Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako pripraviť kuskus
Chcete skúsiť novú prílohu, ale v krajine kuskusu ste ešte nováčikom. Sotva ste sa dozvedeli, že ide o cestovinu a o to viac netušíte ako na ňu. Rozhodne ale nechcete mlazgavú kašu, ktorú vám servírujú v miestnej jedálni. Tak čo s ňou?
Ako na kus kuskusu?
Kuskus si obľúbite ako vložku do polievky, zaujímavú prílohu k rybe, v šaláte alebo na spôsob rizota. Môžete si z neho urobiť sladký dezert v štýle mliečnej ryže, nákyp alebo ho len tak zmiešať s ovocím. Ako ho ale pripraviť, aby všetci volali po ďalšom kúsku?
- Klasický kuskus stačí zaliať vriacou vodou alebo vývarom v pomere 1:1,5 alebo 1:2 (presný pomer hľadajte na obale), priklopiť pokrievkou a nechať zhruba 6 minút odstáť. Na záver ho našuchorte vidličkou a dochuťte napríklad korením, bylinkami, citrónom a olivovým olejom.
- Celozrnný kuskus je chuťovo výraznejší a výživovo hodnotnejší. Zrnká sú tvrdšie a preto ich treba zaliať vriacou vodou a minútu dve povariť. Potom ho nechajte pod pokrievkou niekoľko minút odstáť a pracujte s ním rovnako ako s necelozrnným variantom. Ďalšou možnosťou je zaliať ho vriacou tekutinou a bez varenia nechať zapariť o pár minút dlhšie ako klasický kuskus.
Tip: Kuskus pripravujte v tenkej vrstve v čo najširšej nádobe – v panvici či na plechu. Tak sa vyhnete zlepenej hmote pri dne a tvrdým guľôčkam navrchu.