Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako vyčistiť gril: Grilujte bez napečených nečistôt
Už netrpezlivo vyzeráte každý slnečný deň, kedy si na gril hodíte poriadny kus mäsa a čerstvú zeleninu? Nenechajte si svoje chuťové poháriky pokaziť čiernym a pripečeným roštom či mastným grilom. Radšej si u nás prečítajte, ako ľahko vyčistiť gril, a potom už len privítajte všetky vône grilovania.
Základom každého čistenia grilu je…
Kto by si chcel (ne)vychutnávať steak s pripečenými škodlivinami, ktorý nie je ani dobrý, ani zdravý? Stačí veľmi málo, pretože základom každého čistenia grilu je:
- pravidelné čistenie ideálne medzi jednotlivými chodmi,
- po poslednom kúsku gril ešte raz poriadne nahrejte a nechajte zhruba na 15 minút vypáliť tuk,
- nenechávajte čistenie grilu „na niekedy potom“, najlepšie sa totiž čistí vo chvíli, keď je ešte rozohriaty,
- vyčistený gril skladujte vždy v suchu a optimálne zakrytý,
- nepodceňujte bezpečnosť. Pokiaľ necháte vo vani grilu či zberači tuku veľké množstvo pripečenej špiny, vystavujete sa riziku vzplanutia. Myslite aj eko, pretože vypečený tuk nepatrí predsa do toalety ani do výlevky. Prelejte ho napríklad do plastovej fľaše a šup s ním do špeciálneho kontajnera na olej.
Nezáleží na tom, či budete svoje kulinárske kúsky grilovať na plynovom či elektrickom grile alebo či necháte prevoňať jedlo dreveným uhlím. Výsledok bude vždy rovnaký – vďaka vám vždy perfektne čistý gril pripravený do akcie.
Zlaté rady našich babičiek
Pri čistení grilu nemusíte vždy nutne siahnuť po agresívnej chémii. Prekvapivo si vystačíte s bežnými prípravkami na umývanie riadu alebo to môžete skúsiť rýdzo eko. Okrem ekologických čistiacich prostriedkov si spomeňte aj na zlaté rady svojich babičiek, prehrabte sa v špajzi a nechajte sa prekvapiť.
- Pomôžte si jedlou sódou, ktorá je pri čistení grilu geniálnym pomocníkom. Vezmite cca 30 g jedlej sódy, zmiešajte ju s 1 litrom teplej vody a namočte rošt či iné jeho časti cez noc do pripraveného kúpeľa. Druhý deň drôtenou kefou rošt aj jednotlivé časti grilu dôkladne očistite a opláchnite vodou.
- Ocot dodá vášmu grilu lesk. Zmiešajte vodu s octom a namočenou papierovou utierkou či handrou preleštite gril.
- Pre vzhľad ako nový vám pomôže aj kávová usadenina či lógr spolu s kyselinou citrónovou (použiť možno aj čerstvo vylisovaný citrón) a hrubou soľou.
- Na čistenie grilu vyskúšajte aj noviny. Gril dôkladne postriekajte špeciálnym čističom, zabaľte ho na noc do novín a ráno opláchnite vodou.
- Kefa je kľúčom k čistému grilu. Ak chcete predísť zbytočnej námahe a ušetriť nejakú tú minútku, očistite kefou ešte rozpálený gril. Pred spálením sa chráňte ochrannými rukavicami.
Ako vyčistiť gril a grilovací rošt?
Čo gril to unikát, ktorý sa na výsledku chuti vašej kuchyne rozhodne podpíše.
Čistenie elektrického a kontaktného grilu
Preto majte na pamäti, že pri čistení elektrického grilu, ktorý najskôr vytiahnite zo zásuvky, najefektívnejšie pomôže špachtľa a ocot. Na špachtľu však nikdy príliš netlačte, aby nenechala na povrchu grilu škrabance. Pokiaľ sa vám podarilo jedlo pripáliť, nechajte elektrický gril najskôr odmočiť a dostatočnú pozornosť venujte aj miske pod roštom. Kto by v nej chcel pri ďalšom grilovaní nájsť poklady v podobe zabudnutých kúskov jedla žijúcich si už vlastným životom.
Čistenie plynového grilu
Pri čistení plynového grilu najskôr vypnite či odpojte prívod plynu a s čistením začnite ideálne roštom, ktorý po grilovaní nechajte prejsť žiarom rovnako ako celý gril. Dokonale čistého roštu docielite ako špeciálnymi prípravkami na čistenie grilu, tak babskými radami. Pri plynovom grile sa často zabúda na samotné horáky, ktoré je vhodné čistiť kefou či hubkou.
Čistenie grilu na drevené uhlie
A čo gril na drevené uhlie? Pred čistením z neho odstráňte popol a nechajte ho tzv. vypáliť. Pokiaľ zvyšky popola nevynesiete, môžete sa veľmi rýchlo dočkať zaneseného grilu, na ktorom si v plnej paráde len tak nezagrilujete. Akonáhle sa z neho počas vypaľovania prestane dymiť, vyčistite ho drôtenou kefou a mastnotu dorazte obyčajnou hubkou s mydlovou vodou.
Ako sa o gril starať po vyčistení?
Že sa impregnujú iba topánky? Omyl. Po vyčistení a vysušení gril naimpregnujte (namažte nehorľavým olejom). Pravidelnou starostlivosťou predĺžite jeho grilovací život a vy ušetríte nejaké to euro v rodinnom rozpočte.
Ako postaviť ako rozpáliť gril Ako si na záhrade postaviť ohnisko?
Čistý rošt alebo čas na šťavnatý steak
Pri pomyslení na šťavnatý steak sa vám zbiehajú sliny. Preto ani na sekundu nezaváhate a buchnite sa po vrecku kúpou poriadneho kusiska. Realita? Bohužiaľ sa často stáva, že namiesto famózne šťavnatého mäsa ugrilujete tvrdú podrážku. Kde sa stala chyba?
Zásadným pre dokonalý steak je odležané mäso, ktorému svedčí nebyť skrz naskrz chudé. Prerastené mäso je vďaka tuku po ugrilovaní oveľa šťavnatejšie.
Steak je ideálne grilovať tak dlho, pokiaľ sa na jeho povrchu nezačnú objavovať prvé kvapky šťavy (vždy záleží na hrúbke mäsa). Akonáhle začne mäso tzv. púšťať šťavu, otočte ho kliešťami na druhú stranu. Grilovanie druhej strany bude trvať kratšiu dobu. Pre dokonalý steak podľa vašich predstáv použite teplomer na mäso. Mäso dávajte vždy len na rozpálený rošt, zabudnite na marinádu a steak si po ugrilovaní len ľahko dosoľte a dokoreňte.