Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Xiaomi 14 recenzia: výkonný diabol, ktorý sa môže zahriať
Neprehliadnite novinky od čínskeho velikána. Xiaomi si pre vás pripravilo vynikajúci fotomodul so svetoznámou značkou Leica, ktorý vás osloví hlavným fotoaparátom, teleobjektívom, ale napríklad aj selfie kamerou. Nadšených fotografov potešia realistické farby na výsledných snímkach. To ale nie je všetko. Xiaomi 14 vo svojom dizajnovom a kompaktnom tele skrýva ohromujúci výkon, ktorý uspokojí aj tých najnáruživejších hráčov mobilných hier. Poteší aj funkčný softvér a rýchle nabíjanie. Prečítajte si, aké všetky plusy, ale aj mínusy sme počas nášho testovania zaznamenali.
Parametre Xiaomi 14
Hlavný fotoaparát | 50 Mpx (23 mm, f/1,6, OIS) |
Ultraširoký objektív | 50 Mpx (14 mm, f/2,2) |
Plávajúci teleobjektív | 50 Mpx (75 mm, f/2,0, OIS) |
Batéria | 4 610 mAh |
Nabíjanie | 90 W káblové nabíjanie, 50 W bezdrôtové nabíjanie, 10 W spätné nabíjanie |
Konektivita | Dual SIM, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC |
- Mobilné telefóny v 21 obchodoch
- 692,00 € – 1 264,93 €
- Mobilné telefóny v 36 obchodoch
Obsah balenia
Hneď prvým prekvapením pre nás bol obsah balenia. Pomerne mohutná krabička v sebe neskrývala len samotný telefón, návody a vzduchoprázdno. V balení nájdete okrem telefónu tiež:
- 90W adaptér,
- nabíjací kábel,
- ihlu na vysunutie SIM karty,
- ochranný silikónový obal,
- ochranné sklo nalepené už z výroby.
V súčasnosti je už samotná nabíjačka príjemným bonusom. Obal a ochranné sklo znásobujú dobrý prvý dojem. Upozorniť však musíme na nabíjací kábel typu USB-A na USB-C, ktorý sa vymyká dnešným štandardom (čisto USB-C). Ak vlastníte novšie auto, s týmto káblom si Xiaomi 14 v aute pravdepodobne nenabijete.
Dizajn
Na testovanie sa nám do rúk dostalo Xiaomi 14 v čiernej farbe. Telefón v tomto prevedení s matnou zadnou stranou a lesklými rovnými kovovými rámčekmi pôsobí veľmi elegantne. Jeho najväčšou dominantou je samozrejme štvorcový modul fotoaparátu, ktorý je ešte o niečo väčší ako u predchádzajúceho modelu Xiaomi 13. Prémiový vzhľad ale ešte nie je všetko. V rukách sa nám telefón trochu šmýkal, a preto sa ťažšie ovládal jednou rukou. Všetko sa dá vyriešiť krytom (napríklad tým, ktorý nájdete v balení), vďaka ktorému sa mobilný telefón ľahko ovláda aj jednou rukou, nešmýka sa a navyše chráni vyčnievajúci fotoaparát na zadnej strane.
Nechýba tu ani už bežná ochrana IP68, s ktorou sa môžete s telefónom ponoriť do hĺbky 1,5 m na približne 30 minút. Navyše sa nemusíte obávať používať telefón v prašnom prostredí. V spodnej časti nájdete kvalitné reproduktory, port USB-C a zásuvku na dve SIM karty (podobne ako pri modeli Galaxy S23). Naopak, v hornom rámčeku už nenájdete ani infračervený port, ktorý sa teraz presunul do fotomodulu. Čo sa týka konektivity, nechýba tu ani podpora Wi-Fi 7 či najnovšieho Bluetooth 5.4.
Displej
Na displeji nemáme skoro čo vytknúť. 6,36" HDR 10+ AMOLED panel s rozlíšením 2 670 × 1 200 px a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz hovorí sám za seba. Rámčeky sú navyše neuveriteľne tenké a v sledovaní videí alebo pri hraní hier vám nebude prekážať ani pomerne malý záber selfie kamery. Maximálny jas 3 000 nitov na papieri prekonáva aj Galaxy S24. V praxi je to však trochu horšie a na priamom slnku sme mali trochu problém s čitateľnosťou.
Farby na displeji sú sýte a pre oči príjemné. Pokiaľ by vám ale prednastavené farby nevyhovovali, v nastavení si môžete navoliť iné farebné podanie (zodpovedajúce sRGB, alebo naopak viac živé a saturované, alebo môžete nechať na automatike, nech rozhodne za vás podľa zobrazeného obsahu). Samotná obrazovka je chránená sklom Gorilla Glass Victus a ďalej už nalepenou fóliou.
