Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako dlho variť kukuricu
Keď kukuricu stretnete zabalenú v obchode alebo ju míňate na poli pri ceste na chatu, zbehnú sa vám sliny. Grilovaný klas ako príloha k pečenému steaku a večer misa popcornu? Žltým klasom so zrnami krásne usporiadanými do radov skrátka nemôžete odolať! A s našimi tipmi pri príprave kukurice hnevom nepuknete.
Grilovaná, varená alebo chrumkavá
- Cukrovú kukuricu z obchodu varte v dostatočne veľkom hrnci 20-30 minút. Pokiaľ máte predvarené klasy, skráťte dobu varu. Vodu nezabudnite poriadne osoliť.
- Kukuricu z poľa najprv ošúpte a odstráňte aj všetky vlasy - zrnká by mali byť svetlo žlté. Vo vriacej dobre osolenej vode ju varte cca 2 hodiny.
- Mrazeným zrnkom kukurice bude stačiť asi 5 minút varenia.
- Tlakovým hrncom skrátite dobu varenia cca na štvrtinu. V ňom kukuricu zalejte vodou len zhruba do tretiny.
- V parnom hrnci či na naparováku varte kukuricu do zmäknutia. Takto si zachová všetky zdraviu prospešné látky.
- Varenú kukuricu môžete podávať len tak s maslom a soľou, ale veľmi jej pristane gril. Celé či pokrájané klasy na ňom opekajte zo všetkých strán cca 10-15 minút.
- Lahodný domáci popcorn si pripravíte z kvalitných zrniek a oleja alebo Ghí (prepustené maslo). Ďalej vám stačí hrniec alebo panvica s pokrievkou či mikrovlnkou. Zrnká opekajte do vypukania, pravidelne premiešavajte a sledujte, aby sa nespálili. Na záver dosoľte, okoreňte alebo oslaďte.
Tip: Čím mladšia kukurica, tým kratšiu dobu ju budete variť. Priebežne ju kontrolujte ľahkým stlačením - nemala by byť vodnatá ani tvrdá. Nedovarenú kukuricu nejedzte, spôsobila by vám zažívacie problémy.
Čo s kukuričným šúpolím?
- Na grilovanie môžete lístie na kukurici nechať. Keď ho vopred namočíte, dodá jej príjemnú dymovú arómu.
- Suché šúpolie poslúži aj na podpal.
- Využijete ho napríklad na zabalenie rýb, kuracieho mäsa s ryžou a na tradičné tamales (zmes mäsa a kukuričného cesta). Balíčky z kukuričných listov v jedle udržia šťavu a arómu.
- Môžete z neho vyrábať figúrky, zvieratká a dekorácie. Šúpolie vytvarujte, previažte a dozdobte ďalšími materiálmi. Alebo ho natrhajte na úzke pruhy a upleťte z neho napríklad veniec, košík či papuče.
- Šúpolím môžete nakŕmiť domáce zvieratá alebo im ho dať ako podstielku.