Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Ako zapáliť gril na drevené uhlie alebo brikety?
Grilovanie je obľúbená letná aktivita, vďaka ktorej si môžete pripraviť chutné jedlá na čerstvom vzduchu. Určite však nechcete stráviť celé popoludnie zapaľovaním grilu a zúfalstvom nad nezapálenými uhlíkmi alebo briketami. Ako to teda urobiť? Tu je niekoľko tipov, ako rýchlo a jednoducho zapáliť gril pomocou novín, komínového štartéra a dokonca aj drevitých podpaľovačov.
Ako rozpáliť gril v 6 krokoch
Záhradný gril je pripravený, mäso naložené, zelenina nakrájaná. Jediné, čo vám teraz stojí v ceste, je studené uhlie alebo brikety. A vy ich potrebujete zapáliť. Lenže ako na to?
- Uistite sa, že je gril čistý, a v prípade potreby ho ešte očistite. Ako ho vyčistiť?
- Na založenie ohňa si pripravte pokrčený papier a drevené triesky. Okolo nich postavte menšiu pyramídu z dreveného uhlia alebo z brikiet. Papier a triesky môžete nahradiť podpaľovacími kockami, drevitým podpaľovačom či inou prírodnou alternatívou.
- Papier či podpaľovač zapáľte dlhými zápalkami, elektrickým podpaľovačom grilov alebo napríklad teplovzdušnou pištoľou a počkajte, až sa uhlie alebo brikety rozžeravia. Nerozžeravené kúsky postupne prekladajte kliešťami na tie už rozžeravené.
- Akonáhle sú uhlíky dostatočne rozžeravené a už sa z nich nedymí, ste takmer hotoví. Len ešte jednotlivé uhlíky rovnomerne rozložte po celej ploche grilu, aby sa vám neopiekol len jeden kus mäsa.
- Správna teplota je pre každý pokrm iná, skontrolovať si ju môžete pomocou teplomera do grilu.
- Na gril položte rošt a môžete začať opekať.
Chcete si prípravu ohňa na grilovanie uľahčiť? Použite komínový podpaľovač! Tipy, ako na to, nájdete nižšie.
Užitočné pomôcky alebo ako šikovne založiť oheň
Pri rozpálení grilu sa vyhnite tekutým chemickým podpaľovačom. Sú to ropné produkty s nepriaznivým vplyvom na chuť jedla. Naopak výbornou praktickou pomôckou sú komínové podpaľovače alebo štartéry. Pomôžu vám ľahko a rovnomerne zapáliť drevené uhlie alebo brikety.
Na samotné zapálenie nedajú mnohí ľudia dopustiť ani na podpaľovače typu DIY vyrobené z textilného odpadu z filtra zo sušičky, ktorý vložíte do zvyšnej rolky od toaletného papiera. Skvelé sú aj drevité podpaľovače alebo pevné podpaľovače s prírodnými zložkami.
Tipy na použitie komínového podpaľovača
Odstráňte horný rošt grilu a komínový štartér položte na palivový rošt čiže tú časť grilu, kam sypete palivo. Hornú časť štartéra naplňte dreveným uhlím či briketami, ale nepreplňte ho. Do spodnej časti vložte podpaľovač (z drevitej vlny, podpaľovacie kocky, noviny) a zapáľte ho.
Uhlíky nechajte zahrievať cca 15 minút, alebo pokiaľ nie sú pokryté vrstvou bieleho popola, brikety potrebujú zhruba 30 minút. Potom ich opatrne vysypte na gril a rovnomerne rozprestrite.
Zatvorte veko grilu a nechajte ešte pár minút rozohriať.
Drevené uhlie alebo brikety?
Drevené uhlie je z čistého dreva a preto v ňom spravidla nenarazíte na žiadne prímesi, spojivá, prachy a odpady. Rozohrieva sa ľahšie a rýchlejšie, ale vydrží kratšiu dobu.
Brikety tieto nie práve lákavé prímesi spravidla obsahujú (záleží ale na konkrétnom výrobcovi). Ich rozohriatie vám zaberie dlhšiu dobu, ale zase vydrží dlhšie, sú stabilnejšie a vo výsledku ich použijete menej.
Pelety sú vyrobené zo sušených drevených pilín a v podstate neobsahujú žiadne ďalšie zložky. Rozrobenie ohňa tak spravidla nerobí problémy a pokrmom do dajú príjemnú dymovú chuť a vôňu. Navyše si udržujú stálu teplotu, ich spotreba je nižšia (napr. oproti drevu) a po konci vám zostane minimum odpadu. Cena paliva je však vyššia a rovnako tak môžu byť drahšie aj peletové grily.
Na čo si dať pri zapálení grilu pozor?
- Ako je uvedené aj vyššie, vyhnite sa chemickým a tekutým podpaľovačom. Radšej použite komínový podpaľovač čiže štartér, prírodný tuhý podpaľovač alebo napríklad teplovzdušnú pištoľ.
- Z blízkosti grilu odstráňte horľavé materiály. Môžu spôsobiť vzplanutie a predstavujú vážne nebezpečenstvo požiaru.
- Gril vždy postavte na rovnú a nehorľavú podložku, aby nemohlo dôjsť k jeho prevrhnutiu.
- Pri rozpaľovaní (aj samotnom grilovaní) ho nenechávajte bez dozoru.
- Nepoužívajte mokré drevené uhlie ani brikety, pretože je ťažké ich zapáliť a nebudú správne horieť.
- Na žeravé uhlie nikdy nelejte kvapalinu do zapaľovača, benzín ani petrolej. Môžu spôsobiť vzplanutie a popáleniny.
- Ak je gril poškodený, nepoužívajte ho. Nebude sa vám s ním dobre pracovať, navyše to ovplyvní horenie a potenciálne aj chuť pripravovaných pokrmov.
Tipy ako správne grilovať Grilovaný hermelín Grilovaná cuketa