Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
9 tipov, ako na správne usporiadanie potravín v chladničke
Viete, prečo by ste nemali podceňovať spôsob usporiadania potravín v chladničke? Vďaka dobrej organizácii budete mať perfektný prehľad o obsahu chladničky, znížite riziko vzniku plesní a šírenia baktérií medzi potravinami, a zároveň sa vám bude spotrebič ľahšie udržiavať čistý. Zistite, na aké potraviny je vhodná nulová zóna a čo do chladničky vôbec nepatrí.
Obsah článku
- Ako usporiadať chladničku?
- 9 trikov na dobrú organizáciu chladničky
- Pravidlá usporiadania potravín v chladničke: Čo kam patrí?
- Spodné zásuvky na dlhšie čerstvú zeleninu i ovocie
- Dvere chladničky – ideálne miesto na nápoje a omáčky
- Usporiadanie potravín zhora až dole
- Na čo slúži nulová zóna a na aké potraviny je určená?
- Viete, čo nepatrí do chladničky?
Ako usporiadať chladničku?
Chladnička je miestom na mnohé položky rôzneho typu – od vajec, čerstvého mäsa, zeleniny i ovocia, mäsových a mliečnych výrobkov až po nápoje a uvarené pokrmy. Tento priestor je veľmi dôležité udržiavať v čistote, pretože pri nesprávnej hygiene dochádza k rozmnožovaniu baktérií v potravinách a k ich rýchlejšiemu kazeniu. Dodržiavanie určitého systému pri ukladaní potravín do chladničky je nutné na to, aby sa vám tam všetky zmestili, a zároveň vám vydržali čo najdlhšie čerstvé.
Usporiadaná chladnička a správne skladovanie potravín majú množstvo výhod. Pomáhajú predchádzať vzniku otravy z jedla vďaka vášmu dobrému prehľadu o stave potravín, a to vrátane dátumu ich minimálnej trvanlivosti. Predlžujú trvanlivosť potravín a bránia ich predčasnému kazeniu, a zároveň zabraňujú zbytočnému vyhadzovaniu jedla, čo uvíta životné prostredie aj vaša peňaženka.
Okrem toho nájdete rýchlejšie a jednoduchšie potraviny, ktoré chcete použiť. Nezabudnete tak ľahko na potraviny zapadnuté voľakde v hlbinách chladničky. Vďaka ľahšiemu monitorovaniu stavu potravín sa minimalizuje riziko prenosu plesní medzi potravinami. Ak zakročíte včas, plesne sa toľko neroznesú. Výhodou je aj jednoduchšie čistenie a udržiavanie vnútorného priestoru chladničky v čistote.
Ako odhlučniť chladničku? Aké sú najlepšie chladničky súčasnosti?
9 trikov na dobrú organizáciu chladničky
- Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dostatočne cirkulovať vzduch a vy ste mali lepší prehľad o potravinách, ktoré sú v nej umiestnené.
- Novo zakúpené potraviny ukladajte za staršie balenia. Vďaka tomu ich budete spotrebovávať v správnom poradí podľa dátumu spotreby.
- Eliminujte umiestňovanie otvorených plechoviek do chladničky. Premiestnením jej obsahu do uzatvárateľnej dózy na potraviny zabránite zhoršeniu ich kvality a postupnému vysychaniu. Namiesto uzatvárateľných dóz môžete použiť zipsové sáčky.
- Surové mäso, hydinu aj morské plody umiestňujte do hermeticky uzavretých nádob na spodnej polici v chladničke.
- Zvyšky pokrmov uchovávajte v menších nádobách, v ktorých sa rýchlejšie ochladia. Vďaka tomu zabránite rýchlejšiemu rastu baktérií.
- Dbajte na starostlivú hygienu vo vnútri chladničky a priebežne odstraňujte nielen pokazené a exspirované potraviny, ale aj rozliate šťavy, a rôzne omrvinky i popadané kúsočky jedla.
- Do chladničky nepatrí v žiadnom prípade teplé jedlo – príliš by ohrialo vzduch vo vnútri spotrebiča. Pri opätovnom ochladzovaní jeho vnútra by dostal chladiaci okruh chladničky poriadne zabrať.
