Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Aké halloweenske jedlo pripraviť? Inšpirujte sa 15+ receptami na jednohubky, muffiny a iné občerstvenie
Chystáte pohostenie na hallowenskú party a nie ste si istí, čo pripraviť? Strašidelné cupcaky, diabolsky lahodné párkové prstíky alebo čarodejnícky punč zaručene zapôsobia. Ale ako na ne... Preto pre vás máme hneď niekoľko skvelých nápadov a receptov na Halloween. Jedla sa báť nemusíte, tak vymeťte pavučiny z rúry - ideme na to!
5 receptov na jednohubky na Halloween
Pri príprave halloweenskeho občerstvenia je potrebné popustiť uzdu fantázii a jednohubky či chuťovky sú skvelým spôsobom, ako strašidelnú párty rozprúdiť. Od roztomilých a nečakaných až po zábavné či skoro nechutné, naše tipy na recepty vynikajú jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Tak čím sa inšpirujete?
Príšerné mäsové guľôčky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/4 hrnčeka strúhaného tvrdého syra
- 1/2 hrnčeka strúhanky
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1 vajce
- 1 malá, najemno nasekaná cibuľa
- 1 strúčik cesnaku, roztlačený
- Soľ a korenie
Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a zo zmesi vytvárajte guľôčky s priemerom cca 5 cm. Medzitým si zohrejte rúru na 190 °C. Čierne olivy bez kôstky rozkrojte napoly a jednu polovicu vtlačte do stredu každej mäsovej guľôčky, aby ste vytvorili efekt očnej buľvy. Pečte asi 20-25 minút, kým nie sú fašírky prepečené. Podávajte s paradajkovou omáčkou na namáčanie alebo na „červových“ špagetách.
Čarodejnícke tyčinky
- Hotové lístkové alebo pizza cesto
- Vrecko mandlí (plátky, polovičky, celé)
- 1 vajce, rozšľahané
- Paradajková omáčka, syrový dip, čerstvý syr s bylinkami a pod. na podávanie
Hotové cesto rozdeľte na malé porcie a z každej vyvaľkajte valček podobný prstu. Na jeden koniec každej tyčinky vtlačte kúsok mandle, aby pripomínal necht. Pomocou noža urobte do cesta malé zárezy ako kĺby. Prsty preložte na plech, potrite ich vajíčkom a pečte podľa návodu výrobcu cesta alebo dozlatista. Podávajte s paradajkovou omáčkou alebo akýmkoľvek dipom podľa vlastného výberu.
Plnené vajcia s pavúkom
- Vajcia uvarené natvrdo (podľa počtu porcií)
- Majonéza
- Horčica, dijonská alebo podľa chuti
- Čierne olivy
- Soľ, korenie, paprika
Vajcia uvarené natvrdo pozdĺžne rozpoľte a vyberte žĺtky. Tie následne roztlačte v mise a zmiešajte ich s majonézou, horčicou, štipkou papriky, soľou a korením. Lyžicou alebo cukrárskym vreckom touto zmesou naplňte vydlabané bielky. Čierne olivy nakrájajte na malé kúsky, aby ste vytvorili telá a nohy pavúkov. Na prednú stranu každého vajca umiestnite olivové telíčko a kúsky olív použite ako nohy vychádzajúce z telíčka. Podávajte vychladené.
Párkové múmie
- Párky podľa počtu porcií
- Hotové lístkové cesto alebo cesto na croissanty
- Horčica
- Kečup
Cesto rozvaľkajte alebo rozviňte a nakrájajte na cca 1cm pásiky. Potom pásiky cesta omotajte okolo párkov a ponechajte malú medzeru pre „tvár“ múmie. Pečte asi 15 minút na teplote odporúčanej výrobcom cesta. Akonáhle sú hotové, urobte múmiám kečupové oči. Podávajte s horčicou či inou omáčkou podľa svojej voľby.
