Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Recenzia Honor Magic5 Lite: Telefón s nekonečnou výdržou
Pole mobilných telefónov s cenovkou do 400 eur je náramne konkurencieschopné. Dokáže sa v ňom nový Honor Magic5 Lite presadiť? So svojim ohromným žiarivým displejom a bezkonkurenčnou výdržou batérie to má celkom dobre našliapnuté. Pozrime sa, čo všetko sa skrýva pod jeho štíhlou a úhľadnou škrupinou.
Parametre Honor Magic5 Lite
Kapacita batérie | 5 100 mAh |
Rozmery | 161,6 × 73,9 × 7,9 mm |
Váha | 175 g |
Obsah balenia
Honor Magic5 Lite stavia rovnako ako mnoho iných súčasných telefónov na minimalistické balenie.
V jednoduchej bielej krabičke nájdete:
- samotný telefón s už „predinštalovanou“ ochrannou fóliou,
- kábel z USB-A na USB-C
- a ihlu na SIM kartu, s tým, že telefón má slot hneď na dve SIM.
Nenájdete v nej adaptér a ani tlačený manuál. Len to vskutku najnutnejšie.
Prémiová vizáž
Matrix Star Ring
Vybavíte si nejaký telefón, ktorý vám v posledných pár rokoch uviazol vďaka svojmu unikátnemu designu trvalo v mysli? Ak vynecháme ohybné mobily, veľa ich zrejme nebude. Viacmenej všetky súčasné telefóny vyzerajú tak nejako rovnako a pre výrobcov je zložitou, skoro až nemožnou výzvou sa v spleti moderných mobilov akokoľvek odlíšiť. Myslím, že Honoru sa to ale v prípade Magic5 Lite podarilo.
Polovicu chrbta telefónu totiž zaberá lesklý čierny kruh s výstižným označením „Matrix Star Ring“. Kruh tam samozrejme nie je len na parádu (hoci aj tú parádu robí veľkú) – ukrývajú sa v ňom hneď tri objektívy a blesk. A jeho ďalšou, zrejme nezamýšľanou, praktickou funkciou je stabilita. Magic5 Lite sa pri používaní na stole tak nekymáca a neprevažuje ako napríklad aktuálne iPhony.
Toto všetko len za 400 eur?
Okolie kruhu tvorí príjemný matný materiál, ktorý kúzelne mení farbu podľa okolitého svetla. Mobil sa vďaka matnej úprave dobre drží, a to aj napriek svojim neuveriteľným štíhlym plastovým okrajom a svojej veľkosti. A na jeho chrbát sa navyše nelepia žiadne odtlačky prstov, takže vždy vyzerá skvele.
Predpokladám, že veľkú časť šasi telefónu tvoria plasty. Nie snáď, že by telefón v ruke pôsobil lacno – naopak, len je na svoje rozmery nečakane ľahký. Ak máte veľké vrecká, Magic5 Lite vám ich rozhodne nepretrhne. Keď práve nič netestujem, je mojím každodenným parťákom kompaktný Samsung Galaxy S22 so 6,1 palcovým displejom. Honor má displej výrazne väčší, ale váhovo sú na tom oba modely viac-menej rovnako.
Pravý okraj mobilu okupujú dve úzke a skoro neviditeľné tlačidlá - tlačidlo uzamykacie a tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Aj napriek svojej drobnosti sú tlačidlá príjemne klikateľné.
Telefónu by som na základe jeho estetiky rozhodne netipol nízku cenovku. Niekde sa však šetrenie podpísať muselo, a to konkrétne na chýbajúcej vodeodolnosti a prachuvzdornosti. Pri používaní si tak budete musieť dať pozor na hrnčeky s kávou a telefón si so sebou rozhodne nebudete môcť brať do vane alebo k bazénu.
Farebné varianty
Honor Magic5 Lite si môžete zaobstarať v troch farbách inšpirovaných prírodou, a to:
- Emerald Green (zelená),
- Titanium Silver (strieborná)
- a Midnight Black (čierna).
Do mojich rúk sa dostala zelená a nemám jej čo vyčítať.
Ako nalepiť ochranné sklo na mobil a ako ho sňať? Ako vyčistiť telefón?