Okrem selfie kamery nájdete na displeji aj čítačku odtlačkov prstov. Tá funguje perfektne. Je rýchla a presná. Rovnako tak musíme pochváliť aj odomykanie telefónu pomocou rozpoznávania tváre. Predlepená fólia z výroby sa však nezdala byť veľmi kvalitná. Už po niekoľkých dňoch bežného používania telefónu bola viditeľne poškriabaná.
Fotoaparáty
Jednou z najočakávanejších častí výbavy je u Xiaomi 14 nepochybne fotoaparát. Nový model prichádza s tromi 50 Mpx objektívmi a 32 Mpx selfie kamerou. Vo výbave fotoaparátu nájdete klasickú Fotografiu, Portrét, Video, ale aj Film, režim na fotenie dokumentov či záložku PRO s možnosťou nastavenia expozičného času a pod.
Nemôžeme zabudnúť ani na spoluprácu so značkou Leica, ktorá sa hrdo vyníma medzi objektívmi na zadnej strane telefónu. Nemecká značka sa dostala ako do samotných objektívov, tak aj do dvoch režimov (Leica Authentic + Leica Vibrant) a štýlov na úpravu fotografií. Od režimu Authentic očakávajte autentickejšie a surovejšie farby, zatiaľ čo od režimu Vibrant očakávajte živšie a sýtejšie farby.
Hlavný fotoaparát
Hviezdou všetkých troch (teoreticky štyroch, ak počítame aj prednú kameru) objektívov je ten hlavný. 50 Mpx, 1/1,31 palca, svetelnosť f/1,6, optická stabilizácia a laserové zaostrovanie zaručujú skvelé fotografie plné ostrosti a detailov. Pomerne hravo si poradí ako s umelým svetlom, tak aj s protisvetlom. Pri fotografovaní proti slnku sú niektoré časti fotografie tmavšie, ako by mali byť. Rozhodne to však nie je nič, za čo by sme strhávali Xiaomi 14 body z hodnotenia.
Značka sa pri svojej vlajkovej lodi chváli vylepšením rýchlosti snímania a my potvrdzujeme, že sa naozaj má čím chváliť. Rýchlosť snímania sme si vyskúšali napríklad na prechádzajúcej električke a prechádzajúcej pani s kočíkom. Ani po priblížení neuvidíte na fotografii nič rozmazané. Klobúk dole. V interiéri sme vyskúšali aj rýchlosť zaostrovania a päť z piatich záberov bolo naozaj vydarených - v plnom detaile a ostrosti.
Fotografia 1 v plnom rozlíšení Fotografia 2 v plnom rozlíšení
Pri fotkách za šera a v tme sme trošku rozkolísaní. Pri fotení bez nočného režimu bola až príliš tmavá obloha a aj niektoré ďalšie objekty na fotke. Snímky by boli ešte o niečo lepšie, keby telefón viac vyťahoval tmavšie miesta. Avšak za použitia nočného režimu sa karty pomerne obrátili. Farby sú reálne, fotky plné detailov a bez zbytočného šumu. Pokiaľ teda často fotíte za horších svetelných podmienok, rozhodne odporúčame použiť nočný režim.
Teleobjektív
Ako ďalšie sa zameriame na 50 Mpx teleobjektív so svetelnosťou f/2,0, 75 mm, optickou stabilizáciou a makro snímačom do vzdialenosti 10 cm. Aj tu musíme pochváliť detaily, ostrosť a realistické farby, ktoré tento objektív zachytáva. Absolútne vynikajúci je však aj portrétny režim, ktorý okrem čistého zachytenia pleti dokáže veľmi dobre softvérovo rozmazávať pozadie, a to aj pri tých najmenších detailoch.
Ultraširoký objektív
Napriek tomu, že sa ultraširoký objektív so svetelnosťou f/2,2 a 75 mm javí ako ďalší 50 Mpx zabijak, nás do stoličky úplne neposadil. Detaily v krajoch sú mäkšie, než by mohli byť a ľahko sa tam tak stráca ostrosť. Pokiaľ sa ale na výslednú snímku pozrieme ako na celok a ešte za denného svetla, ide stále o vydarený a funkčný objektív.
