Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Grilovanie bravčového mäsa: Kotleta, stehno, krkovička a mnoho ďalšieho
Čo sa budeme hovoriť – na Slovensku sa bravčové mäso drží stále na špičke. Varíme ho v hrncoch, pečieme ho v rúrach a v lete nemôže samozrejme chýbať ani na griloch! Čo všetko by ste o grilovaní bravčového mäsa mali vedieť? Prezradíme vám naše tipy a triky, ako si ho pripraviť čo najchutnejšie a najšťavnatejšie, a v našich stručných receptoch vám poradíme, ako si so všetkým poradiť – od výberu mäsa cez marinádu až po grilovanie kotlety, stehna, krkovičky, bôčika a kto vie, čoho všetkého ďalšieho!
Príprava bravčového mäsa na grilovanie
Ako vybrať bravčové mäso na gril?
Mohli by ste si myslieť, že grilovanie začína až rozpálením grilu, alebo napríklad marinovaním mäsa. To by ste sa ale škaredo plietli. Každé správne grilovanie totiž začína už v obchode, respektíve u mäsiara – výberom kvalitného kusa mäsa! Špeciálne u bravčového potom máte na výber z naozaj z množstva možností, môžete si ugrilovať chudú panenku alebo kotletu, alebo sa skôr pustiť do prerastenej krkovičky, bôčika alebo rebierok. Za zmienku stojí aj stehno, koleno, alebo rovno celé prasiatko - pretože čo keby náhodou nebolo toho mäsa dosť, no nie?
Umytie a porciovanie mäsa
Či už sa vydáte ktoroukoľvek z týchto ciest, doma budete musieť mäso umyť a osušiť a vo väčšine prípadov tiež naporciovať na približne rovnako veľké a hlavne hrubé kúsky, aby sa opekali zhruba rovnako dlhú dobu a aby sa niektoré z nich nevysušili. Mohli by ste mať nutkanie mäso tiež naklepávať, ale úprimne je lepšie sa tomuto procesu pri grilovaní vyhnúť, alebo ho nahradiť ľahkým obúchaním mäsa rukou. Tĺčik nechajte schovaný v zásuvke.
Ako naložiť bravčové?
Po výbere a príprave mäsa prichádza čas na jeho marinovanie, ktoré (aspoň sčasti) zaručí to, že mäso bude na tanieri pekne krehké a plné chuti.
Ako dlho marinovať bravčové mäso?
Ak ho necháte cez noc naložené v chladničke, určite tým nič nepokazíte. Pri väčších kúskoch ho tam dokonca môžete nechať aj celé 2 dni. Pokiaľ už ale máte grilovačku doslova za rohom, marinádu môžete do mäsa premasírovať v rýchlosti v rukách a nechať ho takto naložené do poslednej možnej chvíle. Mäso je potom určite možné – ba dokonca aj žiaduce – marinádou potierať aj počas grilovania.
Všetko ale s citom. Pokiaľ to s marinádou preženiete, väčšina marinády skončí v grile. To po prvé nie je zdravé, pretože olej dopadajúci na uhlíky bude dymiť a vracať sa späť na samotné mäso, a navyše to nebude žiadna sranda vyčistiť. Odporúčame vám preto používať odkvapkávaciu misku, alebo aspoň kúsok alobalu.
Jednoduchá marináda na krkovičku, na rebrá a na iné bravčové
Vráťme sa ale ešte k tej marináde. Čo všetko by vlastne mala obsahovať? Tá úplne najzákladnejšia marináda na bravčové mäso by sa mohla skladať napríklad z:
- olivového oleja,
- citrónovej šťavy
- a potom z nejakého toho vášho obľúbeného korenia a z byliniek.
Na tomto základe môžete začať stavať a potom k nemu postupne pridávať ďalšie ingrediencie a všelijako ich kombinovať. K bravčovému sa podľa nás skvele hodí pivo, horčica, cesnak a sójová omáčka, ale vás určite napadne ešte niečo oveľa lepšie!
Jediné, na čo si dajte trochu pozor, je soľ. Nie že by ste sa jej mali vyhýbať úplne (soľ je koniec koncov nad zlato, že), ale v tejto fáze jej používajte len poskromne. Vysušuje totiž mäso. Ideálne je soliť až priamo pred grilovaním, alebo to pokojne nechať až po ňom. Viac sa toho o príprave vlastnej marinády dozviete v článku Domáca marináda na grilovanie: 10 najlepších receptov.
Ako správne grilovať bravčové mäso? Tipy, triky a najčastejšie chyby
- Prvou vecou, ktorú musíte pred grilovaním urobiť, je temperovanie mäsa. V preklade? Dostať ho na izbovú teplotu, teda vybrať ho z chladničky aspoň hodinu pred grilovaním a nehádzať ho na rošt úplne studené.
- Gril poriadne rozpáľte (pozri náš článok Ako rozpáliť gril?) a mäso ukladajte až na naozaj horúci a prípadne aj pomastený rošt. Mäso sa neho potom nebude natoľko lepiť. A hoci vám to určite nemusíme hovoriť, tak opakovanie je matkou múdrosti – rošt po každom grilovaní poriadne vydrhnite, nech máte nabudúce zase na čom opekať!
- S mäsom na grile pracujte len minimálne. Nepichajte do neho a otáčajte ho, len keď je to naozaj potrebné. A používajte na to miesto vidličky grilovacie kliešte.
- Ako dlho grilovať bravčové mäso? To sa samozrejme líši kúsok od kúska. Všeobecne ale platí, že je lepšie sa riadiť skôr vnútornou teplotou mäsa, nie uplynutým časom na grile. Pripravte si teplomer na mäso a skontrolujte, či vnútorná teplota presiahla „bezpečných“ 71 °C, čo znamená stredné prepečenie, alebo či ho tam ešte chvíľu nechať.
- Skúsenejší kuchári spoznajú prepečené mäso aj po hmate, a to tým klasickým trikom, kedy k sebe obrátite svoju dlaň, prstenníkom sa dotknete špičky palca a druhou rukou „otestujete“ tuhosť svalu práve pod tým palcom. Táto tuhosť totiž približne zodpovedá tuhosti stredne prepečeného steaku.
- Po grilovaní ešte chvíľku vydržte a nechajte mäso pár minút odpočinúť. Skrehne a jeho šťava sa po ňom pekne rovnomerne rozprestrie.
Recepty na kuracie stehná, krídla, steaky Grilovaná zelenina
Na gril s nimi! Recepty na krkovičku, kotletu, rebrá, bôčik a stehno
Krkovička na grile
Krkovička je jedným z najpopulárnejších grilovaných lahôdok. Neoslní síce nikoho, kto miluje mäso chudé, ale inak si získa každého. Marinujte ju cez noc a grilujte na priamom ohni, a to po dobu približne 10 minút z každej strany. Pokiaľ ju naporciujete na kocky, tak sa skvele hodí na špízy!
Panenka a kotleta na grile
Lahodí vám skôr chudé mäso? Potom nešliapnete vedľa s panenkou a s kotletou. U oboch postačí kratšia doba marinovania a aj na grile je to s nimi vcelku rýchle - počas 10 minút budete mať dosť možno ugrilované. Len pozor na to, aby sa vám mäso nevysušilo. Pri takto chudých kúskoch je to hneď.
Rebrá na gril
Poobzerajte sa po vysokých rebrách, na ktorých je dostatok mäsa. Marinujte ich rozhodne minimálne cez noc a pred grilovaním buď poduste v hrnci, alebo ich môžete predpiecť v rúre. Na grile by im potom malo stačiť okolo 20 minút. Musíte ich ale sem tam otočiť a oplatí sa ich aj pri opekaní naďalej potierať marinádou.
Bôčik na grile
Bôčik síce môžete marinovať a grilovať aj v celku, ale odporúčame vám ho skôr naporciovať na úzke plátky a tie potom grilovať sprudka pár minút z každej strany.
Mleté mäso
Kvalita mäsa je dôležitá všade, ale u mletého ju zanedbávame zďaleka najviac. Ak si ho môžete namlieť sami, urobte to. A čo z mletého na grile vymyslieť? Prvé vás určite napadnú hamburgery a o tých sa dozviete všetko potrebné v článku Najlepší hamburger na grile: Recept na mäsové placky a príprava mäsa. Ďalšou možnosťou je napríklad čevabčiči.
Stehná na grile
Pri stehne sa zbavte kosti, alebo ju aspoň nakrojte a odstráňte silnejšie tučné okraje. Zostávajúce okraje potom môžete ešte narezať, aby sa mäso pri grilovaní nekrútilo. Stehno je dobré nakladať do soľného roztoku, alebo do nej roztok dostať marinovacou ihlou a pred grilovaním sa oplatí ju predvariť.
Grilovanie prasiatka a prasaťa
Skúsení kuchári a menej skúsení odvážlivci s veľkým grilom sa môžu vrhnúť na grilovanie celého prasiatka. Nakŕmite ním nielen seba, svoju rodinu a svoju partiu priateľov, ale aj svojich kolegov v práci a dosť možno aj susedov. Počítajte ale so zložitejšou a hlavne dlhšou prípravou. Do mäsa budete musieť vstreknúť nálev a nechať ho aspoň týždeň marinovať. Aj samotná doba opekania bude logicky dlhšia a môže sa pokojne pretiahnuť aj na niekoľko hodín.
Nakoniec sa patrí spomenúť, že bravčové nechutí skvele len z grilu, ale aj údené! Odporúčame vám preto si aspoň zbežne preletieť náš článok Údenie mäsa pre začiatočníkov: Akých chýb sa vyvarovať? Nikdy neviete – možno vás to chytí a časom nedáte na údenie dopustiť.
Recepty na tie najlepšie špízy na grile Recept na pečené zemiaky na grile