Vynikajúci zaoblený displej
Ambiciózny upgrade
Hviezdnym ťahúňom nového Honoru je jeho displej. Je ním 6,67 palcový AMOLED panel s rozlíšením 2400 × 1080 pixelov, ostrosťou 394 PPI, obnovovacou frekvenciou 120 Hz, jasom 800 nitov a so schopnosťou zobrazovať až jednu miliardu farieb. Po bokoch je zaoblený a pýši sa elegantne úzkymi rámčekmi, takže pomer veľkosti obrazovky k telu telefónu sa pohybuje okolo 93 %.
Displej tejto kvality by sa nestratil ani na telefóne s dvojnásobnou, ba aj trojnásobnou cenou, a je zďaleka tým najväčším zlepšovákom oproti mdlému IPS panelu na Magic4 Lite.
Priznám sa, že normálne preferujem menšie telefóny, ale takto vydarený veľký displej si nechám páčiť. Obsah je na ňom viditeľný aj na priamom slniečku a naozaj mu nemám veľmi čo vyčítať – v strednej triede je to špička. Užil som si na ňom nielen surfovanie na internete a čítanie príspevkov na sociálnych sieťach, ale aj sledovanie filmov a hranie hier.
Aj keď, jedna malá výhrada by sa predsa len našla. Obnovovacia frekvencia displeja pri nastavení „dynamická“ nie je taká dynamická ako na iných telefónoch. Väčšinu času sa drží nonstop na 120 Hz (takže viac zaťažuje batériu) a naopak v aplikáciách ako je YouTube a TikTok má pevnú stopku na 60 Hz. To by teoreticky nemal byť žiadny problém - prehrávané videá spravidla nepresahujú hodnotu 60 FPS, ale negatívny vplyv to má pri výbere videí alebo pri čítaní komentárov. Tieto aktivity nie sú tak plynulé, ako by byť mohli a mali. Nakoniec som preto displej nastavil na stálych 120 Hz, s tým že s vyššou záťažou na batériu sa hold nejako popasujem.
Nerozbitné sklo?
Displej telefónu nie je zaujímavý len svojimi zobrazovacími schopnosťami, ale aj svojou odolnosťou. Odolné sklo o 0,65 mm podľa Honoru bez poškvrnenia prežije aj pád na mramorovú či betónovú podlahu, a to až z jedného metra! Sám som toto tvrdenie netestoval, som tak trochu bojko, ale celkom dobre ma o tom presvedčili desiatky videí na YouTube. Ľuďom na nich telefón padal aj z oveľa väčšej výšky a navyše s ním aj rozlúskavali orechy a trápili ho mnohými ďalšími nevšednými (ale nie príliš relevantnými) testami odolnosti. A telefón všetko z toho prežil.
Slabé reproduktory
Honor Magic5 Lite vsádza na mono reproduktor. Zvuk vychádza z grilu na dolnom okraji telefónu - hneď vedľa USB-C portu. Pri hraní sa mi mnohokrát stalo, že som otvor nevedomky zakryl a nič nepočul. Aj keď som ho ale nechal hrať z plných pľúc, nebolo veľmi o čo stáť.
Kvalita audia je na túto cenovú kategóriu podpriemerná - množstvo konkurenčných modelov disponuje oveľa kvalitnejšími stereo reproduktormi. Zvuk Honoru je plochý, bez basov a bez akejkoľvek dynamiky. Pri vyššej hlasitosti potom všetko začína splývať do seba. Pri používaní telefónu som sa tak držal svojich slúchadiel. Len majte na pamäti fakt, že Honor nemá slúchadlový jack, takže budete potrebovať bezdrôtové Bluetooth slúchadlá.
Senzor odtlačkov prstov a vibrácie
Honor stavia, na rozdiel od drahších vlajkových lodí, na obyčajnom 2D senzore odtlačkov prstov, nie na senzore ultrazvukovom. Aj napriek tomu je však prítomný senzor rýchly a spoľahlivý. Senzory všeobecne považujem za jednu z najviac prehliadaných vecí na telefónoch. Používame ich pokojne aj stokrát denne, ale na máloktorý telefón je v tomto ohľade spoľah. Na Honor spoľah je - senzor registruje aj spotené prsty a nie je tak náladový ako napríklad snímač v mojom Samsung Galaxy S22.
