Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ovládnite umenie grilovania s Lubošom „Lubinou“ Novotným
Grilovaná zelenina, rozpečený syr alebo šťavnatý steak vás svojou vôňou doslova rozžeravia. Ako ale so surovinami na gril pracovať, čím sa vybaviť a ako pripraviť dokonalý burger? Pozrite sa na naše videá, rozpáľte gril a poďte so mnou preskúmať svet, ktorý vám bude chutiť!
Čo vám ku grilovaniu nesmie chýbať
Základom je správny gril a k nemu grilovacie náradie. Hodiť sa vám určite budú kliešte, vidlica, špachtľa či obracačka a teplomer na mäso vo forme ihly. Metličku oceníte pri príprave marinád alebo omáčok a grilovacia panvica vám uľahčí opekanie menších kúskov zeleniny. Aby ste sa pri manipulácii s grilom, náradím či jedlom nepopálili, kúpte si aj silikónovú rukavicu.
Na samotné grilovanie si tiež pripravte 2 lopáriky, podložky či dosky. Jednu dosku budete používať na surové suroviny a druhú na upečené mäso, aby sa medzi sebou potraviny nekontaminovali. Na krájanie mäsa a prípravu ďalších surovín budete potrebovať sadu rôzne veľkých a riadne naostrených nožov. Ideálne si rovno kúpte doštičku s integrovanou brúskou, tak budete mať nože v top forme.
Všetko si pripravte k ruke, nech nemusíte odbiehať.
Tip: Zlé počasie alebo zima vám do grilovania hodili vidličku? Nažhavte raclette gril, na ktorom si opečiete zeleninu aj mäso, ale tiež rozpečiete syr.
8 tipov, ako postupovať pri grilovaní steakov
- Mäso musí mať izbovú teplotu. Pokiaľ ho máte v chladničke, vyberte ho dostatočne včas von, aby pri položení na rozpálený rošt neprešlo takým teplotným šokom.
- Chcete si mäso naložiť do zmesi korenia alebo napríklad do horčičnej marinády? Urobte to 24 hodín vopred a potom ho uložte do chladu.
- Dobrým steakom často najviac pristane len soľ a korenie. Po okorenení ich nechajte 10-15 minút odpočinúť.
- Gril si rozpáľte vopred, a to na 250-300 °C.
- Plochu grilu si rozdeľte na horúcu a chladnejšiu zónu. Na rozpálenej mäso zatiahnete, potom ho necháte dôjsť v „odpočinkovej“ časti.
- Prepečenosť mäsa otestujte metódou stláčania bruška palca (pozri video) alebo grilovacím teplomerom. Ten sa hodí najmä pri vyšších kusoch mäsa.
- Vysoké hovädzie steaky grilujte tak, aby vo vnútri dosiahli teplotu okolo 58 °C.
- Po stiahnutí z roštu nechajte mäso 4 minúty odpočinúť na doske, aby sa uvoľnilo a pekne sa v nej rozliala šťava.
Ako na skvelý mäsový aj vegetariánsky burger?
Na 1 burger budete potrebovať:
- Žemľu, najlepšie škvarkovú
- 150 g mletého hovädzieho mäsa (alebo na vega verzii bešamel s parmezánom)
- Plátky slaniny
- Majonézu alebo inú omáčku podľa chuti
- Šalát
- Paradajku, cibuľu a uhorku na plátky
- Cheddar alebo čedar
Radšej si toho pripravte viac, tak dobrých burgerov nebude nikdy dosť.
Postup prípravy burgera
Žemľu rozkrojte a dajte na gril opiecť. Prihoďte aj karbonátok z mletého mäsa a plátky slaniny. Než sa mäso opečie, pripravte si z kúskov šalátu, plátkov paradajky, cibule a uhorky tzv. hniezdo. Aj zeleninu odporúčam dochutiť - ja to najradšej premazávam ochutenou majonézou.
Na záver dajte na mäso zapiecť plátky čedaru a po jeho rozohriatí všetko zložte z grilu. Obe polovice žemle pomažte omáčkou a na spodnú časť položte na pripravenú zeleninu. Na ňu naložte slaninu aj mäso s čedarom a zatvorte hornou polovicou žemle.
Tip: Pri vegetariánskej verzii burgera stačí mäso nahradiť kroketou z parmezánu a bešamelu. Tú pred opečením obaľte v trojobale z hladkej múky, rozšľahaného vajca a panko strúhanky.
Čistenie plynového grilu je hračka
Správna údržba grilu je nevyhnutná na prípravu chutných pokrmov, ale vplyv má aj na jeho životnosť. Napečené zvyšky mu totiž škodia, priľnú na pokrmoch, ale navyše vám môžu vzplanúť. Preto gril po skončení nevypínajte, ale naopak ho zahrejte na maximálnu teplotu. Tak sa zvyšky jedla a napečené kúsky vypália a odlepia od roštu.
Potom kefou so škrabkou všetky pripečeniny oškrabte a zhrabte na vnútornú tácku s odkvapovou miskou. Potom gril vypnite a jednotlivé časti dočistite. Po ľahkom vychladnutí vyberte rošty a všetky voľné časti vo vnútri grilu. Tie vyčistite a zbavte zvyškov mastnoty či menších nečistôt. Pozrite sa aj na krytky plynových horákov, ktoré sa počas grilovania tiež znečistia - aj tie tak vydrhnite. Vyberte odkvapovú tácku s miskou a očistite ich, ak nimi váš gril disponuje.
Nakoniec utrite aj vonkajšie časti od všetkých šmúh a nečistôt. Po úplnom vychladnutí gril zakryte obalom alebo plachtou.
-
Fieldmann kefa na čistenie grilu FZG 9013 -
-
- 41,69 € – 71,90 €
- Grilovacie náradie v 14 obchodoch
-
Strend Pro Grill Kefa BBQ so škrabkou, 44x9,8x7 cm -
- 2,06 € – 3,25 €
- Papierové utierky v 10 obchodoch
-
- 136,75 € – 156,80 €
- Záhradné slnečníky a doplnky v 2 obchodoch
Viac o mne
Volám sa Luboš Novotný a môžete ma poznať ako Lubinu z MasterChefa 2022. Milujem mäso a dobré víno, ktoré k jedlu skrátka patrí. Mojou najobľúbenejšou kuchyňou je tá česká, ktorou sa ale nebojím okoreniť prvky z iných kuchýň. S rodinou máme malé hospodárstvo, a tak si veľa surovín na varenie pestujem sám.
V MasterChefovi som sa naučil, že je potrebné byť pri varení presný a rýchly, ale tiež je nutné jedlo pekne naservírovať. To ma vo varení veľmi posunulo. Svoje skúsenosti a nápady zdieľam nielen s rodinou a priateľmi, ktorých som si v súťaži našiel. Rád sa o ne delím aj prostredníctvom sociálnych sietí, kde ma môžete nájsť ako HungryCook. Pridajte si ma na mojom Instagrame @lubina_hungry_cook, Facebooku Luboš Novotný alebo mrknite na web hungrycook.cz a staňte sa súčasťou úžasnej komunity ľudí, ktorí milujú dobré jedlo a spoločne trávený čas.