitom čase vysušiť. A dôležité je marinovať ho v chladnom prostredí – tejto role sa spravidla cťou zhostí vaša chladnička. Ak necháte mäso dlhšiu dobu v marináde v normálnej izbovej teplote, mohlo by sa pokaziť, a o to určite nestojíte.
Najčastejšie chyby pri marinovaní
- Do marinády dávate veľa oleja, ktorý vám potom len všetok stečie do grilu.
- Marinády príliš solíte. Soľ vysušuje, čo platí hlavne pri menších kúskoch mäsa a pri zelenine. Istejšie je soliť až po grilovaní - podľa chuti.
- Nepripravíte si dostatok marinády. Ponorené by mali byť všetky marinované kúsky mäsa a čohokoľvek ďalšieho. Inak ich hold budete musieť aspoň obracať.
- Mäso po umytí hodíte rovno do marinády a neosušíte ho papierovými utierkami.
- Do marinády vkladáte príliš veľké kúsky byliniek a tie sa potom pri grilovaní pripaľujú a uberajú grilovanej lahôdke na chuti.
- Marinujete v hliníkovej alebo podobnej kovovej nádobe. Kovová chuť sa potom môže preniesť aj na mäso. Ideálne sú misky sklenené, keramické alebo nerezové. A hlavne uzatvárateľné (prípadne to istí potravinová fólia).
- Jedlo necháte marinovať v chladničke a potom ho hneď hodíte na gril - studené. Je potrebné ho nechať hodinu alebo dve odležať pri izbovej teplote.
- Zatiaľ čo bravčové toho znesie zo strany byliniek a korenia naozaj veľa, s hovädzím je to presne naopak. Vystačí si s trochou oleja a so soľou a čiernym korením, prípadne s niečím ďalším, čo podčiarkne jeho chuť.
- Pri použití cukru alebo medu nechávate pokrm na grile veľmi dlho. Tieto zložky ľahko a rýchlo karamelizujú a môžu sa spáliť. Je preto potrebné ich mať na očiach a opekať ich pri nižšej teplote.
Na záver pár drobných tipov. Ak máte marinádu príliš hustú, narieďte ju olejom, pivom, alebo napríklad vínom. Bojujete naopak s marinádou riedkou? Obráťte sa na vajcia, alebo na solamyl.
A nebojte sa experimentovať s menej očividnými prísadami. Napríklad med, trstinový cukor a zázvor sa skvele hodí ku kuraciemu. Svoje miesto majú v marinádach aj všemožné horčice, kečupy a dokonca aj bazalkové pestá! Najväčší odvážlivci potom dajú šancu aj ovociu.
(Urýchlené) marinovanie mäsa vo vákuu
Usporiadali ste grilovačku narýchlo a nemáte dostatok času na marinovanie? Našťastie existuje jeden spôsob, ako celý proces urýchliť. Môžete použiť vákuovačku! Vákuovačka odsaje vzduch z marinovacej nádoby a marinovaný pokrm tak začne ihneď vstrebávať všetku tú natoľko žiadanú chuť a arómu.
Suché marinovanie
Namiesto marinády založenej na oleji či jogurte môžete mäso naložiť na sucho do zmesi soli, cukru a korenia (sušený cesnak, sušená cibuľa, paprika, chilli, korenie, bylinky). Prísady zmiešajte, vmasírujte do olejom potretého mäsa či zeleniny a nechajte odpočinúť. Pri pečení sa navyše vytvorí ľahká chrumkavá kôrka. Používa sa najčastejšie pri veľkých kusoch mäsa.
Recepty na najlepšie marinády na grilovanie
BBQ marináda
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 hrnček kečupu
- 1/2 hrnčeka červeného vínneho octu alebo balzamikového octu
- 1 lyžica worcesterovej omáčky
- 2 lyžičky papriky
- 2 lyžičky soli
- korenie a chilli podľa chuti
Táto marináda vám poslúži aj ako omáčka alebo dip k hotovému mäsu. Pridaním hrnčeka čierneho piva dodáte marináde pivný šmak.
Bylinkovo-cesnaková marináda
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 hrnčeka zmesi nasekaných čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, oregano, šalvia, petržlenová vňať)
- 1 lyžička roztlačeného cesnaku
- 1 citrón – nastrúhaná kôra, môže byť aj šťava
- 1 lyžica vínneho octu
Chimichurri omáčka
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1/2 hrnčeka plocholistej petržlenovej vňate
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice vínneho octu
- 1 lyžička oregána
- 1 menšia čili paprička, alebo 1 lyžička čili vločiek
- 1 lyžička soli
Všetko rozmixujte a použite ako marinádu na mäso, alebo ako omáčku ku grilovanému steaku.
Medovo-hořčičná marináda
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice dijonskej horčice – hladké, alebo ľahko hrubozrnné
- 2 lyžice oleja
- soľ, cesnak a chilli podľa chuti
Marináda sa hodí aj namiesto omáčky k hotovému mäsu, ale skvelá je aj ako zálievka na šalát.
Portugalská marináda na morské plody
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 nasekaná čili paprička, alebo 1 lyžička čili vločiek
- 3 lyžičky papriky
- 2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžičky oregána
- cca 3 lyžice oleja
Grécka marináda s jogurtom
- 3 lyžice oleja
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 2 lyžice nasekaného rozmarínu
- 1 lyžica oregána
- 1 malý téglik hustého bieleho gréckeho jogurtu
Táto marináda (dip či zálievka) je výborná najmä na grilované jahňacie mäso, ktoré skvele doplnia šalát s mätou.
Jamajská marináda
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica zázvoru
- 2 chilli papričky, alebo 2 lyžičky chilli vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička tymiánu
- štipka mletého muškátového orieška
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžica limetkovej šťavy
Všetky ingrediencie rozmixujte, naneste na mäso a nechajte niekoľko hodín – prípadne pokojne aj cez noc – marinovať.
Marináda s vôňou Ázie
- 3 lyžice kuchynského oleja
- 1 lyžica sezamového oleja
- 3 lyžice octu, ideálne ryžového alebo vínneho
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička sekaného zázvoru
- 1 lyžica medu
- 1 nasekaná jarná cibuľka
Marocká marináda
- 2 lyžice oleja
- 1/2 hrnčeka citrónovej šťavy
- 1 lyžica medu
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletej rímskej rasce
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej kurkumy
- chilli a mletá škorica podľa chuti