Selfie kamera
Od prednej 32 Mpx kamery so svetelnosťou f/2,0 môžete očakávať dobré detailné snímky, ktoré vás ale svojou kvalitou asi príliš neprekvapia (samozrejme s ohľadom na to, na akú kvalitu ste zvyknutí). Selfie kamera vie nahrávať video v 4K rozlíšení pri až 60 snímkach za sekundu. To sa vám môže hodiť napríklad pri vytváraní materiálov pre sociálne siete. Fotografia 1 v plnom rozlíšení Fotografia 2 v plnom rozlíšení
Video
Zadnou kamerou natočíte video pokojne v 8K rozlíšení až pri 24 snímkach za sekundu. Praktickejšia je však verzia s rozlíšením 4K až do 60 snímok za sekundu, lebo nazbierané zábery vám v telefóne nezaberú toľko miesta. Pri videu však musíme v prvom rade vyzdvihnúť stabilizáciu, ktorá vám zabezpečí ostrý výsledok so všetkými detailmi.
Výkon
Výkonný čipset, ktorý sa zapotí
Xiaomi stavilo u svojho najnovšieho modelu na jeden z najvýkonnejších čipsetov Snapdragon®️ 8 generácie 3. Zaistil si tak naozaj skvelé výsledky pri bežnom používaní a aj počas hrania náročných hier ako napríklad Call od Duty, Genshin Impact alebo Diablo Immortal. Nabitý procesor robí v relatívne malom tele telefónu poriadny neporiadok. Už pri bežnom používaní sa mobil ľahko zahrieva. Po hodinovom hraní náročnejšej hry sme ho skoro neudržali v ruke. Podľa benchmarku od 3DMark teplota pri hraní dosahovala až 49 °C!
Hry ako žrút batérie
Počas hrania hier alebo pred ich spustením si môžete nastaviť režim vysokého výkonu. Oceňujeme vyskakovací widget, ktorý vás na túto funkcionalitu pri spustení hry upozorní a nie je potrebné prechádzať do samotného nastavenia. Počítajte však s tým, že batériu vyžmýka na maximum. Diablo na najvyššie detaily si po hodine hrania zobralo približne 20 až 25 % batérie. Pri hre Genshin Impact to bolo o niečo menej.
Testovanie procesora a grafiky
Okrem iného sme sa pustili do testovania procesora a grafiky pomocou overených aplikácií. Pri testovaní CPU v programe Geekbench 6, ktorý simuluje každodenné úlohy, dosiahol Xiaomi 14 v jednojadrovom teste 2 255 bodov a vo viacjadrovom teste 7 008 bodov. Na porovnanie, napríklad Samsung Galaxy S23 Ultra mal v rovnakom teste skóre 2 255 a 5 000 bodov. Aj v teste grafického výkonu porazil najnovší model Xiaomi spomínaný Galaxy S23 Ultra (8 813 bodov) so svojím výsledným skóre 14 020 bodov.
Pamäť
Pri testovaní sme mali v rukách variant s 12 GB operačnou pamäťou a 512 GB internou pamäťou. Jedná sa o drahší variant základného modelu. Pokiaľ chcete ušetriť necelé tri tisícky, siahnuť môžete po variante 12 GB RAM s 256 GB internou pamäťou, ktorá by mala byť s ohľadom na použitý čipset dostatočná. Pre väčších nadšencov alebo náročnejších užívateľov je v predpredaji Xiaomi 14 Ultra so 16 GB RAM a 512 GB internou pamäťou.
Software
Po zapnutí telefónu na vás čaká veľmi prívetivé užívateľské prostredie postavené na Android 14 s nadstavbou HyperOS. Všetko beží, ako má. Aj počas týždenného testovania sme nenarazili na žiadne záseky alebo pomalšie reakcie.
Prehľadné a prispôsobivé prostredie
Domovská obrazovka, notifikačný panel a nastavenia sú prehľadné. Notifikačný panel sa vám zobrazí, keď potiahnete prstom nadol z ľavého horného rohu, ovládacie centrum potom z pravého horného rohu (alebo zo stredu). Uzamknutú obrazovku si môžete čo najviac prispôsobiť svojim každodenným potrebám. Xiaomi (už niekoľko rokov) ponúka aj možnosť výberu medzi svetlým a tmavým režimom displeja. A navyše má táto vlajková loď nový vlastný font MiSans, ktorý je ľahko použiteľný aj v slovenčine.
Predinštalované aplikácie, ktoré akurát zaberajú miesto
V rámci predinštalovaných aplikácií už asi každý očakáva YouTube, Spotify, Facebook, LinkedIn alebo Netflix. U Xiaomi 14 sme ale narazili napríklad aj na Amazon Shopping, AliExpress alebo TikTok. Aplikácie, ktoré sú za nás zbytočné a pri odinštalovaní u nich strávime zbytočný čas navyše.
