Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako správne grilovať - chutne a zdravo aj podľa typu grilu?
Konečne sa vám podarilo objaviť v kalendári voľnú škáričku pre tú svoju natoľko očakávanú letnú grilovačku s partiou kamošov. Super! Teraz už zostáva len taká „maličkosť“ – grilovanie samotné. Aké chyby robíme pri opekaní najčastejšie a ako sa im vyhnúť? Ako grilovať na plynovom a na kontaktnom grile a na grile na drevené uhlie? Čo všetko by ste mali vedieť o grilovaní priamom a nepriamom? Nechajte si od nás poradiť a už vás len tak niečo neprekvapí.
Obsah článku
Základné poučky a pravidlá grilovania
Najskôr stručne a jasne a v nasledujúcich častiach potom všetko rozvedieme trochu podrobnejšie.
- Vôňa a aróma? Gril na drevené uhlie. Pohodlie? Gril plynový alebo gril elektrický.
- Či už ten gril, alebo iný gril, hlavne aby to bol vždy čistý gril!
- Vysoká teplota alebo poriadne rozpálený grilovací rošt.
- Marinovať, marinovať, marinovať.
Priame a nepriame grilovanie
Predtým, než sa pustíme do najčastejších chýb a do grilovania s jednotlivými typmi grilov, je dobré si ujasniť aj to, čo je to vlastne grilovanie priame a nepriame, aké sú medzi nimi rozdiely a kedy sa obrátiť na ktoré.
- Priame grilovanie: pokrm sa umiestni priamo nad oheň – nad žeravé uhlie – a opeká sa pri vysokých teplotách, teda vcelku rýchlo. Využijete ho napríklad pri príprave kuracích pŕs, hamburgerov, rybích filiet, morských plodov a zeleniny. Nehodí sa ale na opekanie tučného mäsa.
- Nepriame grilovanie (v Amerike známe ako „barbecue“): využíva sa pri griloch s vekom, s tým že pokrm sa umiestni mimo priameho ohňa a ražní sa obdobným spôsobom ako napríklad v rúre, teda pomocou prúdiaceho tepla. Opekanie prebieha pomalšie a tento spôsob využijete hlavne pri väčších a tuhších pokrmoch – typicky napríklad u celého kurčaťa, rebierok alebo krkovičky.
Najčastejšie chyby pri grilovaní a tipy ako sa im vyhnúť
Ako sa správať k svojmu grilu?
- Používate nevhodný gril, prípadne toho o ňom veľa neviete. Dobrý gril nutne neznamená drahý gril, o čom sa môžete presvedčiť v našom rebríčku najlepších grilov.
- Váš gril je špinavý. Čistenie grilu je otravné, ale zároveň aj nevyhnutné. Nevyhnete sa mu. Ideálne je si ho „odklepať“ po každej akcii. Čím dlhšie ho budete odkladať, tým horšie a ťažšie to čistenie v konečnom dôsledku bude. A pokiaľ ho preskočíte úplne, nielenže vám z grilu nebude nič moc chutiť, ale navyše tým riskujete aj zažívacie problémy.
- Gril ste dostatočne nerozpálili. Nevyberajte ho z pivnice až keď u vás začne zvoniť prvý hosť. Vytiahnite ho pokojne aj hodinu predtým, aby ste sa potom netrápili s jeho rozpálením. A suroviny na neho v žiadnom prípade nehádžte hneď potom, čo zbadáte prvú iskru. Rošt by mal byť rozžeravený.
- Používate nevhodné palivo. Tým nemyslíme, že by ste sa na plynovom grile snažili rozpáliť brikety, ale napríklad to, že sa na rozpálenie grilu obraciate na chemické podpaľovače. Tie nielenže nepriaznivo ovplyvňujú chuť jedla, ale navyše môžu mať aj zlý vplyv na vaše zdravie. Namiesto nich vám odporúčame komínové podpaľovače.
Čo s jedlom a čo naopak nikdy?
- Jedlo opekáte buď príliš krátko, alebo naopak veľmi dlho. Je potrebné poznať suroviny, s ktorými pracujete, a vedieť, koľko ktorá z nich potrebuje na opečenie času. Praktickou pomôckou sú v tomto prípade teplomery.
- Mäso ukladáte na gril studené - priamo z chladničky. Takto akurát utrpí teplotný šok. Z chladničky ho vyberte jednu či dve hodiny pred akciou a nechajte ho odležať.