Mrzí ma na ňom len jedna vec, a to jeho umiestnenie. Senzor sa na môj vkus nachádza príliš nízko – skoro až pri dolnom okraji telefónu a mám problém tam svoj palec prirodzene dostať. Ide ale samozrejme len o môj osobný problém – mám príliš veľké ruky.
Priemerný výkon
Čip z roku 2021
Pri pohľade na parametre nového Honoru ma zastihol pocit déjà vu. Telefón totiž poháňa Snapdragon 695 5G od Qualcommu - ten istý čipset, na ktorom pred rokom bežal aj Honor Magic4 Lite. A všetci veľmi dobre vieme, že rok sa vo svete technológií rovná večnosti. Tým nechcem povedať, že by výkon tohto čipu bol nejako katastrofálny, vôbec nie, ale mnoho konkurentov v kategórii do 400 eur sa opiera o výkonnejší hardvér – napríklad o Snapdragon 778G, alebo o MediaTek Dimensity 1300.
Výkon pri bežnom používaní
Ako telefón funguje v praxi pri bežnom každodennom používaní? Úplne normálne. Prostredie je relatívne plynulé a multitasking mobilu nerobí väčšie problémy. Určite to nie je najvýkonnejší a najrýchlejší mobil na trhu a miestami som sa stretol s miniatúrnymi zásekmi alebo napríklad s tým, že aplikácii chvíľu trvalo, kým sa spustila. Nikdy ale nešlo o nič závažného alebo extrémne frustrajúceho.
Magic5 Lite by ste mohli vďaka jeho luxusnému dizajnu a displeju považovať za vlajkovú loď, ale faktom je, že ide stále iba o telefón strednej triedy a jeho priemerný výkon tomu zodpovedá. Dôležité je preto si správne nastaviť svoje očakávania a po telefóne nechcieť zázraky.
Moja osobná skúsenosť je jedna vec, čo nám ale o výkone telefónu povedia benchmarky?
Testovanie CPU
Výkonnosť procesora som testoval pomocou aplikácie Geekbench 6. Tá simuluje každodenné úkony, s ktorými si telefón bude musieť v praxi poradiť - od strojového učenia, cez rozpoznávanie reči, až po renderovanie textu. Skóre ostatných mobilov v obdobnej cenovej kategórii som si prepožičal z databázy na stránke Geekbench.com.
Single-Core Score | Multi-Core Score | |
Honor Magic5 Lite | 896 | 2 038 |
Google Pixel 6a | 1 385 | 3 084 |
Nothing Phone (1) | 1 007 | 2 819 |
Samsung Galaxy A52s | 953 | 2 721 |
Samsung Galaxy A53 | 863 | 1 905 |
OnePlus Nord 2T | 1 003 | 3 018 |
Z tabuľky môžeme vyčítať jednu vec – Honor Magic5 Lite patrí v kategórii do 400 eur k slabším kúskom. Horšie je na tom fakticky len Samsung Galaxy A53 so svojím nie príliš vydareným čipom Exynos 1280. Najvýkonnejší je bez debát Google Pixel 6A poháňaný Google Tensor a veľmi dobré výsledky dosiahli aj zariadenia Nothing Phone (1) so Snapdragon 778G+ a OnePlus Nord 2T s MediaTek Dimensity 1300.
Odporúčajú vám si aplikáciu Geekbench nainštalovať aj na svojom telefóne, nech si môžete urobiť čo najreálnejší obrázok o tom, čo dané čísla vlastne znamenajú a ako dobre (alebo zle) je na tom váš aktuálny telefón.
Testovanie GPU
Výkonnosť grafického čipu Adreno 619 som testoval pomocou aplikácie 3DMark. Tá napodobňuje renderovaním 3D grafiky krátku a intenzívnu záťaž porovnateľnú s hraním náročných hier.