Garantované aktualizácie
Priaznivý je na druhej strane prísľub hlavných aktualizácií na 4 roky a bezpečnostných aktualizácií na 5 rokov. Vzhľadom na 7 rokov aktualizácií operačného systému a 7 rokov bezpečnostných aktualizácií pre nový rad Samsung Galaxy S24 sa to môže zdať zanedbateľné. My to však v dnešnej dobe stále považujeme za nadpriemer.
Výdrž a nabíjanie
Batéria s kapacitou 4 610 mAh spoločne s výkonným čipsetom by vám mala zaistiť až jednodňové bežné používanie telefónu. Xiaomi 14 nás ale v tomto ohľade naozaj milo prekvapil. Pri bežnom používaní mobilu (surfovanie na internete a sociálnych sieťach, fotenie, využitie navigácie atď.) vydržal dokonca dva dni. A to je skoro aj nadštandard pri takto kompaktnom telefóne.
Pri výživnom hraní hier musíte samozrejme počítať s rýchlejším úbytkom energie. Ale aj tak nie je problém, aby telefón bez problémov vydržal jeden celý deň. A keď mu dôjde šťava, poslúži vám 90 W nabíjačka, ktorá telefón nabije z 0 na 100 % za necelých 40 minút. Pokiaľ uprednostňujete bezdrôtové nabíjanie, aj to je k dispozícii - s výkonom 50 W. A výrobca nezabudol ani na reverzné nabíjanie s hodnotou 10 W.
Súhrn recenzie
Xiaomi 14 nás rozhodne nesklamal. Naopak nás oslovil svojim kompaktným a štýlovým telom, rýchlym systémom, vzhľadom na svoju veľkosť prekvapivo dlhou výdržou batérie a rovnako skvelým fotoaparátom. V pomere cena verzus výkon sa jedná o kvalitný kúsok. Základný variant Xiaomi 14 12GB/256GB kúpite za odporúčanú cenu 899,00 €, variant s väčšou internou pamäťou Xiaomi 14 12GB/512GB potom za odporúčanú cenu 999,00 €.
Táto malá vlajková loď od Xiaomi má ale aj svoje tienisté stránky. K nim rozhodne radíme až prílišné zahrievanie pri vysokom výkone (hranie hier, dlhé natáčanie videí), špinavé rámčeky od odtlačkov prstov a širokouhlý objektív, od ktorého sme čakali viac (minimálne vyššiu ostrosť výsledných snímok). Pridať by sme mohli aj nie príliš kvalitnú fóliu na displeji. Tú však ospravedlňuje fakt, že je v cene ako bonus. Okrem toho ju môžete ľahko odstrániť a vymeniť za novú alebo si dokúpiť ochranné sklo.
- 718,90 € – 1 012,04 €
- Mobilné telefóny v 21 obchodoch
- 692,00 € – 1 264,93 €
- Mobilné telefóny v 36 obchodoch
Porovnanie s konkurenciou
Hlavnú konkurenciu pre Xiaomi 14 vidíme v Samsung Galaxy S24. Ide o menší a ľahší mobilný telefón s výborným displejom, kvalitným fotoaparátom a nadpriemernou softvérovou aj bezpečnostnou podporou (7 rokov). Na Xiaomi 14 stráca tento základný model v kapacite operačnej pamäte (8 GB) alebo nabíjania (25 W drôtové a 15 W bezdrôtové).
Za lepšiu cenu si zaobstaráte podobne veľký Google Pixel 8. Ten vám ponúkne výkonný procesor (Tensor G3), kvalitný displej a softvérovú podporu až na 7 rokov. Na druhej strane musíte počítať aj s výrazne pomalším nabíjaním (27 W káblové a 18 W bezdrôtové) a absenciou teleobjektívu.
Ak telefón používate predovšetkým na fotografovanie, odporúčame vám skôr model Vivo X100 Pro v podobnej cenovej kategórii. Má síce o niečo horší softvér, o rok menšiu podporu a zaplatíte zaň o pár desiatok eur viac, ale za tie fotografie sa to oplatí.
Podobnú kvalitu softvérovej nadstavby a rovnakú dĺžku softvérovej aj bezpečnostnej podpory (4 a 5 rokov) nájdete aj u OnePlus 12. Výhodou je napríklad silná batéria (5 400 mAh), rýchle nabíjanie (100 W káblové, 50 W bezdrôtové, 10 W reverzné) alebo kvalitný AMOLED displej s jasom až 4 500 nitov.