Špízy z očí
- Cherry paradajky
- Guľôčky mozzarelly
- Bazalka
- Čierne olivy
- Olivový olej a balzamikový ocot (voliteľné)
Na každý špíz alebo špáradlo napichnite jednu cherry paradajku, guľôčku čerstvej mozzarelly a lístok bazalky. Rozrežte čiernu olivu napoly a položte ju reznou stranou na guľôčku mozzarelly, aby vyzerala ako oko. Špízy naaranžujte na tanier a pre lepšiu chuť ich pokvapkajte balzamikovým octom alebo jeho redukciou. Podávajte pri izbovej teplote.
Halloweenske muffiny a cupcakes na 3 spôsoby
Kakaové muffiny s pavúčou sieťou či múmiou
Na 12 kusov:
- 1 hrnček hladkej múky
- 2 lyžice kakaového prášku (holandského)
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1/2 hrnčeka masla, zmäknutého
- 1 hrnček cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka mlieka
- Biela čokoláda alebo biela poleva
- Čierna poleva
Postup prípravy
Najprv predhrejte rúru na 175 °C. V miske zmiešajte hladkú múku, kakaový prášok, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom do penista. Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a šľahajte do hladka. Nakoniec striedavo pridávajte suché prísady a mlieko - po každom pridaní premiešajte. Cesto dávkujte lyžicou do košíčkov na muffiny alebo priamo do formičiek na muffiny tak, aby bola každá formička naplnená približne do 2/3.
Pečte 15 - 20 minút - kým špáradlo zapichnuté do formy na muffiny nie je po vybratí suché. Po vychladnutí namaľujte na vrch každého muffinu pavučiny bielou polevou alebo bielou čokoládou a na vrch pavučín po zaschnutí nakreslite pavúky čiernou polevou.
Namiesto pavučín môžete na hotové a vychladnuté muffiny nakresliť bielou polevou alebo maslovým krémom cik-cak čiary, čím vytvoríte vzhľad múmie (pozri obrázok). Nezabudnite čiernou polevou dokresliť oči.
Duchovské cupcaky s vanilkovým krémom
Na cesto (cca 12 kusov):
- 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1/2 hrnčeka masla, zmäknutého
- 3/4 hrnčeka cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka cmaru
Na krém:
- 1/2 hrnčeka masla, zmäknutého
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Mlieko alebo smotana na šľahanie podľa potreby
Na duchov (voliteľné):
- Biela poťahová hmota
- Čierna poleva alebo čierny potravinársky fix
Postup prípravy
Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami, alebo ju vymažte tukom a vysypte hrubou múkou či strúhankou.
V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom, až je zmes svetlá a nadýchaná. Potom po jednom pridávajte vajcia, následne vanilku a dobre premiešajte. Do maslovej zmesi pridajte polovicu suchých ingrediencií a miešajte, kým sa všetko nespojí. Potom vlejte cmar, premiešajte a nakoniec vsypte zvyšné suché ingrediencie. Cestom plňte pripravené košíčky asi do 3/4 a pečte cca 20 minút - pokiaľ nie je špajľa zapichnutá do stredu muffinu suchá. Nechajte vychladnúť.
Na vanilkový maslový krém najskôr vyšľahajte maslo tzv. do penista. Pridajte práškový cukor aj vanilku a šľahajte, kým nie je zmes hladká. Pokiaľ je krém veľmi hustý, zašľahajte do neho trochu mlieka alebo smotany a podľa potreby po prešľahaní pridajte viac - pridávajte po lyžičkách, nech si krém veľmi nenariedite. Cukrárskym vreckom nanášajte na vychladnuté muffiny kopčeky krému, ktoré tvarujte do podoby duchov - takto cupcaky môžete nechať a iba krém dozdobiť napríklad čokoládovými kôstkami namiesto očí.
Ak chcete, môžete na krém ukladať tenké kolieska bielej poťahovej hmoty, ktoré vytvarujte do tvaru duchov. Čiernou polevou alebo jedlou fixkou na ne dokreslite tváričky. Skladujte v suchu a chlade.