Sling Shot | Wild Life | Wild Life Extreme | Wild Life Stress Test | |
Honor Magic5 Lite | 4 122 | 1 205 | 359 | Najlepší: 1 208, Najhorší: 1 199 |
Google Pixel 6a | Maxed Out | 6 266 | 1 883 | Najlepší: 6 270, Najhorší: 3 152 |
Realme GT Master Edition | - | 2 494 | 692 | Najlepší: 2 489, Najhorší: 2 466 |
Samsung Galaxy A52s | 6 291 | 2 463 | 685 | Najlepší: 2 473, Najhorší: 2 436 |
Samsung Galaxy A53 | 4 422 | 2 287 | 635 | Najlepší: 2 294, Najhorší: 2 275 |
OnePlus Nord 2T | 7 018 | 4 616 | 1 320 | Najlepší: 4 635, Najhorší: 4 602 |
Aj v tejto tabuľke vidíme obdobný trend ako pri CPU. Honor Magic5 Lite je aj v tomto prípade jedným z najslabších porovnávaných kúskov a predbehol ho dokonca aj Samsung Galaxy A53. Honor rozhodne nie je stavaný na renderovanie grafiky vo vysokom rozlíšení - v teste Wild Life sa priemerný počet snímok za sekundu pohyboval okolo 7,2 a v náročnejšom Wild Life Extreme dokonca len okolo 2,2. Jediným pozitívom Honoru je jeho vysoká stabilita (pozri výsledky 20-minútového Wild Life Stress Test) a nízka teplota. Telefón sa vďaka svojmu menej výkonnému čipu nezahrieva.
Nepodarilo sa mi dohľadať výsledky Nothing Phone (1), preto som ho v tabuľke nahradil modelom Realme GT Master Edition, ktorý poháňa identický čipset ako Nothing Phone (1) (Snapdragon 778G a Adreno 642L).
Hranie mobilných hier
Z výsledkov vyššie by ste mohli nadobudnúť dojem, že Honor nie je herným mobilom. Nie je, ale hry sa na ňom napriek tomu hrať dajú, a to prekvapivo dobre. Pri náročnejších tituloch ako je Genshin Impact som síce musel ísť s grafickými detailmi dole, ale hry potom boli pohodlne hrateľné a stabilné. Okrem spomínaného japonského RPG som strávil niekoľko hodín pri druhej sezóne Call of Duty Mobile a prešiel som si pár pretekov v Asphalt 9 a nestretlo ma žiadne väčšie zakopnutie.
Benchmarky sú určite relevantné, zvlášť pri porovnávaní s inými modelmi, ale najsmerodajnejšia je nakoniec praktická skúsenosť a tam si myslím Honor prešiel. Nebolo to na jednotku s hviezdičkou, ale prešiel.
Najlepšie mobilné hry současnosti (Android i iPhone)
Pamäť a úložisko
Snapdragonu pomáha pri práci 6 GB pamäte RAM a na úložisku je k dispozícii (aspoň na papieri) 128 GB voľného miesta. RAM je, myslím si, dostačujúca, ale úložisko by náročnejším z vás nemuselo stačiť. Tradične si z neho totiž určitú časť pre seba zaberá samotný operačný systém. Čo je problém, pretože priestor nemožno rozšíriť pomocou SD kariet - telefón ich nepodporuje. Odporučiť vám tak môžem jediné, naplno využívať služby jedného z poskytovateľov cloudových úložísk.
Fotoaparáty - jeden prsteň vládne všetkým
Štyri fotoaparáty
Na zadnej časti Magic5 Lite sa v lesklom prsteni točia tri objektívy:
- hlavný 64Mpx širokouhlý objektív so svetelnosťou f/1,8,
- 5Mpx ultraširokouhlý objektív s f/2,2,
- a 2Mpx makro objektív s f/2,4.
Vo výreze v hornej časti displeja potom spomínanú trojku dopĺňa navyše 16Mpx širokouhlá selfie kamera so svetelnosťou f/2,5.
Telefón bohužiaľ nedisponuje teleobjektívom a teda ani optickým zoomom. Digitálny zoom je potom obmedzený na priblíženie 8×, ale reálne je použiteľný maximálne do 2×, potom už je to len taká zóna experimentálnej abstrakcie.
Presvedčiť sa o tom môžete na vlastné oči v našej galérii.
Prostredie aplikácie pre fotenie
Prvou vecou, ktorá ma zarazila (doslova) bol znateľný shutter lag, teda oneskorenie uzávierky. Honor preto rozhodne nie je vhodný na fotenie rýchlejšieho pohybu alebo napríklad športu (snáď s výnimkou šachu). Mnohokrát sa mi pri používaní stalo, že zobrazená už vyfotená fotka behom pár sekúnd zmenila svoju finálnu podobu, a to, čo na nej pôvodne bolo, na nej vlastne potom vôbec nebolo.
