Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ľadová káva – recepty na doma
Domáca ľadová káva je to pravé osvieženie vo chvíli, keď po dlhej zime konečne vykukne slniečko. Prinášame vám základné recepty na ľadovú kávu, ktorých príprava nebude správnemu milovníkovi kávy robiť problémy.
Cold brew – trendy príprava
Vedeli ste, že čaj aj kávu môžete extrahovať studenou vodou? Len je potrebné predĺžiť čas extrakcie. Tomuto postupu sa hovorí Cold brew a praktizovať ho môžete aj v domácich podmienkach. A ako?
- Na jeho prípravu vám stačí French press, do ktorého nasypete hrubo zomletú kávu a zalejete ju studenou vodou.
- French press zakryte potravinárskou fóliou a dajte na 12–14 hodín do chladničky.
- Po uplynutí tejto doby kávu sitkom French pressu prefiltrujte ako vždy.
- Takto pripravená káva bude sladšia a nebude kyslá.
- Podávať ju môžete s mliekom alebo na ľade.
Frappé – grécka klasika
Dovolenka v Grécku sa nezaobíde bez pravého "frapéčka". Kým sa ale dostanete k moru, vychutnajte si túto dobrotu napríklad na záhrade alebo na balkóne.
- Na jeho prípravu vám bude stačiť rozpustná káva, studená voda a cukor.
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte v shakeri alebo rovno v mixéri. Vtip je vo vytvorení poriadne hustej peny.
- Na zjemnenie chuti môžete pridať ešte sušené mlieko.
- Vzniknutú zmes nalejte do vysokého pohára naplneného kockami ľadu. Nalievajte najlepšie cez sitko.
- A nezabúdajte – správne frappé sa pije slamkou!
Na zvýraznenie kávovej chuti môžete použiť namiesto instantnej kávy espresso, takýto nápoj sa potom nazýva frappé freddo.
Affogato – talianska pochúťka
Pod tajomným názvom sa skrýva lahodný kávový dezert, ktorý spoľahlivo uspokojí vaše chuťové poháriky. Príprava tohto dezertného nápoja je skutočne veľmi jednoduchá. Ako na to?
- Poháre alebo poháriky si dobre vychlaďte, najlepšie v mrazničke.
- Pripravte si vašu obľúbenú zmrzlinu so smotanovým základom, ideálne smotanovú, vanilkovú, jogurtovú alebo stracciatellu. Lepšie je voliť menej výrazné chute, aby sa lepšie snúbili s chuťou kávy a zbytočne ju neprebili.
- Do vychladeného pohára dajte 1 alebo 2 kopčeky zmrzliny a zalejte ich jedným alebo dvoma shotmi espressa.
- Ozdobte mätou a pustite sa rýchlo do zmrzliny, než sa úplne rozpustí.
Cold drip - ľadové prekvapko
Zrejme najjednoduchší recept na ľadovú kávu vôbec. Jedná sa o klasickú prekvapkávanú kávu na ľade. Na jej prípravu budete potrebovať prekvapkávač, prípadne chemex, aeropress alebo Hario. Pre tento spôsob prípravy kávy voľte typy s výraznou kyselinkou. A aký je postup?
- Kadičku dobre vychlaďte, vsypte do nej kocky ľadu a postavte na ňu prekvapkávač s už prepláchnutým filtrom a pripravenou zomletou kávou.
- Pomaly začnite vlievať horúcu vodu. Postupujte tak ako vždy, extrakcia by mala trvať zhruba 3 minúty.
- Extrahovaná káva bude pomaly a rovnomerne rozpúšťať kocky ľadu. Akonáhle bude extrakcia dokončená, niekoľko kociek ľadu zostane v káve plávať. Vďaka tomu nedôjde k jej neprimeranému zriedeniu a káve zostane jej plná chuť.
- Takto pripravenú ľadovú kávu rovno z kadičky nalievajte do vychladených pohárov.