Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Heureka grilovacia kuchárka: Top 10 naj grilovacích receptov od vás
Všetkým veľmi ďakujeme za úžasné recepty z grilu, ktoré ste nám zaslali v rámci Veľkej grilovacej súťaže na Facebooku Heureky. Ceny od značiek Fieldmann a Sencor boli rozdané a svojich nových majiteľov určite potešili. Ale kto nevyhral, ešte stále môže nájsť svoj recept v Heureka grilovacej kuchárke. Bolo naozaj ťažké vybrať tie najzaujímavejšie a dúfame, že si na našom výbere pochutnajú vegetariáni aj mäsožravce. Pozrite sa na top 10 receptov, ktorými sa môžete inšpirovať pri vašej ďalšej grilovačke. Prajeme dobrú chuť!
Obsah článku
- Pečené placky plnené zmesou tandoori masala
- Medové kačacie prsia s grilovanou čakankou
- Marinované lepkavé rebrá/kuracie krídelká
- Grilované papriky plnené mozzarellou, fetou a mätou
- Grilované krevety s ananásovým šalátom a limetkovou omáčkou
- Grilovaný rump steak so šalátom a tekvicou hokaido
- Grilované zemiakové špízy so zeleninou, slaninou a klobásou
- Krehké grilované koleno v marináde
- Hovädzie a bravčové hamburgery so syrom čedar a grilovanými šampiňónmi
- Domáce údené bravčové klobásy
Pečené placky plnené zmesou tandoori masala
Autor receptu: Leon Zeman
Ingrediencie
Na placky:
- 3 hrnčeky hladkej múky,
- 1 hrnček cmaru,
- 1 vajce,
- 1 lyžička soli,
- 1 lyžička cukru kryštál,
- ½ lyžičky jedlej sódy.
Na zmes tandoori masala:
- 400 g kvalitného strúhaného syra,
- 1 vajce,
- roztlačené varené zemiaky (cca 5 kusov),
- korenie tandoori masala,
- korenie a soľ na dochutenie.
Na dip:
- Kyslá smotana,
- grécky biely jogurt,
- cesnak a biele korenie.
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie na placky, vypracujte cesto a nechajte ho 20 minút odležať. Z cesta vytvarujte guľôčky a rozvaľkajte ich do placiek. Na gril položte liatinový plát platne a placky na sucho upečte. Do vychladnutých placiek vyrežte vrecká a naplňte zmesou tandoori masala. Placky krátko zapečte a podávajte s cesnakovým dipom.
Medové kačacie prsia s grilovanou čakankou
Autorka receptu: Martina Štusová
Ingrediencie
- 4 kačacie prsia s kožou,
- soľ, korenie.
Na pikantný nálev:
- 220 g trstinového cukru alebo medu,
- 330 ml sójovej omáčky,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 2 celé škorice,
- 2 malé čili papričky,
- 2 lyžičky chilli vločiek,
- 40 g zázvoru,
- kôra z 1 pomaranča,
- šťava z 1 pomaranča,
- 180 až 230 g soli.
Na marinovanú čakanku:
- 2 puky čakanky,
- 100 ml javorového sirupu,
- šťava z 1 limetky,
- soľ, korenie.
Postup
Najprv pripravte pikantný nálev: do hrnca dajte cukor a soľ, zalejte 500 ml horúcej vody a zamiešajte. Dolejte 300 ml studenej vody, pridajte sójovú omáčku, rozpolené strúčiky cesnaku, škoricu, pomarančovú kôru a šťavu, pozdĺžne rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájaný zázvor. Všetko premiešajte.
Prsia narežte tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mriežkovanie a vložte do pikantného nálevu na 4 hodiny.
Medzitým si pripravte marinádu: zmiešajte javorový sirup, kôru a šťavu z limetky, štipku soli a korenia. Čakanky pozdĺžne rozkrojte, vložte do marinády a nechajte 30 minút marinovať.
Kačacie prsia vyberte z nálevu, opláchnite, osušte a vložte na gril nad priame žiarovisko so stredným ohňom kožou dole. Grilujte 5 minút, aby bola koža dobre opečená. Potom ich obráťte a grilujte pod poklopom ešte 4 minúty. Zložte prsia z grilu a nechajte 5 minút odležať. Mäso môžete tiež kontrolovať vpichovým teplomerom a zložiť z grilu, keď na strede dosiahne 60 °C.
Marinované čakanky dajte na rozpálený gril a opečte ich z každej strany 3–5 minút. Kačacie prsia nakrájajte na 5 mm plátky, posypte vločkovou soľou a okoreňte. Servírujte s grilovanou čakankou, ktorú na záver potrite marinádou, ktorá vám zostala v miske.
Marinované lepkavé rebrá/kuracie krídelká
Autor receptu: Maximhouse Maximhouse
Ingrediencie
- Rebrá alebo kuracie krídla,
- údená paprika,
- rasca,
- čili korenie,
- trstinový cukor,
- soľ, korenie.