Okrem tohto drobného problému funguje aplikácia úplne normálne. Čakajú na vás v nej prehľadne rozdelené režimy na fotenie portrétov a na fotenie v noci a samozrejme aj na natáčanie videa. Aplikácia dokonca ponúka aj „Pro“ režim, ktorý vám dovolí sa pohrať s clonou, s ostrením, s ISO atď. Za zmienku stojí fakt, že v predvolenom stave nevyužíva hlavný snímač všetkých svojich 64 Mpx, ale „len“ 16 Mpx. Ak chcete fotiť v najvyššom možnom rozlíšení, môžete tak urobiť iba cez režim „Vysoké rozlíšenie“.
Fotenie za dobrého svetla
A teraz už ku kvalite samotných fotiek. Začal by som pri hlavnom senzore. Fotky z neho sú decentné - vysoko kontrastné (na môj vkus možno až príliš) a farebne menej sýte a stáčajúce sa k chladnejším farbám. Rozhodne nečakajte nič ako prepálené snímky z iPhonov alebo zo Samsungov. Farby fotiek z Honoru sa držia viac pri zemi a za mňa sú preto farebne aj páčivejšie. Je to však otázka vkusu.
Fotky sú tiež vo väčšine prípadov dostatočne detailné, ale určite ich nemožno porovnávať s vlajkovými loďami. Keď som fotky z Honoru porovnával s tými istými snímkami z môjho Samsungu Galaxy S22, rozdiely v detailoch a v ostrosti boli značné, a to aj bez nutnosti si čokoľvek približovať. Čo neplatí len o fotkách z hlavného senzora, ale aj o fotkách z prednej kamery. Kvalita snímok z Honoru teda zodpovedá priemernému telefónu strednej triedy. Výraznejším problémom za mňa bolo len časté preexponovanie fotiek, a to ako pri fotení vonku, tak aj vo vnútri.
Schopnosť hlavného senzora využíva aj režim „Portrét“. Ten dokáže rozmazať pozadie za fotografovaným modelom a napodobniť efekt bokeh. Rozmazanie funguje celkom spoľahlivo, ale v okolí vlasov a uší občas hapruje a rozmazáva aj to, čo by nemalo.
Najslabším miestom tohto telefónu sú jeho makro objektív a ultraširokouhlý objektív. Fotky z nich sú rozmazané, plné šumu a bez jedinej známky detailu. Ultraširokáč je možné použiť ako núdzovku, ale ja by som sa naň asi neobrátil ani tak. O makre je potom lepšie vôbec nehovoriť a tváriť sa, ako keby tam žiadny nebol. Fotky z neho sú nepoužiteľné a hlavný senzor je aj v týchto situáciách „na blízko“ oveľa lepší.
Fotenie za slabšieho svetla
Ako sa darí hlavnému snímaču večer a v noci? Oveľa horšie ako cez deň - kvalita fotiek je totiž silne nekonzistentná. Detaily s ustupujúcim svetlom uvoľňujú miesto šumu a fotky sú kvôli tomu mäkké a farebne mdlé.
V aplikácii našťastie nechýba nočný režim, ktorý situáciu zlepšuje – fotky z neho sú jasnejšie, detailnejšie a majú širší dynamický rozsah. Len na ich zachytenie budete potrebovať trpezlivosť, jedna fotka zaberie okolo siedmich sekúnd. A pripravte si aj pokojnú ruku, alebo lepšie - statív. Senzorom chýba optická stabilizácia obrazu.
Nemyslím si, že makro objektív a jeho ultraširokouhlý súrodenec stoja za reč. Ak boli za dobrého svetla zlé, tak sú za slabého svetla ešte mnohokrát horšie.
Video bez OIS a bez 4K
Ani videom ma Honor nijako neohromil a začalo to hneď po spustení aplikácie a prepnutí na mód videa. Magic5 Lite totiž nie je kvôli svojmu staršiemu čipsetu schopný točiť video v 4K. Poradí si len s videom v 1080p o 30 FPS. To je v roku 2023 nedostačujúce. Pozitívom je snáď len ušetrené miesto na úložisku.
