Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako zariadiť kuchyňu pre maximálne pohodlie a funkčnosť?
Už vás nebaví prehrabávať sa preplnenými skrinkami alebo sa snažiť nájsť to správne náčinie, keď ho práve potrebujete? Naše praktické tipy, ako zariadiť kuchyňu, vám s tým pomôžu. Sprehľadnenie a optimalizácia úložných priestorov, vytvorenie funkčných zón a využitie každého kútika vám uľahčí každodennú kuchynskú rutinu. Povedzte zbohom chaosu a odhaľte tajomstvo efektívnej kuchyne!
Na zariaďovaní kuchyne si dajte záležať
Kuchyňa je srdcom domácnosti, či už organizujete opulentné oslavy, alebo milujete syrové sendviče. Priestor by vždy mal byť praktický, príjemne osvetlený a dobre odvetrávaný. Riaďte sa veľkosťou miestnosti a tým, k čomu všetkému bude slúžiť. Bude kuchyňa spojená s jedálňou alebo aj s obývačkou? Zmestí sa vám len malý jedálenský kút? Potrebujete do nej umiestniť aj práčku? Až si toto ujasníte, môžete začať vyberať z jednoradových kuchýň, liniek do tvaru L alebo U a kuchyňou s ostrovčekom. Myslite na to, že kuchynskú linku kupujete na niekoľko rokov, a preto nie je vhodné riadiť sa pominuteľnými trendmi. Neprakticky rozvrhnutá alebo opozeraná kuchyňa sa bude veľmi ťažko meniť.
Kuchyňu si rozdeľte do zón podľa účelu - skladovanie, príprava a varenie, umývanie. Umiestnenie zón by malo tvoriť trojuholník, ale ak na takú kuchyňu nemáte dosť miesta, nehádžte utierku do ringu. Bude stačiť, keď jednotlivé zóny rozmiestnite podľa sedliackeho rozumu - potraviny vyberiete z chladničky, umyjete, uvaríte. Jednotlivé časti by skrátka medzi sebou mali mať nadväznosť, vyhnete sa tak behaniu zo strany na stranu.
Jednoduchým riešením je kúpa kompletnej kuchynskej linky s jasne daným rozmiestnením prvkov, kde väčšinou môžete vyberať z niekoľkých designov dvierok a pracovnej dosky. Alternatívou sú modulárne kuchyne, kedy si kúpite jednotlivé zóny a tie môžete v kuchyni ľubovoľne rozostaviť. Ďalšou možnosťou sú samostatné horné a dolné skrinky, z ktorých si môžete zostaviť linku celkom podľa svojich predstáv. Veľmi moderne pôsobí použitie dolných skriniek s jedným vyšším blokom pre umiestnenie rúry a mikrovlnnej rúry. Napríklad poháre potom vystavte napríklad na otvorené nástenné police.
Obklady a podlaha
Do kuchyne sa hodí hladká podlaha, ktorá niečo vydrží. Ideálna je odolná dlažba, ktorá sa skvele udržuje a zvládne aj upadnutie príborov. Vhodné bude tiež linoleum, vinyl, drevo a laminát - vyberajte však z kvalitnejších typov. Naopak nevhodný je koberec, ktorý sa v kuchyni ľahko znečistí a horšie sa udržuje.
Pri obklade môžete voliť z mnohých vzorov a materiálov. V každom prípade by mal kuchyňu esteticky doplniť. Ak máte jednoduchú jednofarebnú linku, môžete zvoliť kontrastný patchworkový dekor alebo veľkoformátový sklenený obklad so vzorom. V tomto prípade je hlavná údržba a čistenie samotného obkladu aj prípadných škár. Mozaikový obklad pekne vyzerá, ale budete mať viac práce s odstraňovaním rozprskanej omáčky. Veľké formáty a bezškárové obklady oproti tomu umožňujú jednoduchú údržbu a tiež opticky nerozbíjajú priestor.
Skladovanie potravín
Skladovaciu zónu tvorí chladnička, mraznička a špajza. Podstatný je dostatok úložných priestorov ako pre potraviny rýchlej spotreby (ovocie, zelenina, mäso, mlieko), tak aj pre trvanlivý tovar (strukoviny, cestoviny, konzervy, korenie). Premyslite si, akým spôsobom nakupujete, aké množstvo potravín spravidla skladujete a pripočítajte si rezervu. Skladovacích priestorov nie je nikdy dosť.