Na marinádu:
- 1 lyžica jablčného octu,
- 1 lyžica medu,
- 1 lyžica kečupu,
- 1 lyžica sójovej omáčky,
- 1 lyžica slivkového lekváru,
- 1 lyžica horčice,
- 1 lyžica paradajkového pretlaku,
- chilli omáčka podľa chuti,
- korenie a soľ.
Postup
Do mäsa votrite soľ, korenie, údenú papriku, rascu, čili korenie a trstinový cukor. Nechajte 5 minút odležať a medzitým si pripravte marinádu: zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu, mäso potrite a dajte na cca hodinu do chladničky. Rebrá/krídelká grilujte na strednom ohni, kým nebude mäso krásne prepečené.
Grilované papriky plnené mozzarellou, fetou a mätou
Autorka receptu: Kateřina Vodičková
Ingrediencie
- 6 zelených alebo červených podlhovastých paprík,
- 200 g mozzarely,
- 100 g pravej gréckej fety,
- 5 vetvičiek mäty.
Postup
Papriky dobre opláchnite a potom ich aj so stopkou pozdĺžne rozkrojte na polovice. Malým nožíkom opatrne vyrežte jadrovník so semienkami, ale tak, aby stopka stále ostala na mieste a neprišli ste o ňu. Vzniknú vám tak paprikové lodičky.
Mozzarellu nakrájajte na malé kocky, fetu rozdrobte, mätu oberte zo stoniek a nasekajte nahrubo. Syry a mätu premiešajte, zľahka osoľte a touto zmesou naplňte lodičky.
Položte na rozpálený gril a grilujte, kým sa syry neroztečú, zhruba 5 minút. Mozzarella pustí vplyvom tepla množstvo mliečnej tekutiny, má to tak ale byť. Dovtedy sa zospodu papriky opečú tak akurát.
Zložte papriky z grilu a nechajte ich 5 minút odpočívať. Väčšina uvoľnenej tekutiny sa opäť vsiakne do syra. Papriky môžete jemne posypať drvenými čili lupienkami.
Grilované krevety s ananásovým šalátom a limetkovou omáčkou
Autor receptu: Honza Cestr
Ingrediencie
- 24 ks kreviet veľkosti 16-20.
Na marinádu:
- 10 lyžíc olivového oleja,
- 3 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie.
Na ananásový šalát:
- 200 g ľadového šalátu,
- 200 g baby špenátu,
- 2 väčšie biele papriky,
- šalátová uhorka,
- 200 g grilovaného ananásu na kocky,
- 1 lyžička medu,
- 200 g syra feta,
- 4 lyžice olivového oleja,
- 2 lyžice šťavy z pomaranča,
- soľ, korenie.
Na limetkovú omáčku:
- 1 lyžica medu,
- ½ hrnčeka horúcej vody,
- 4 lyžice olivového oleja,
- 1 limetka,
- 2 lyžičky dijonskej horčice.
Postup
Najprv si zmiešajte ingrediencie na marinádu, namarinujte krevety a nechajte asi hodinu oddýchnuť v chladničke. Krevety opečte do ružova nad stredným plameňom. Medzitým si ugrilujte 200 gramov koliesok ananásu a po vychladnutí nakrájajte na menšie kúsky.
Pripravte si ananásový šalát: natrhajte ľadový šalát a baby špenát, nakrájajte papriky, uhorku a ugrilovaný ananás na malé kúsky, pridajte med, olivový olej, šťavu z pomaranča, korenie a soľ. Nakoniec posypte rozdrobeným syrom feta. Na záver si namiešajte limetkovú omáčku, do ktorej môžete ugrilované krevety namáčať.
Grilovaný rump steak so šalátom a tekvicou hokaido
Autorka receptu: Eva Uhliková
Ingrediencie
- Hovädzie mäso – flank steak/rump steak,
- 200 g masla,
- soľ, korenie.
Na šalát:
- 1 tekvica hokaido,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 balenie baby špenátu,
- olivový olej,
- tymian,
- soľ, korenie.
Postup
Uležané mäso grilujte asi 5 minút z každej strany, osoľte a okoreňte. Na mäso poukladajte plátky masla a odložte do tepla na cca 10 minút.
Medzitým si pripravte prílohu. Do misy nakrájajte očistenú tekvicu hokaido na menšie kúsky, pridajte celé strúčiky cesnaku, tymian, soľ, mleté korenie a olivový olej. Všetko premiešajte a grilujte v alobalovej miske. Akonáhle tekvica zmäkne, pridajte špenátové listy a nechajte zvädnúť. Šalát naservírujte na tanier a položte plátky steaku.
Grilované zemiakové špízy so zeleninou, slaninou a klobásou
Autorka receptu: Xkamilkax Love Domino
Ingrediencie
- 1 kg menších zemiakov,
- 1 cuketa,
- 500 g šalotky,
- 400 g slaniny - špalík,
- 400 g klobásy,
- soľ, korenie.