Ďalším sklamaním je absencia OIS, teda optickej stabilizácie obrazu. Honor stavia iba na stabilizáciu elektronickú (aspoň sa tak domnievam, v nastavení som totiž nič nenašiel). Tá si síce poradí s veľmi pokojnou chôdzou, ale akonáhle som sa prestal pri nakrúcaní sústrediť na každý svoj krok, zábery to začalo hádzať a stabilizácia prestala stíhať.
Aj keby som prešiel tieto negatíva, tak to pre video nevyzerá dobre. Výsledné zábery sú aj za jasného dňa málo detailné, plné šumu a prestupujú nimi vyblednuté farby a slabý kontrast. Pre núdzové situácie je to v poriadku, ale úprimne – aj pre zdieľanie na sociálnych sieťach je za mňa kvalita tohto videa neuspokojivá.
Zhrnutie výkonu fotoaparátov
Najskôr to zrejmé – makro objektív a ultraširokouhlý objektív v telefóne len zbytočne zaberajú miesto – snímky z nich sú mizerné. Hlavný 64Mpx senzor ale našťastie nie je na telefón strednej triedy vôbec zlý. Fotky z neho sú relatívne detailné a ja som si obľúbil aj ich menej sýte a o to prirodzenejšie farby.
Áno, existujú lepšie alternatívy – napríklad Google Pixel 6a. Ale aj Honor bude priemernému užívateľovi na zachytenie nejakej tej príležitostnej momentky stačiť. Pokiaľ vás ale fotenie baví a ak pátrate vyložene po fotomobile, pozrel by som sa radšej inde.
Znovu vám potom pripomínam, že veľa mnou vyfotených fotiek nájdete vo vyššom rozlíšení v galérii.
Android zaťažený maličkosťami
Android 12
Najskôr sa vysporiadajme s tou najpálčivejšou otázkou. Honor si je síce blízky so spoločnosťou Huawei, ale na rozdiel od telefónov tejto druhej čínskej značky začínajúcej písmenom „H“ sa telefóny Honor môžu pochváliť nielen Androidom, ale aj prístupom ku všetkým nami obľúbeným Google aplikáciám.
Honor Magic5 Lite poháňa Android 12 doplnený o nadstavbu Magic UI 6.1, nie Android 13 s nadstavbou Magic UI 7.1. To nie je nič zvláštne, najnovšia verzia operačného systému sa spravidla najskôr dostane do vlajkových lodí a až následne do telefónov nižšej triedy. Magic4 Lite si však na svoj update z Android 11 na súčasný Android 13 musel počkať približne rok (doraziť by mal v nasledujúcich mesiacoch) a Android 12 úplne preskočil.
Počítam s tým, že Magic5 Lite sa preto aktualizácie určite tiež dočká, len to bude chcieť trpezlivosť.
Prostredie Magic UI
Čím sa líši prostredie Magic UI od klasického Androidu? Ja by som osobne Magic UI definoval ako súbor drobných nepríjemností doplnený o mraky bloatwaru.
Začnime tým druhým, bloatwarom - predinštalovanými aplikáciami. Okrem základnej sústavy aplikácií typu Google Chrome alebo Galéria telefón už od začiatku okupujú aj aplikácie ako Netflix, Booking.com alebo TikTok. Ok, dajme tomu, cez to sa ešte preniesť dokážem. Ale čo robia na čerstvom telefóne aplikácie WPS Office alebo Trip.com a navyše aj pochybné hry ako Lords Mobile a Game of Sultans? Svojich prvých pár minút s Honorom som tak strávil odstraňovaním všetkých týchto zbytočností.
A teraz k tým skutočným nepríjemnostiam (aj keď on i ten bloatware nebol práve super). Sú to maličkosti, ale myslím si, že napriek tomu stoja za zmienku. Prvou vecou, ktorá ma prekvapila, bol chýbajúci šuplík aplikácií - stránka s aplikáciami, ktorú si v každom Androide otvoríte ťahaním zospodu nahor. V nastavení si ho našťastie môžete zapnúť, ale rozhodnutie ho tam v predvolenom stave nemať mi príde zvláštne.
Čo však zapnúť nejde (alebo som možno len neprišiel na to, ako), je skratka na zapnutie fotoaparátu, a to dvojitým kliknutím na uzamykacie tlačidlo. Ide možno o moju najpoužívanejšiu skratku vôbec a pri Honore mi chýbala.