- Potraviny, ktoré nemáte v pláne skonzumovať do 3 dní, umiestnite radšej do mrazničky. Myslite však na to, že nie všetky druhy potravín je vhodné zamraziť.
- Na prehľadné usporiadanie potravín v chladničke sa vám zídu hermeticky uzatvárateľné dózy na potraviny, zaváracie poháre a rôzne organizéry. Do jednoho boxu môžete naskladať dochucovadlá, do iného mliečne výrobky a do ďalšieho budete napríklad ukladať potraviny na okamžitú spotrebu. Vďaka tomu znížite množstvo vyhodeného jedla.
Pravidlá usporiadania potravín v chladničke: Čo kam patrí?
Zaujíma vás, v ktorých častiach kombinovanej chladničky s mrazničkou by ste mali skladovať aké druhy potravín, aby bola čo najdlhšie zachovaná ich kvalita aj čerstvosť?
- Horná polica: najvyššia teplota v chladničke vhodná na uskladnenie dezertov a varených pokrmov umiestnených v uzavretých nádobách.
- Prostredná polica: údeniny, mliečne výrobky, rastlinné výrobky (nátierky, tofu, tempeh, zákusky, prípadne margaríny a vajcia.
- Dolná polica: najnižšia teplota vhodná najmä na čerstvé mäso a ryby.
- Spodné zásuvky: vyššia vlhkosť vzduchu je prispôsobená hlavne na ovocie a zeleninu.
- Dvere: najvyššia a kolísavá teplota, ktorú zvládnu nápoje, otvorené marmelády a džemy, omáčky, dresingy, maslo a vajcia.
Zápach z chladničky? A ako ju vyčistiť? 7 tipov na správne umiestnenie chladničky
Spodné zásuvky na dlhšie čerstvú zeleninu i ovocie
Moderné chladničky sú väčšinou vybavené dvomi boxmi – jedným na ovocie a druhým na zeleninu. Oboje si vyžaduje trocha odlišnú vlhkosť vzduchu, ktorú im špeciálne zásuvky dokážu poskytnúť. Zatiaľ čo zelenina vydrží dlhšie čerstvá vo vyššej vlhkosti, ovociu sa bude viac dariť v suchšom prostredí. Zeleninu ani ovocie pred uložením do chladničky neumývajte a vyberte ho z igelitových vrecúšok.
Aké ovocie alebo zelenina do chladničky jednoznačne patrí?
- Zrelé ovocie a zelenina, pričom nezrelé kúsky patria na kuchynskú linku alebo iné miesto, kde dozrejú. V chladničke by sa proces ich zrenia výrazne spomalil.
- Kôstkovité a bobuľovité ovocie.
- Zo zeleniny sú to šaláty, reďkovky a mrkva.
Dvere chladničky – ideálne miesto na nápoje a omáčky
Potraviny uložené na dverách chladničky sú vystavované častým teplotným výkyvom kvôli otváraniu dverí. Pretože je na tomto mieste teplota veľmi nestála a pomerne vysoká, potraviny sa tu rýchlejšie kazia. Toto miesto je vhodné najmä pre mlieko, džúsy a nápoje. Ďalej sem patria otvorené džemy, marmelády i konzervy, kečup, horčica a ďalšie dochucovadlá, aj potraviny s vyšším obsahom cukru, soli a octu. Niekto sem ukladá aj mliečne výrobky, ktoré by mali byť správne uložené na prostrednej alebo hornej polici. To isté platí pri vajíčkach – zatiaľ čo ich niektoré gazdinky ukladajú doprostred chladničky, kde je teplota stála, iné uprednostňujú uskladnenie na dverách spotrebiča.
Aj na dverách chladničky sa nachádza niekoľko políc. Viete, ktoré potraviny kam patria?
- Do spodnej časti dverí uskladnite nápoje vo vyšších fľašiach, teda mlieko, chladenú vodu, malinovky alebo alkohol.
- Do vyšších miest uložte jogurtové dresingy a otvorené marmelády, kečup, horčicu, chren a pod. Patria sem aj plechovky a ďalšie balené potraviny menších rozmerov, ktoré by mali stáť.