Cupcaky s pomarančovým krémom
Na cesto (cca 24 kusov):
- 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka holandského kakaa
- 1 lyžička jedlej sódy
- Štipka soli
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček cmaru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na pomarančový krém:
- 1 hrnček masla, zmäknutého
- 4 hrnčeky práškového cukru
- 1/4 hrnčeka pomarančovej šťavy
- Oranžové potravinárske farbivo (voliteľné)
Postup prípravy
Rúru predhrejte na 175 °C. Formu na muffiny vyložte košíčkami, alebo ju vymažte a vysypte.
Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. V samostatnej miske zmiešajte olej, cmar, vajcia a vanilku. Mokré ingrediencie pridajte k suchým a miešajte, kým sa nespoja. Cesto rovnomerne rozdeľte do formičiek na pečenie tak, aby dosahovalo cca do 2/3 ich výšky. Pečte 15–20 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde suché. Nechajte ich úplne vychladnúť.
Na prípravu pomarančového krému vyšľahajte maslo vo veľkej miske. Potom po troškách pridávajte práškový cukor a po každom pridaní dobre vyšľahajte. Keď sa práškový cukor spojí s maslom, pridajte pomarančovú šťavu a šľahajte, kým krém nebude svetlý a nadýchaný. Ak je príliš hustý, môžete pridať viac pomarančovej šťavy po lyžiciach. Ak chcete naozaj "jedovatý" krém, pridajte trochu oranžového potravinárskeho farbiva. Akonáhle je krém hotový, pomocou cukrárskeho vrecka ho naneste na vychladnuté muffiny.
Ozdobte čokoládovými zrniečkami (na pavúky a oči), zelenými perličkami alebo inými jedlými strašidelnými dekoráciami alebo papierovými zápichmi s halloweenskou tematikou.
Tip: Recepty môžete ľubovoľne kombinovať a pretvárať podľa svojich potrieb či nápadov. Vanilkový krém nafarbite oranžovou, zelenou alebo červenou farbou, a vytvorte si úplne nové príšery.
Ďalšie 3 recepty na pečenie zákuskov (cookies a koláče)
Halloweenské cookies
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček masla, zmäknutého
- 1 vajce
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- Štipka soli
- Potravinárske farbivo, cukrové očká, farebné polevy a ďalšie ozdoby podľa priania
Postup prípravy
Cukor a maslo vyšľahajte do penista, potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
V samostatnej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. Potom pridajte suchú zmes k vyšľahanému maslu a vypracujte mäkké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 175 °C.
Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske. Pomocou formičiek s halloweenskou tematikou vykrajujte tvary a ukladajte ich na vymastený alebo na papierom vystlaný plech na pečenie. Pečte 8 až 10 minút, až kým tvary na okrajoch nezískajú zlatistú farbu. Pred zdobením nechajte sušienky úplne vychladnúť na mriežke.
Pomocou farebnej cukrovej polevy namaľujte na sušienky halloweenske vzory - môžete vytvoriť oči, ústa, frankensteinovské jazvy, pavúky a iné, alebo pridať farebné posýpky, perličky a iné ozdoby.
Pekanový koláč s pavučinou
Na sušienkový základ:
- 1 hrnček čokoládových sušienok (napr. Oreo)
- 1/4 hrnčeka masla, rozpusteného
- 1 lyžica cukru
Na náplň:
- 1 hrnček svetlého kukuričného sirupu (možno nahradiť zlatým sirupom, medom, sirupom z agáve)
- 1/2 hrnčeka hnedého trstinového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
Biela čokoláda na pavučinu (voliteľné)
Postup prípravy
Začnite predhriatím rúry na 175 °C. Pripravte si okrúhlu koláčovú formu s priemerom 23 cm. Aby sa vám múčnik po upečení ľahko vyberal, môžete ju vyložiť papierom na pečenie.
Sušienky rozdrvte v kuchynskom robote alebo ich vložte do pevného vrecka a rozdrvte ich valčekom na cesto, kým sa z nich nestanú jemnejšie omrvinky. Potom ich v miske zmiešame s cukrom a rozpusteným maslom. Zmes vtlačte na dno a boky pripravenej formy na pečenie a pečte asi 10 minút, alebo kým nestuhne. Nechajte úplne vychladnúť.