Miniatúrnu výhradu mám aj k notifikáciám v hornom paneli. Na to, aby som sa ich zbavil, musím v Magic UI ťahať doľava dvakrát. U iných Androidov stačí potiahnuť raz. A hoci si v danom paneli môžem jednoducho zmeniť jas displeja, nemôžem tam prepínať medzi jasom dynamickým a manuálnym - musím sa kvôli tomu hrabať v nastavení. To je len náčrt maličkostí, ktoré mi pri používaní Honoru robili vrásky na čele. Zvlášť preto, že ide o veci, ktoré v čistom Androide fungujú (respektíve fungujú lepšie). Prečo meniť niečo, čo funguje?
Aby som ale nebol len negatívny, Magic UI má aj pár svetlých stránok. Oceňujem napríklad postranný panel na rýchle otvorenie aplikácií v okne, čo je ideálne pre kalkulačku a na písanie rýchlych poznámok. A pri takto veľkom displeji si tiež cením ľahko dostupného režimu na použitie jednou rukou.
Dvojdňová výdrž batérie
Výdrž
Veľkým, ak nie rovno tým najväčším ťahákom Honor Magic5 Lite je jeho ohromná 5 100mAh batéria. Telefón si vďaka nej dokonca aj vyslúžil prvé miesto v rebríčku mobilov s najdlhšou výdržou na webe DxOMark. A DxOMark – to nie sú žiadni fušeri, to je seriózna inštitúcia s výbornou reputáciou.
Moje merania tak potvrdili len to, čo už mnoho užívateľov vie – Honor Magic5 Lite toho vydrží veľa, respektíve vydrží naozaj dlho. Normálne je pre mňa testovanie výdrže mobilov hračka, ale vyšťaviť tento Honor mi dalo zabrať a poriadne sa to vlieklo. Pri bežnom používaní pozostávajúceho zo sledovania videí na YouTube, scrollovaní na sociálnych sieťach typu Facebook, Instagram a TikTok, čítaní článkov v prehliadači a knižiek v Adobe Readeri, fotení a hraní vydržal Honor dva dni. Stavím sa, že menej náročným používateľom by vydržal pokojne aj tri dni.
Keďže ja trávim najviac času na telefóne čučaním na YouTube, beriem to aj ako dobrý ukazovateľ výdrže telefónu. Prebiehalo to takto:
- po 6 hodinách sledovania videí s jasom na 50 % a s dynamickou obnovovacou frekvenciou sa ukazovateľ batérie presunul zo 100 % na 74 %,
- po 9 hodinách bola baterka na 61 %,
- po 12 hodinách na 46 %
- a jej úplne vybitie mi zabralo dohromady celých 20 hodín a 54 minút sledovania YouTube, bez prestávky!
Myslím si, že tento výsledok hovorí sám za seba. Keď som naposledy testoval výrazne drahší (ale zase aj menší) Samsung Galaxy S23, tak ten sa pri obdobnom testovaní dostal na necelých 13 hodín. To nie je vôbec zlá hodnota. Honor ale dosiahol skoro na 21 hodín! K tomu nemám slov.
Aj tu by som ale nakoniec Honoru vyčítal dve maličkosti. Raz je nepresný ukazovateľ stavu batérie. Pri sledovaní videí sa mi dlhšiu dobu batéria prezentovala na 5 %, ale potom počas jednej minúty spadol jej stav na 0 % (čo je mimochodom samo o sebe zvláštne, predpokladám, že keď je baterka na nule, tak by sa telefón mal vypnúť). Ďalšou maličkosťou je neprehľadný „prehľad“ využitia batérie v nastavení, v ktorom napríklad úplne chýba možnosť navoliť si určitý časový úsek.
Nabíjanie
Honor Magic5 Lite podporuje až 40W rýchle káblové nabíjanie. Adaptér však v balení chýba. A ja doma bohužiaľ žiadny takto rýchly momentálne ani nemám a myslím si, že obdobne na tom budú aj mnohí z vás.