Skúste si chladničku aj špajzu rozdeliť na menšie zóny, kde uložíte potraviny podobného typu. Napríklad korenie, strukoviny a ryžu presypte do dóz alebo boxov, ktoré si môžete prehľadne popísať. Dózy navyše udržia chuť a arómu, potraviny tak dlhšie vydržia. Vďaka šikovnému skladovaniu ušetríte čas aj peniaze.
Umývacia zóna
Umývacia zóna slúži k očiste potravín pred ich prípravou a tiež na umývanie riadu v dreze alebo v umývačke.
Drez by mal byť dostatočne veľký a hlboký, aby sa vám do neho zmestili aj pekáče a plechy. Na odloženie umytého riadu a potravín oceníte vstavaný odkvapkávač alebo dvojitý drez. Zvážte použitý materiál: granitový drez je vysoko odolný nárazu a ľahko sa udržiava, horšie však znáša vysoké teploty; drez z nerezu je lacnejší a dobre odoláva usadzovaniu baktérií, budú však na ňom vidieť stopy zaschnutej vody.
U kuchynskej batérie je podstatné, aby bola dostatočne vysoká a vy pod ňou mohli ľahko manipulovať s riadom. Ak batéria disponuje integrovanou sprchou, zjednoduší to napúšťanie vody do hrnca vedľa drezu aj oplachovanie riadu. Ovládanie voľte také, aby sa vám s ním dobre pracovalo aj mokrými rukami. Vhodné sú pákové batérie, kde sa navyše ľahko nastavuje teplota, alebo kohútikové varianty s väčšími výstupkami.
Príprava surovín a varenie
Zóna na prípravu potravín vyžaduje dostatok pracovnej plochy pre manipuláciu so surovinami a riadom. V tejto časti by tiež malo byť veľké množstvo skladovacích priestorov pre hrnce a panvice, stolovací riad, kuchynské náčinie a malé spotrebiče. Pri varení oceníte, keď budete mať všetko po ruke a nebudete musieť od sporáka odbiehať.
K uvareniu chutných pokrmov vám nesmie chýbať varná doska a rúra na pečenie. Čistejší vzduch v kuchyni zaistí digestor s vývodom do komína alebo recirkulačnou funkciou. Mikrovlnná rúra rýchlo ohreje už uvarené jedlo a rozmrazí mäso.
Mikrovlnnú aj rúru na pečenie odporúčame umiestniť do výšky pása. To vám uľahčí vkladanie aj vyberanie jedla a tiež kontrola priebehu pečenia pôjde ľahšie, pretože sa nebudete musieť stále skláňať.
Jedáleň
Plánujete do kuchyne umiestniť aj jedálenský kút? Myslite na to už pri zariaďovaní miestnosti. Jedálenský priestor by mal kuchyňu dopĺňať a nie rušiť. Svetlá farba a drevo sú nadčasovou voľbou a ľahko sa dekorujú. Ak je však samotná kuchyňa jednoduchšia a váš interiér to dovolí, môžete sa odviazať. Výrazné stoličky v odlišných farbách alebo retro kúsky dajú interiéru šmrnc. Počet stoličiek a veľkosť stola by mali zodpovedať počtu stravníkov, ale radšej si nechajte rezervu pre návštevy a oslavy.
Na trhu nájdete kompletné jedálenské sety, kde nad ladením jednotlivých kúskov nemusíte premýšľať. Ak si s dizajnom chcete viac pohrať, vyberajte zo samostatne predávaných stoličiek a jedálenských stolov. Barové stoličky ocenia tí, ktorí majú na jedáleň málo miesta a tiež tí, ktorí u jedla netrávia toľko času.
Jedálenské zostavy Jedálenské stoly Jedálenské stoličky Barové stoličky
Doplnky do kuchyne
Samotná kuchynská linka so spotrebičmi na varenie nestačí. Vybavte sa dostatočným množstvom nožov, varešiek, naberačiek, hrncov aj panvíc. Pri stolovaní sa nezaobídete bez tanierov, príborov, pohárov a hrnčekov. Akákoľvek činnosť v kuchyni bude oveľa pohodlnejšia, keď budete mať dosť riadu aj nástrojov a nebudete ich musieť v priebehu varenia opakovane umývať.
Sady riadu Panvice Kuchynské náčinie Kuchynské nože
Pri manipulácii s horúcim riadom oceníte chňapky, zástera zabráni zašpineniu oblečenia. Utierky sú nenahraditeľné ako pri spratávaní umytého riadu, tak aj k utretiu rúk v priebehu varenia. Každý stôl vyzerá lepšie s vhodne zvoleným obrusom, či prestieraním. Textil do kuchyne skrátka patrí!