Na dip:
- 200 g nivy,
- 200 g kyslej smotany,
- 1 polievková lyžica majonézy,
- cesnak,
- pažítka,
- petržlenová vňať,
- soľ, korenie.
Postup
Uvarte celé zemiaky so šupkou v slanej vode, nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na väčšie kolieska. Slaninu, klobásu a šalotku nakrájajte na väčšie kusy a napichujte na špízy striedavo so zemiakmi. Špízy grilujte z každej strany, kým nie sú hotové.
Pripravte si dip: zmiešajte nastrúhanú nivu s ostatnými ingredienciami, pridajte prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a korením a podávajte k hotovým špízom.
Krehké grilované koleno v marináde
Autorský recept: Angelika Oroszlán-Kocsner
Ingrediencie
- 2 bravčové kolená.
Na marinádu:
- 2 cibule,
- 2 mrkvy,
- 1 liter vody,
- 500 ml piva,
- 4 lyžice rastlinného oleja,
- 4 lyžice medu,
- 3 lyžice horčice,
- 3 lyžice kečupu,
- 200 g soli,
- 1 lyžička sušenej majoránky,
- 2 bobkové listy,
- 1 lyžička čierneho korenia,
- 1 lyžička koriandra,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžičky cukru kryštál.
Postup
Cibuľu a mrkvu nakrájajte na menšie kúsky. Vo veľkej nádobe zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a pridajte nakrájanú zeleninu. Do vzniknutej zmesi naložte mäso, dajte cez noc do chladu a na druhý deň môžete grilovať alebo piecť. Ugrilované mäso nakrájajte a podávajte so zeleninou, zemiakmi alebo chlebom.
Hovädzie a bravčové hamburgery so syrom čedar a grilovanými šampiňónmi
Autorka receptu: Mária Hamuľáková
Ingrediencie
- 4 plátky slaniny,
- 1 veľká cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- 8 kusov hamburgerových žemlí,
- majonéza,
- maslo,
- rímsky šalát,
- 2 paradajky,
- 2 balenia plátkového syra čedar,
- šampiňóny.
Na mäsovú zmes:
- 180 až 200 g jemnej strúhanky,
- 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate,
- 1 vajce,
- 150 ml vody,
- 2 až 3 lyžičky soli,
- ¼ lyžičky červenej papriky,
- ¼ lyžičky čierneho korenia,
- ¼ lyžičky sušenej majoránky,
- 450 g mletého bravčového mäsa,
- 450 g mletého hovädzieho mäsa.
Postup
Slaninu nakrájajte na menšie kúsky a opečte na panvici alebo na grilovacom liatinovom pláte platne/kameni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Chvíľu smažte a zložte z grilu. Vo voľnej chvíli položte na gril šampiňóny, pridajte pod ne trochu masla a grilujte dozlatista.
Zmiešajte strúhanku, petržlenovú vňať, soľ, červenú papriku, čierne korenie a majoránku. K strúhanke a koreniu pridajte mleté bravčové a hovädzie mäso, opečenú slaninu s cibuľou a cesnakom, rozšľahané vajcia a vodu. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte mäsové placky vysoké asi 1,5 cm. Uprostred palcom vytlačte jamku, aby mäso nebolo po grilovaní príliš vysoké.
Grilujte asi 6 minút z každej strany, alebo pokiaľ nie je mäso hotové podľa vašich predstáv. Na mäso položte plátky čedaru a nechajte syr roztaviť. Na žemle pripravte majonézu a šalát, pridajte mäso, paradajku, osmažené šampiňóny a máte hotovo.
Domáce údené bravčové klobásy
Autor receptu: Imrich Majoroš
Ingrediencie
- 10 kg mäsa z bravčového stehna,
- 4 kg vykosteného bravčového bôčika,
- 1 balenie bravčových čriev,
- 3 hlavičky cesnaku,
- 1 balíček mletého čierneho korenia,
- 2 balíčky mletej červené sladkej papriky,
- mletá štipľavá paprika,
- soľ.
Postup
Pomeľte stehno a bôčik (na mlynčeku použite nadstavec s väčšími otvormi). Mleté mäso vložte do väčšej nádoby a rozprestrite. Pridajte mletú červenú papriku, môžete pridať aj trochu mletej štipľavej papriky. Pridajte vrecko mletého čierneho korenia, podľa chuti osoľte a pridajte rozdrvený cesnak. Rukami dobre premiešajte. Pracujte v miestnosti s nižšou teplotou. Mäso nechajte aspoň pol hodiny odpočívať.
Medzitým črevá rozbaľte, zalejte studenou vodou a nechajte pol hodiny odpočívať. Naplňte črievka mäsom, vzduchové bubliny prepichajte ihlou. Stočte ich asi po 15 cm tak, aby vznikli klobásy. Úďte v udiarni na tvrdé drevo asi 5-6 hodín.