Telefón som nabíjal svojim 25W adaptérom od iného výrobcu a rýchlosť nabíjania bola úmorná a zdĺhavá. Z 1 % som sa na 100 % dostal až za nekonečné 2 hodiny a 20 minút. O to skôr by som čakal, že výrobca prihodí k Magic5 Lite adaptér vlastný, aby sme si všetci mohli naplno užiť uvádzané 40W nabíjanie (napokon u Magic4 Lite adaptér nájdete). So správnou 40W nabíjačkou by sa podľa informácií z DxOMark mala kompletná doba nabitia pohybovať okolo 1 hodiny a 51 minút.
Bezdrôtové nabíjanie telefón nepodporuje.
Súhrn recenzie Honor Magic5 Lite
Honor Magic5 Lite je telefónom mnohých tvárí. Verím, že veľkému množstvu užívateľov bude robiť veľkú radosť, a to hlavne vďaka svojej dlhej (môžem povedať snáď aj tej vôbec najdlhšej) výdrži batérie a parádnemu, veľkému a navyše aj odolnému displeju. Výkonom Honor síce nikoho neoslní, ale multitasking aj náročnejšie hry zvláda so cťou a ani pod veľkou záťažou sa nezahrieva. A hoci je vzhľad záležitosťou vkusu, myslím si, že telefón tiež dobre vyzerá.
Najväčšou slabinou Honoru sú jeho fotoaparáty. Ultraširokouhlý objektív a makro objektív sú viac-menej len na parádu a hlavný fotoaparát podáva priemerné, ničím nevyčnievajúce výsledky. Na príležitostné fotky vám táto zostava stačiť bude, ale nikoho nimi neohromíte. Veľkým nedostatkom telefónu je potom nemožnosť točiť video v 4K a chýbajúca optická stabilizácia obrazu. Telefónu musím vyčítať aj jeho mono reproduktor, chýbajúcu vodeodolnosť a Android 12 bez garancie akýchkoľvek budúcich updatov.
Klady a zápory
+ Nekonečná výdrž batérie
+ Kvalitný zaoblený displej
+ Odolné ochranné sklo
+ Rýchly a spoľahlivý senzor odtlačkov prstov
+ Nízka váha a štíhle telo telefónu
- Nízka kvalita fotiek z ultraširokouhlého objektívu a z makro objektívu
- Nemožnosť točiť video v 4K
- Chýbajúca vodeodolnosť a prachuvzdornosť
- Mono reproduktor
Čo ponúka konkurencia?
S akou konkurenciou sa musí Honor v cenovej kategórii do 400 eur pobiť?
Začal by som u Google Pixel 6a. Jeho fotoaparáty podávajú v strednej triede zďaleka tie najlepšie výsledky, a to hlavne za horších svetelných podmienok. Jeho ďalšou silnou stránkou je skvele optimalizovaný a výkonný procesor Google Tensor. Oproti Honoru je Pixel 6a navyše vodeodolný (IP67) a o zvuk sa na ňom starajú stereo reproduktory. Veľkým ťahákom Pixelu je aj jeho čistý Android s piatimi rokmi garantovaných aktualizácií.
Honor Magic5 Lite má navrch so svojim kvalitnejším displejom, s dlhšou výdržou a s rýchlejším nabíjaním.
Ďalším adeptom pre nákup v strednej triede je Nothing Phone (1). Popri unikátnom vzhľade so svetelnou diskotékou na zadnej časti ponúka aj dobré fotoaparáty a bezdrôtové nabíjanie.
Populárnou voľbou do 400 eur sú aj mobily Samsung Galaxy A52s a Galaxy A53. Oba modely sú vodeodolné (IP67), majú stereo reproduktory a pýšia sa kvalitnou zostavou fotoaparátov. Všetky vyššie spomínané modely vsádzajú na hlavný fotoaparát s OIS, na dobrý ultraširokouhlý objektív a všetky tiež podporujú natáčanie videa v 4K.
Nakoniec by som spomenul aj pár čínskych konkurentov. Na vysokom výkone, na kvalitných fotoaparátoch a na rýchlom 80W nabíjaní stavia OnePlus Nord 2T. Konkurencieschopnými protivníkmi sú tiež POCO X5 Pro a Xiaomi 12 Lite - zvlášť vďaka svojmu vysokému výkonu.
Najlepšie mobily súčasnosti Najlepšie telefóny do 120 eur, 200 eur a 400 eur