Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Varenie na chalupe
Uvarte si na chalupe
Na chalupu sa väčšinou utiekame pred mestským zhonom a hľadáme tam relaxáciu a odpočinok. Niekto považuje za najlepší odpočinok štiepanie dreva, iný zase zaváranie zeleniny, výrobu ovocného sirupu, pečenie buchiet s čerstvo nazbieraným ovocím alebo večerné posedenie pri grile, či táboráku. Nie je nič lepšie, ako si ísť do lesa nazbierať čučoriedky a huby a pripraviť z nich poctivé domáce jedlo, ktoré po náročnej práci na záhrade bude chutiť.
Kuchyňa na chalupe
Chalupárske recepty nevyžadujú žiadne dlhé postávanie pri platni a po varení neostane hora špinavého riadu. Väčšina takýchto rýchlych a jednoduchých jedál sa zmestí do jedného hrnca alebo na jeden pekáč. Preto si vystačíte s dvojplatničkou a menšou rúrou, prípadne sporákom. Veľmi praktické sú panvice na pečenie v čele s tradičnou českou Remoskou a elektrické hrnce. Popoludňajšiu kávu hravo pripravíte v moka kanvičke alebo french presse. Pece na chalupe už sú skôr vzácnosťou, ale ak máte tú možnosť, nebojte sa upiecť v peci vlastný chlieb.
Ako vybrať elektrický hrniec? Ako vybrať varič? Ako vybrať sporák?
Spracovanie zeleniny, ovocia a húb
Zbieranie húb a ovocia neoddeliteľne patrí k letu. Ovocné kríky a stromy nevyžadujú príliš veľa starostlivosti, ale odvďačia sa vám bohatou úrodou. Ak nestíhate spracovať všetko ovocie, zeleninu alebo huby, ktoré nazbierate za celé leto, popremýšľajte o pomocníkoch, ktoré vám uľahčia ich spracovanie. Iste využijete sušičku potravín aj zavárací hrniec. Už spracované potraviny môžete na chalupe priamo uskladniť a postupne si brať domov len toľko, koľko skutočne potrebujete. Z ovocia si môžete pripraviť ale aj zmrzlinu, mrazený jogurt, marmeládu (zvládnu ju vyrobiť niektoré domáce pekárne) alebo čerstvý džús.
Ako vybrať sušičku potravín? Ako zavárať, sušiť a odšťavovať?
Grily, udiarne a krby
Kto by nemal rád posedenie u večerného grilovania? Okrem mäsa môžete grilovať čerstvú zeleninu zo záhradky, ale pokojne aj ovocie. Najlepšou voľbou na chalupu je záhradný gril na drevené uhlie alebo na plyn. Ak sa bojíte skúšať neobvyklé kombinácie, dajte prednosť klasike a opečte si špekáčiky priamo nad ohňom. Milovníci údeného mäsa a klobások môžu povýšiť svoju záhradu na vyššiu úroveň a postaviť si domácu udiareň. Komplexným riešením sú záhradné krby. Krásne vyzerajú a poskytujú dostatok priestoru pre grilovanie, príslušenstvo aj drevo.
Ako vybrať udiareň? Ako vybrať gril? Tipy na piknik a grilovanie