- Do ďalšieho poschodia uložte maslo alebo margarín. Maslo by malo byť uzavreté v dóze, aby neabsorbovalo odér ostatných potravín. Okrem masla je sem možné uskladniť aj syry určené na rýchlu spotrebu.
- Najvyššia polička slúži na uskladnenie vajec, ktoré by ste tu mali správne umiestniť do špeciálneho boxu alebo stojana. Ten zabezpečí, že z neho vajcia nevypadnú. Pôvodný papierový obal je zdrojom najrôznejších mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ostatné uskladnenie potraviny. Vajcia ukladajte užšou stranou nadol.
Usporiadanie potravín zhora až dole
Najteplejším miestom je horná polica
Horná polica je kvôli svojej vyššej teplote vhodná najmä na uskladnenie zvyškov jedál a hotových pokrmov, ktoré sú pripravené na rýchlu spotrebu. Mali by byť uskladnené čo najďalej od surového mäsa a vajec, z ktorých by sa do jedla mohli preniesť nebezpečné baktérie. Varené pokrmy uchovávajte spravidla čo najvyššie nad ostatnými potravinami, aby sa aróma a výpary z neho nedostávali do ostatných potravín. Je možné sem uskladniť aj potraviny, ktoré už nie je potrebné variť a nevyžadujú tak nízku teplotu.
Zlatá stredná cesta pre jogurty a hotové jedlá
Doprostred chladničky je možné uložiť nasledujúce potraviny:
- mliečne výrobky ako jogurty, syry a maslo,
- otvorené zavareniny a džemy,
- šunky, salámy, klobásy a ostatné údeniny,
- hotové jedlá a zvyšky jedál,
- niektoré druhy ovocia – napríklad melón, banány a mango.
Mäso uložte čo najnižšie to ide
Na najspodnejšej poličke býva vyššia vlhkosť, a to práve vďaka tomu, že sa nachádza nad zásuvkami na zeleninu a ovocie. Toto miesto je skvelé na uskladnenie surového mäsa a rýb. Nezabudnite ich vždy starostlivo oddeliť od ostatných potravín, aby sa na ne nepreniesli všemožné mikroorganizmy a baktérie z mäsa, ktoré môžu spôsobiť salmonelózu alebo ďalšie nepríjemnosti. Mäso je dobré položiť pre istotu na tanier alebo do dózy na potraviny.
Ako dlho vydrží mäso v chladničke? Ako vybrať dózy na potraviny?
Na čo slúži nulová zóna a na aké potraviny je určená?
Nulová zóna je miesto v chladničke, kde sa teplota drží okolo bodu mrazu. Je skvelá na uchovanie čo najdlhšej trvanlivosti potravín živočíšneho pôvodu, a to najmä čerstvého mäsa a hydiny. Vďaka teplote pohybujúcej sa tesne nad nulou sa nedarí rozmnožovaniu mikroorganizmov, ktoré sú zodpovedné za rýchle kazenie potravín. Vďaka tejto teplote sa nielenže predlžuje čerstvosť potravín a uchováva pôvodná vôňa aj chuť, ale neničia sa ani vitamíny obsiahnuté v potravinách.
Viete, čo nepatrí do chladničky?
- Banány, citrusy, ananás – Vplyvom nízkych teplôt prichádzajú v chladničke o svoju chuť. Banány tu navyše aj zhnednú.
- Zemiaky, cesnak a cibuľa – Síce im vyhovuje tmavé a chladné miesto, malo by byť skôr suchšie. V chladničke by mohli plesnivieť a mäknúť.
- Pečivo (s výnimkou toastového chleba), uzavreté trvanlivé potraviny (zavareniny, plechovky, paštéty), káva, med ani neotvorené omáčky typu kečup a horčica. Omáčky obsahujúce olej a ocot môžu byť uskladnené pred otvorením mimo chladničku, zatiaľ čo jogurtové, majonézové a smotanové potrebujú chladné prostredie už pred otvorením.
- Jablká, hrušky, melóny (nerozkrojené kusy), uhorky, paradajky, papriky, ďumbier.