Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako uvariť kapustu
Dusená kapusta k voňavej kačici, poctivá kapustnica alebo závitky vám zaručene zamotajú hlavu. Kto by tiež odolal tej šťavnatej hlávke plnej vitamínu C, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, ale aj síry, draslíka a vápnika. A v kyslej forme vám doslova nakopne črevá!
Hlávka vám nejde z hlavy?
Čo s tým? Kapustu môžete variť, piecť, dusiť, nakladať aj smažiť. Baliť, krájať, sekať alebo len tak nakrájať do šalátu. Vyťažte z hlávky maximum!
- Dusenú kapustu si pripravíte zo sterilizovanej aj čerstvej zeleniny. Čerstvú kapustu stačí nakrájať na rezance a podusiť, nakladanú zbavte nálevu a prípadne tiež poduste, alebo prepláchnite. Na masti orestujte cibuľu, pridajte kapustu, podlejte trochou vody a duste domäkka cca 15 min. Zaprášte múkou a ešte pár minút prevarte. Dochuťte octom, soľou a cukrom.
- Na pečenú kapustu nakrájajte hlávku na hrubšie plátky, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte. Pečte na 180 °C cca 10 minút, potom obráťte a dopečte ďalších zhruba 10 min. K pečenej kapuste sa skvele hodia marinády.
- Na varenie celej hlávky (napr. na závitky) prekrojte listy pri hlúbe a kapustu vložte do vriacej vody tak, aby bola celá ponorená. Listy by mali postupne mäknúť a odlupovať sa. Ďalšou možnosťou je listy zlúpať za surova a následne povariť, to je ale zložitejšie. Z listov zrežte stredové rebro, naplňte ich napríklad mletým mäsom a poduste v paradajkovej omáčke alebo skúste ázijský spôsob so sójovo-zázvorovou omáčkou.
- Na nakladanú, kyslú alebo kvasenú kapustu si hlávku nakrájajte na rezančeky a premiešajte s polkolieskami cibule, rascou, soľou a bobkovým listom. Kapustu postupne prepichujte do keramického suda na kapustu alebo suda a prebytočnú tekutinu odlievajte bokom. Povrch kapusty ale nesmie zostať suchý - vodu z kapusty prípadne dolejte späť. Prvé dni skladujte pri teplote okolo 18 °C, potom ju presuňte do miestnosti s teplotou cca okolo 9 °C. Priebežne kontrolujte a zhruba za mesiac je hotová.
- Strúhanú čerstvú kapustu si užijete v šalátoch alebo v jarných závitkoch. Aby bola stráviteľnejšia, obarte ju vriacou vodou. Krehkejšiu kapustu docielite jej presolením a niekoľkominútovým premačkaním rúk, kedy pustí šťavu. Zvyšnú kapustu môžete orestovať v štýle ázijských rezancov.