Na plnku vyšľahajte vajcia do peny. Pridajte kukuričný sirup (alebo alternatívu podľa vlastného výberu), hnedý trstinový cukor, vanilku a soľ a premiešajte. Na dno vychladnutého základu sušienok rovnomerne rozložte nasekané pekanové orechy, nalejte na ne plnku a povrch uhlaďte. Pečte približne 40-45 minút, kým náplň nestuhne a nezíska zlatohnedú farbu. Potom nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke a ak chcete, môžete na neho pred podávaním roztopenou bielou čokoládou namaľovať pavučinu.
Tekvicový koláč je klasikou nielen na Halloween, ale aj na celé obdobie jesene. Pripravte si ho hneď v niekoľkých variantoch - klasický, strašidelný, s orechmi alebo napríklad slaný.
Ďalšie tipy na občerstvenie a menu pre halloweensku párty
Čarodejnícky punč
Vo väčšej mise zmiešajte 2 litre zeleného ovocného punču alebo džúsu s 1 litrom citrónovej malinovky a limetkovou zmrzlinou. Jemne premiešajte a dozdobte gumovými červami a plastovými pavúkmi.
Polievka s očnými buľvami
Zemiakový variant: Na oleji osmažte jednu malú cibuľu nadrobno, pridajte 500 g zemiakov nakrájaných na kocky a zalejte vývarom. Varte do mäkka, pridajte nasekaný cesnak a minútu povarte. Vlejte hrnček mlieka alebo smotany a krém rozmixujte. Pridajte po 1/4 hrnčeka kyslej smotany a strúhaného čedaru (alebo podobného syra). Dochuťte soľou a korením. Podávajte s olivami, ktoré budú vyzerať ako oči.
Paradajkový variant: Rozpáľte lyžicu masla a osmažte na ňom jeden nasekaný strúčik cesnaku. Keď začne rozvoniavať, pridajte plechovku nakrájaných paradajok, soľ, korenie a štipku cukru. Za občasného miešania varte 10 minút. Rozmixujte, vlejte 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie a podľa potreby zrieďte zeleninovým vývarom alebo mliekom. Podávajte s mozzarellovými guľôčkami namiesto očí.
Príšerné hamburgery
Zmiešajte 500 g mletého mäsa ( hovädzieho alebo mixu) so soľou, korením, jednou nakrájanou cibuľou, jedným vajcom a pridajte asi 1/2 šálky strúhanky. Zmes prepracujte, vytvarujte mäsové guľky a smažte ich niekoľko minút z oboch strán, kým nie sú vnútri hotové. Prekrojte žemľu na hamburger alebo kaiserku, potrite horčicou, kečupom alebo inou omáčkou podľa chuti. Na spodný diel položte plátok paradajky, na ňu mäso, plátok kyslej uhorky v tvare jazyka a plátok syra vykrojený do tvaru zubov. Na vrch položte hornú žemľu a do nej zapichnite olivové očká.
Halloweenská pizza s duchmi
Na vopred pripravené cesto na pizzu (kúpené alebo podľa pripravené podľa vášho obľúbeného receptu) natrite paradajkovú omáčku alebo kečup, poukladajte plátky salámy a kúsky mozzarelly vytvarovanej do tvaru duchov. Pečte podľa odporúčania výrobcu cesta, kým okraje nie sú zlatisté a cesto v strede už nie je surové. Pred podávaním ozdobte pavúkmi z čiernych olív.
Zelené želé s červami, pavúkmi a očami
Kúpte si niekoľko vrecúšok farebnej ochutenej želatíny alebo si kúpte číre tortové želé a to zafarbite a ochuťte potravinárskym farbivom a príchuťami podľa vlastného výberu. Želé pripravte podľa návodu a nechajte mierne vychladnúť. Skôr ako úplne stuhne, ho nalejte do priehľadných pohárov alebo misiek. Postupne pridávajte kyslé červíky, jedlé oči, gumové pavúky a iné strašidelné cukríky. Vložte do chladničky a nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť.