Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
6 tipov, ako uvariť krúpy a top recepty z krúp
Už vás nebaví jesť stále dookola zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Chcete zmeniť jedálniček a pridať niečo nadupané živinami a vitamínmi. Tak to ste na správnej adrese! Príďte na chuť neprávom zabúdaným krúpam, ktoré vás nielen lacno zasýtia, ale hlavne skvele chutia. Ako uvariť krúpy a aké recepty si z nich môžete pripraviť?
Čo to sú krúpy
Z čoho sú? Krúpy vznikajú zo zŕn ovsa, jačmeňa, pšenice či pohánky, u ktorých sú odstránené a obrúsené časti obalov. Sú prirodzene celozrnné a obsahujú kľúčik, a preto v nich nájdete veľké množstvo zdraviu prospešných látok, vlákniny a bielkovín. Obsahujú okrem iného napr. vápnik, horčík, zinok, fosfor či železo.
Jačmenné krúpy sa predávajú v 3 veľkostiach - č. 3 malé, č. 7 stredné a č. 10 veľké. To ovplyvňuje ich veľkosť, ale aj dobu varu. Kúpiť môžete aj lámanku čiže lámané krúpy a zabíjačkový variant na použitie do zabíjačkových špecialít.
Vzhľadom k rozdielnym pôvodným surovinám aj veľkostiam krúp je ich použitie univerzálne. Uvarené krúpy sa hodia do polievok, omáčok, šalátov, plniek, ako príloha a samozrejme na hubového kubu. Dochutením a rozmixovaním si dokonca vyrobíte zdravú nátierku.
6 tipov na varenie krúp
- Pred varením krúpy poriadne prepláchnite.
- Vsypte ich do dostatočne veľkého hrnca - krúpy dosť napučia.
- Zalejte ich vodou v pomere 1 diel krúp na 4 diely vody. Nechajte aspoň na 30 minút namočiť pre lepšiu stráviteľnosť a potom vodu zlejte.
- Zalejte čistou vodou, osoľte ju a priveďte do varu.
- Varte do zmäknutia - záleží na veľkosti krúp a na tom, aké mäkké krúpy chcete mať. Malým krúpam bude stačiť 20-30 minút, ale priebežne ich ochutnávajte.
- Ak krúpy používate ako vložku do polievky alebo omáčky, vždy ich najskôr uvarte zvlášť. Zakalili by vám pokrm.
Ako krúpy uvariť, aby nenadúvali
Nadúvajú vás krúpy a preto sa im v kuchyni vyhýbate oblúkom? Môže to byť aj ich obľúbenou kombináciou so strukovinami, alebo si s nimi skrátka vaše zažívanie nerozumie. Ako to napraviť?
Top recepty z krúp
Recept na hubového kubu
400 g krúp a 70 g sušených húb cca na 1 hodinu namočte do teplej vody. Po namočení môžete krúpy krátko spariť horúcou vodou alebo ich rovno vsypte do horúcej osolenej vody a varte 20-30 minút takmer domäkka. Na 100 g masti orestuje 3 nasekané cibule a 4 strúčiky cesnaku, pridajte krúpy, huby, soľ, korenie a 4 lyžice sušenej majoránky a premiešajte. Zmes presypte do vymasteného pekáča a pečte zhruba 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Recept na krúpovú polievku
Na oleji orestujte 1 nakrájanú cibuľu, 1 mrkvu a 1 stopkový zeler na kocky. Pridajte 100 g krájaného údeného mäsa a 100 g suchých jačmenných krúp. Zalejte litrom vývaru a varte cca 1 hodinu. Potom pridajte na kocky nakrájaný zemiak, prevarte do jeho zmäknutia, dosoľte a dokoreňte.
Krúpy na sladko
Krúpy (skvelé sú pohánkové) prepláchnite a na niekoľko hodín namočte. Potom ich zlejte a v hrnci zalejte mliekom tak, aby hladina mlieka bola cca 2 cm nad hladinou krúp. Na miernom ohni varte 20-25 minút, zmes miešajte a strážte, aby sa krúpy nepripálili. Oslaďte, pridajte štipku škorice a ľubovoľné ovocie.
Recept na šoulet
250 g hrachu preberte, prepláchnite a cez noc namočte do vody. Druhý deň prepláchnite a cca na hodinu namočte 200 g krúp. Hrach uvarte v nesolenej vode domäkka, krúpy uvarte zvlášť v solenej vode taktiež domäkka. Na oleji alebo masti orestujte 1 cibuľu nakrájanú najemno a potom ju zmiešajte s krúpami a hrachom. Pridajte 2 roztlačené strúčiky cesnaku, soľ, korenie a 1 lyžicu majoránu. Zmes presypte do vymasteného pekáča a zhruba 30 minút zapekajte v rúre na 190 °C.
Recept na krúpoto
Ide o obdobu rizota či risotta, kedy ryžu nahradíte krúpami. Na oleji opečte cibuľku, vsypte k nej vopred namočené krúpy, zalejte ich vývarom a uvarte domäkka. Čo si do krupota pridáte, je len na vás. Môžete si urobiť ľubovoľnú variáciu na rizoto (s mäsom, zeleninou, tuniakom) alebo skúste staročeské hubové krupoto, ktoré sa pripravuje ako hubový kuba, len sa nezapeká.
Recept na krúpovú nátierku
Uvarené krúpy rozmixujte alebo pomeľte v kuchynskom mlynčeku, dochuťte cesnakom, soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti. Obľúbená je aj kombinácia so šošovicou, ktorú tiež uvarte domäkka a rozomeľte spolu s krúpami, alebo so sekanými olivami.