- Podceňujete (alebo úplne vynechávate) marinovanie. Marinády dokáže pozdvihnúť aj ten najobyčajnejší kúsok mäsa do chuťového raja.
- Nemažete rošt. Nie je to síce nutné, ale pokiaľ sa vám často stáva, že sa vám mäso a ďalšie lahôdky prichytávajú na rošt, môžete ho pred rozpálením natrieť jedlým olejom.
- Používate nekvalitné suroviny – napríklad už hotové, okorenené a namarinované kusy mäsa zo supermarketu. Radšej stavte na kvalitné mäso od mäsiara a pripravte si ho doma. Jedine tak budete mať istotu, že je v ňom len to, čo ste doň naozaj dali. A to isté platí napríklad aj pri hermelíne.
- A keď už hovoríme o surovinách – nebojte sa experimentovať. Na gril nepatrí len mäso. Skúste grilované syry, grilovanú zeleninu, alebo napríklad grilované zemiaky. Budete prekvapení, čo všetko sa dá na grile vykúzliť za dobroty.
- S pokrmom pri grilovaní neustále manipulujete. Dajte mu čas. Neobracajte ho každých 10 sekúnd. Nepichajte do neho. Neotvárajte stále veko, aby ste sa na jedlo pozreli. Nechajte gril pracovať.
- Hotové mäso krájate hneď po zložení z grilu. Nechajte ho pár minút odležať a medzitým si pripravte drink, ugrilujte si chlieb a až potom sa do mäsa s chuťou pustite.
- Trápi vás vysušené mäso? Do grilu položte misku s vodou. Po prvé do nej bude môcť odkvapkávať z mäsa tuk a po druhé bude gril po uzavretí poklopu aspoň trochu navlhčený. Ďalším riešením je potom nepoužívať na presuny mäsa vidličku, ale kliešte.
Ako správne grilovať na drevenom uhlí?
Gril na drevené uhlie, respektíve na brikety, je absolútnou klasikou. Pripravovanému jedlu totiž dodáva jedinečnú chuť a arómu. Zároveň ale nie je práve najľahšie na osvojenie a aj keď s ním už máte veľa skúseností, vždy sa môže niečo pokaziť. Tento typ grilu by sme preto odporučili hlavne fajnšmekrom.
Základom opekania na drevenom uhlí je pritom oheň, teda správne a dostatočne rozpálený gril. Ako na to? Odporučiť vám môžeme komínové podpaľovače a bližšie informácie sa dozviete z nášho článku Ako rozpáliť gril.
Potom už je dôležité „len“ uhlie rovnomerne rozprestrieť (alebo nerovnomerne – záleží na tom, či grilujete priamo, alebo nepriamo) a udržiavať oheň na stabilnej úrovni, a to postupným pridávaním a uberaním uhlia. Na určitých modeloch grilov vám tu veľmi pomôžu zabudované „okienka“ na vetranie. Ich otvorením dostanete dovnútra viac vzduchu, čo by malo viesť k zvýšeniu vnútornej teploty, a ich zatvorením teplotu zase znížite.
Ako grilovať na plynovom grile?
Načo sa trápiť s dreveným uhlím, keď za vás veľké množstvo práce môže urobiť sám gril, konkrétne gril plynový?
Pri opekaní jedla na plyne stojí na prvom mieste dostatočné predhriatie. Plynový gril totiž funguje viac-menej ako rúra. Zapnete horáky, počkáte si, kým teplota nestúpne na požadovanú výšku (väčšina plynových grilov má zabudovaný teplomer) a potom už len na gril položíte jedlo a v pokoji pečiete. Plynový gril vám umožňuje veľmi ľahko stabilne udržiavať teplotu na potrebnej úrovni, a práve preto by sme ho odporučili všetkým z vás, ktorí majú radi veci pod kontrolou – či už ste úplní začiatočníci, alebo skúsení gurmáni.
Plynový gril je možné tiež ľahko prepínať z priameho ohňa na nepriamy oheň. Všetko, čo pre to musíte urobiť, je vlastne len vypnúť jeden z horákov a nad ním potom už môžete jedlo opekať nepriamo.
Nakoniec už zostáva len drobná pripomienka - pred grilovaním sa uistite, že máte vo fľaši dostatok plynu, inak by mohla vaša akcia skončiť rovnako rýchlo ako začala. Fľašu môžete nechať doplniť v plniarni propán-butánových fliaš, kde technici zároveň skontrolujú jej technický stav.
Najlepší hamburger na grile: Recept na žemľu a príprava mäsa
Ako grilovať na elektrickom kontaktnom grile?
Kontaktné grily sa dajú ovládať rovnako jednoducho – ak nie ešte jednoduchšie – ako vyššie zmienené poháňané plynom. Aj tu je podstatné hlavne ich včasné a dostatočné predhriatie. Inak by to ale s nimi nemohlo byť priamočiarejšie. Väčšina kontaktných grilov má totiž desiatky režimov určených na prípravu toho ktorého pokrmu – od steakov, cez hamburgery, až po ryby. Stačí stlačiť tlačidlo a jedlo včas odobrať. To všetko.
Môžeme vám tak dať len jednu radu – zistite z akého materiálu je povrch grilu robený a čím ho môžete čistiť bez toho, aby sa poškodil. A potom to samozrejme po každom grilovaní naozaj urobte a nenechávajte jeho pucovanie na inokedy.
Grilovanie na lávovom a žulovom kameni
Grilovanie na drevenom uhlí je z vyššie prebraných variantov bez pochýb tým najťažším. A grilovanie na kameni je grilovaním na drevenom uhlí – akurát ešte o úroveň ťažšie. Nie je totiž vôbec ľahké na ňom stabilne udržiavať a akokoľvek upravovať teplotu. Kameň má ale aj svoje výhody. Všeobecne je opekanie na kameni považované za zdravšie, zabraňuje totiž vzniku škodlivých látok, o ktorých sa môžete dočítať v časti nižšie.
Ako na grilovanie na kameni? Kameň, alebo dosku je lepšie rozohrievať postupne a nie ich pokladať na už rozpálený gril. Prudké teplotné zmeny im nemusia robiť dobre. Ako spoznáte, či je doska dostatočne nahriata? Jednoduchým testom – kvapnite na ňu trochu vody a pokiaľ sa tekutina hneď odparí, môžete začať s opekaním. Potrebná doba na rozpálenie sa väčšinou pohybuje okolo 10 až 15 minút, ale veľmi záleží na type dosky.
Dosku nezabudnite pred grilovaním potrieť olejom, nech sa na ňu jedlo tak nelepí. A po skončení ju samozrejme zakaždým poriadne vydrhnite – stačiť by vám na to mala škrabka a vlhká handra.
Aký kameň na grilovanie?
Ktorý kameň je na grilovanie najvhodnejší? My by sme stavili na kamene lávové a žulové, teda kamene prírodné, bez chémie.
Lávový kameň je z tejto dvojice síce drahší, ale viac toho vydrží. Žulový kameň je naopak dostupnejší, ale po čase sa na ňom môžu objaviť malé prasklinky.
Zdravé grilovanie
Keď sa to tak vezme, každé grilovanie je tak trochu „zdravé“. Pekne sa u neho upokojíme, oddýchneme si od pracovného frmolu a pokecáme si s priateľmi as rodinou.
Grilovanie ale môže byť v mnohých ohľadoch aj nezdravé. Najväčším problémom sú odkvapkávajúce šťavy a tuky dopadajúce z mäsa priamo na žeravé uhlie. Tie sa totiž potom vracajú späť na jedlo vo forme karcinogénnych spalín. A to neznie práve dobre, no čo vy na to? Riešenie našťastie nie je príliš zložité. Tým najjednoduchším sú grilovacie tácky – šťavy a tuk skončia na nich. Pri nepriamom grilovaní je možné pod pokrm postaviť odkvapkávaciu nádobu (pokojne naplnenú vodou, ktorá dodá grilovaným dobrotám na šťavnatosti). Mnoho kvalitnejších grilov má ale riešenie už zabudované, a to práve vo forme trochu sofistikovanejšieho odkvapkávača.
Spaliny ale samozrejme nie sú jediným nezdravým „orieškom“, s ktorým si budete musieť poradiť. Pri grilovaní by ste mali používať kvalitné palivo a mali by ste sa vyhnúť chemickým podpaľovačom. Zároveň by ste mali vsádzať na kvalitné suroviny, nie na lacné predpripravené „kto vie čo“ zo supermarketu. Je dobré myslieť aj na to, že na gril patrí aj zelenina, nie len tučné kusiská mäsa. A keďže opakovanie je matka múdrosti – gril musí byť pred každým opekaním čistý!